Β’ Εθνική: Η μάχη της παραμονής για την Ασπίδα Ξάνθης και τους 4 ανταγωνιστές της 5 στροφές πριν το φινάλε

 

Πέντε αγωνιστικές επέμειναν για την ολοκλήρωση της Β’ Εθνικής Ανδρών μπάσκετ στο Βορρά και το ενδιαφέρον έιναι μέγαλο στην κορυφή και στις προνομιουχες θέσεις ανόδου, όπου παλέυουν οι Καβαλα, Χαρίλαος Τρικούπης, Πευκοχώρι και Ίκαροι Σερρών, αλλά και στις θέσεις παραμονής όπου η Ασπίδα Ξάνθης και άλλες τεσσερις ομάδες, θέλουν να αποφύγουν τα δυο εισιτήρια που οδηγούν μαζί με τους Τιτάνες Παλαμά στην Γ’ Εθνική.

Έτσι τα την 13η και 14η θέση θέλουν να αποφύγουν τα Πευκα, η Γέφυρα, η Ασπίδσ Ξάνθης, η Χαλκηδόνα και η Ελίμεια Κοζάνης με την τελευταία να έχει ελάχιστες και μαθηματικές ελπίδες παραμονής και τους Μαχητές Πεύκων με 10 νίκες μόνο εαν αυτοκτονησουν να κινδυνεύουν για δεύτερο σερί υποβιβασμό. Η βελτιωμενη Ελίμεια με 5 νίκες θέλει το θαυμα για την παραμονή, αφού έχει και δύσκολο πρόγραμμα αλλά και τις εις βαρος της ισοβαθμίες.

Το όριο παραμονής είναι οι 10-11 νίκες, ωστόσο ίσως και οι 9 να είναι αρκετές για την παραμονή, αφού η Χαλκηδόνα που έχει 7 μέχρι έχει να δώσει ένα παιχνιδι λιγότερο, οπότε θέλει τουλάχιστον 3 στους επόμενους 4 αγώνες ενώ υστερεί στην ισοβαθμία με την Ασπίδα Ξάνθης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει οπωσδήποτε νίκη την μεθεπόμενη αγωνιστική στην Γέφυρα και αν γίνεται να καλύψει το -5 της εντός εδρας ήττας της. Το μόνο θετικό ότι και τα 4 παιχνίδια της είναι με ομαδες Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Η Ασπίδα Ξάνθης που έχει 7 νίκες μετα τους Μαχητές έχει θεωρητικά το ευκολότερο προγραμμα με 3 εντός και 2 εκτός εδρας παιχνίδια. Δίνει δυο εντός έδρας τελικούς στα επόμενα δυο παιχνίδια της ιδίως αυτον με την Γεφυρα όπου θέλει νίκη. Ιδίως αν αυτή είναι με +11 θα έχει πλεονέκτημα ισοβαθμίας, οπως εχει με Χαλκηδονα (νίκησε +4 στην Ξάνθη, έχασε -3 στην Θεσσαλονίκη) και με Ελίμεια. Σε περίπτωση ήττας, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και ο αγώνας με το αδιαφορο βαθμολογικά Αγρινιο θα αποτελει εναν ακόμα τελικό επιβίωσης. Ακολουθεί το Ανατόλια εκτός, τα Πεύκα εντος και ο Λαγκαδας εκτός, όπου η Ασπίδα μπορεί να πετύχει ακόμα και 10 νίκες στο φιναλε του πρωταθλήματος.

Η Γέφυρα με 8 νίκες δίνει επίσης δυο τελικους στα επόμενες δυο αγωνιστικές όπου πιθανότατα να καθαρίσει και την παραμονή της. Εαν αποδρασει με το διπλό από την Ξάνθη εχει εξασφαλίσει την παραμονή, διαφορετικά θέλει να διπλασιάσει τις νίκες της επί της Χαλκηδόνας (64-59 νικη εκτός εδρας). Οι πιθανότητες είναι υπέρ της ώστόσο ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια με Αγρίνιο, Μεσολογγι και Ανατόλια.

Συμπερασματικά πρωτο φαβορί για τον υποβιβασμό είναι η Ελίμεια, ενώ ακολουθεί η Χαλκηδόνα, ωστόσο η Ασπίδα εξ’ αρχης με τον αγώνα με την Γέφυρα πρέπ[ει να δέιξει σοβαρότητα ώστε να συνεχίσειγια τρίτη σεζόν στην Β’ Εθνική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των 5 μονομάχων:

10. Μαχητές Πειραματικού Πεύκων (10 νίκες): Ελίμεια (εντος), Παλαμας (εκτος), Καβάλα (εντός), Ασπίδα (εκτός), Αγρίνιο (εντός)
11. Γέφυρα 31 (8 νίκες): Ασπίδα (εκτός), Χαλκηδόνα (εντός), Αγρίνιο (εκτος), Μεσολογγι (εντος), Ανατόλια (εκτος)
12. Ασπίδα Ξάνθης (7 νίκες): Γέφυρα (εντος), Αγρίνιο (εντός), Ανατόλια (εκτός), Πεύκα (εντός), Λαγκαδας (εκτός)
————————————————–
13. Χαλκηδόνα (7 νίκες): Στρατώνι (εκτός), Γέφυρα (εκτός), Μεσολόγγι (εντος), (ρεπό), Πευκοχώρι (εντός)
14. Ελίμεια 28 (5 νίκες): Πευκα (εκτός), Λαγκαδάς (εντός), Ίκαροι Σερρών (εκτός), Φάρσαλα (εντός), Στρατώνι (εκτός)