Επέτειος: 50 χρόνια από το έπος της ΑΕΚ! Η παρουσία του σκηνοθέτη του 1968 στην Αλεξανδρούπολη και οι αποκαλύψεις για την Θράκη

 

Ακριβώς μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το έπος της ΑΕΚ, την βραδιά της 4ης Απριλίου του 1968 όταν η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο σε οποιοδήποτε άθλημα νικώντας την Σλάβια Πράγας στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το έπος του 1968 έγινε πρόσφατα ταινία από τον Τάσο Μπουλμέτη, ο οποίος πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο “Ηλύσια” προκειμένου να παρουσιάσει την ταινία του (επαναπροβλήθηκε από τον κινηματογράφο με αυτήν την ευκαιρία, καθώς αρχικά είχε προβληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου).

Στην Αλεξανδρούπολη ο σκηνοθέτης της ταινίας "1968"Για δύο ημέρες ο Τάσος Μπουλέτης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει και με το θρακιώτικο κοινό, ανάμεσά τους και με τον δήμαρχο της πόλης Βαγγέλη Λαμπάκη που είναι γνωστό ότι είναι οπαδός της ΑΕΚ και έσπευσε στις ξεχωριστές αυτές προβολές στον κινηματογράφο της Αλεξανδρούπολης παρουσία του σκηνοθέτη του “1968” και παλιότερα της “Πολίτικης Κουζίνας” και του “Νοτιά” (oι φωτογραφίες προέρχονται από σχετικό αφιέρωμα πριν λίγες μέρες στο e-evros).

Ο Μπουλμέτης επιστράτευσε ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, την λαμπερή εκείνη νύχτα της εθνικής ανάτασης που έστειλε στα ουράνια τους 80.000 θεατές  που έσπασαν το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ στον κόσμο, αλλά τα εκατομμύρια που άκουγαν την ραδιοφωνική μετάδοση του Βασίλη Γεωργίου. Όμως η ταινία ξεκινά από τα παρασκήνια της ίδρυσης της ΑΕΚ.

Στην Αλεξανδρούπολη ο σκηνοθέτης της ταινίας "1968"«Είναι η περίοδος αμέσως μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, όπου έρχεται η ροή των προσφύγων από τη Μικρασία, αλλά κυρίως των Κωνσταντινουπολιτών. Παρόλο που στη συνθήκη της ανταλλαγής δεν προβλεπόταν να ανταλλαγούν οι Έλληνες της Πόλης με τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, υπήρξαν πολλοί μεσοαστοί ή αστοί της Κωνσταντινούπολης που αποφάσισαν να έρθουν για να μην υποστούν τα ίδια που υπέστησαν οι μικρασιάτες στα παράλια. 

Δείχνουμε λοιπόν την άφιξη αυτών των Κωνσταντινουπολιτών. Και βλέποντας κάποιοι που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα, να έρχονται κάποιοι αθλητές που ήταν πολύ γνωστοί στην Κωνσταντινούπολη, να έρχονται σε αυτό τον καινούριο τόπο, δημιουργείται η ιδέα της ίδρυσης ενός συλλόγου όπως η ΑΕΚ», σχολιάζει ο Μπουλμέτης για την σκηνή όπου γεννιέται η ιδέα της δημιουργίας του συλλόγου της ΑΕΚ. Μια ΑΕΚ που τέτοια μέρα, ακριβώς 50 χρόνια πριν, έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα μέχρι εκείνη την ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν 4 Απρίλη του 1968…