Δικαστήριο της Κομοτηνής καταδίκασε για τρομοκρατία ως μέλος του ISIS τον «τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης»

 

Σύρος καταδικάστηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο της Κομοτηνής ότι ήταν μέλος του ISIS και του δικτύου της Αλ Νούσρα που έδρασε παράλληλα με τον στρατό του ισλαμικού χαλιφάτου. Του επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών κάθειρξης, παρ’ ότι ο ίδιος αρνούταν επίμονα πως έχει εμπλοκή με τους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέλος του ελεύθερου συριακού στρατού.

Ο 33χρονος Σύρος βρέθηκε στις φυλακές ύστερα από μία κατάθεση της ίδιας της συζύγου του κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε η οικογένεια, στο γραφείο της Αλεξανδρούπολης. Η γυναίκα είχε πει πως ο άντρας της ήταν μέλος του ISIS, όμως μετά αποχώρησε από τον ισλαμικό στρατό και έφυγαν από τη Συρία.

Όταν στις 19 Οκτωβρίου 2017 πέρασε και ο ίδιος από συνέντευξη στην ίδια υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης, τότε συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι ήταν μέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS και Αλ Νούσρα και ότι συμμετείχε σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες από τις μάχες στη Συρία, ενώ υλικό που συνδέεται με τους τζιχαντζιστές βρέθηκε στον φορητό υπολογιστή του, που κατασχέθηκε από το σπίτι όπου έμενε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, αστυνομικός από την Αλεξανδρούπολη υποστήριξε στην κατάθεσή του πως ο 33χρονος τους επιβεβαίωσε άτυπα ότι ήταν μέλος του ISIS και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ελεύθερο συριακό στρατό. Στην κατάθεσή της η γυναίκα του κατηγορούμενου ανέφερε πως η ίδια δεν υποστήριξε ποτέ σε καμία υπηρεσία ότι ο άντρας της ήταν μαχητής των τζιχαντιστών και ότι όσα της αποδόθηκαν ήταν λόγω κακής μετάφρασης στην υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης.

Ο ίδιος στην απολογία του επανέλαβε την αρχική άρνησή του ότι δεν είχε σχέση με τον ISIS και είπε, όπως και στην ανάκριση ότι οι φωτογραφίες του κινητού του προέρχονται από μάχες του ελεύθερου συριακού στρατού, που εκείνη την περίοδο πολεμούσε εναντίον του ISIS. Αναφορικά με το υλικό στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή είπε ότι τον είχε αγοράσει από έναν Πακιστανό, οι εικόνες παραπέμπουν στο Πακιστάν και όχι στη Συρία και ότι ο ίδιος δεν τις γνωρίζει.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε, με πρόταση και της εισαγγελέα της έδρας, για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τον απάλλαξε για συμμετοχή σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις, επιβάλλοντάς του την ποινή των 8 χρόνων κάθειρξης. Ο 33χρονος θα παραμείνει στις φυλακές καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα να του αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

«Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, ενώ απειλούταν με ισόβια», είπε στο News24/7 η συνήγορος υπεράσπισής του Τριανταφυλλιά Τσιουλπά. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS, ενώ όσα είπε πως ήταν στον ελεύθερο συριακό στρατό επιβεβαιώνονται από το έγγραφο της Europol που βρίσκεται στη δικογραφία», σημείωσε.

Ο 33χρονος έφτασε με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 και από εκεί μένουν αρχικά σε καμπ της Αθήνας, από εκεί στον καταυλισμό προσφύγων του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, μέχρι που φιλοξενήθηκε σε διαμέρισμα με την ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Πριν τη σύλληψή του είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη όταν μέλος της οργάνωσης τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

 

Πηγή:  http://news247.gr/