Άλλαξε και πάλι γνώμη για την τύχη του παλιού κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης

 

Παλιότερα είχε πει ότι στον χώρο του παλιού κλειστού κολυμβητηρίου θα γίνει το Σπίτι της Γυμναστικής. Μετά ανέφερε ότι θα γίνει αναψυκτήριο.

Τελικά στην τρίτη του εκδοχή, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ότι όταν γκρεμιστεί το κολυμβητήριο, θα γίνουν δυο νέα γήπεδα τένις που θα προστεθούν στα τέσσερα υπάρχοντα μεταξύ του κολυμβητηρίου και του κλειστού γυμναστηρίου. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα από ραδιοφωνική εκπομπή ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης, προσθέτοντας ότι οι κερκίδες του παλιού κολυμβητηρίου θα παραμείνουν ως έχουν για να πλαισιώσουν τα νέα γήπεδα που θα δημιουργηθούν στην θέση όπου βρίσκονται οι πισίνες.

Όσο για το πως αιτιολόγησε την αλλαγή στην θέση του ο δήμαρχος; «Οι έξυπνοι άνθρωποι αλλάζουν άποψη» δήλωσε στον Status Radio προσθέτοντας ότι η αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερου αριθμού γηπέδων τένις θεωρείται καίρια από πολλές πλευρές του δημοτικού συμβουλίου. Σε πρώτη φάση θεώρησε ότι μια αθλητική εγκατάσταση οφείλει να αντικατασταθεί με νέα αθλητική εγκατάσταση και στην συνέχεια εκτίμησε ότι το κόστος για τη μετατροπή δεν είναι απαγορευτικό ενώ η σημασία για την ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και του αθλητικού τουρισμού στην πόλη, μέσω αυτού, είναι μεγάλη.

Επί του θέματος εξέδωσε ανακοίνωση τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης όσο και ο ίδιος ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αλεξανδρούπολης.

Η ανακοίνωση Μιχαηλίδη έχει ως εξής: «Η δημοτική αρχή ετοιμάζεται για την πλήρη κατεδάφιση του παλιού κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης, όπως μας ανακοινώθηκε προ ημερών (έχουν προϋπολογίσει δαπάνη 125.000€), χωρίς συγκεκριμένη στόχευση αξιοποίησης του χώρου. Με σημερινές του ραδιοφωνικές δηλώσεις ο κ.δήμαρχος αυτοσχεδίασε για ακόμη μια φορά, εξαγγέλλοντας μετατροπή του χώρου αυτού σε γήπεδα τένις παρά τις περσινές υποσχέσεις από τον αντιδημάρχο αθλητισμού για διεργασίες διαβούλευσης!

Yπενθυμίζεται πως ο κ.Λαμπάκης έχει υποσχεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από το 2013, πως ο χώρος του Παλαιού Κολυμβητηρίου θα αξιοποιηθεί για αθλητικούς σκοπούς και συγκεκριμένα θα μετατραπεί σε «Σπίτι της Γυμναστικής», χωρίς όμως αυτή η υπόσχεση να έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Το 2015 ο κ.δήμαρχος με νέες δηλώσεις του, ανέφερε πως η αναμόρφωση και η ανακατασκευή του παλιού κολυμβητηρίου είχε ενταχθεί στα αστικά ολοκληρωμένα του Δ. Αλεξ/πολης, δηλ. στο πρόγραμμα της Β.Α.Α. (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), γεγονός που και αυτό αθετήθηκε. Μάλιστα το τότε επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τον κ.Λαμπάκη, θα ήταν να κρατηθούν οι 2 πισίνες ( την μικρή για τα ΑμεΑ και τη μεγάλη για το κοινό της πόλης) δημιουργώντας και ένα αναψυκτήριο δίπλα.

Το πρώην κολυμβητήριο με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια  1.700 μ2, βρίσκεται εντός του Οικοδομικού  τετραγώνου 33 – 46 συνολικού εμβαδού 9.300 μ. του οποίου η χρήση είναι «Αθλητισμός».

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.», στα πλαίσια αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, προτείνει από το πλεόνασμα των 5 εκατομμυρίων ευρώ, την καθαίρεση της επικάλυψης και όλης της φθαρμένης μεταλλικής κατασκευής του κτιρίου  και την αντικατάστασης της με  νέα ομοίων διαστάσεων, καθώς επίσης και της κάλυψης των δεξαμενών προκειμένου να διαμορφωθεί ένας νέος κλειστός χώρος για «αθλήματα σάλας» και ενόργανης γυμναστικής.

Οι συμβατικές κατασκευές των αποδυτηρίων, των γραφείων, των κερκίδων και των λοιπών βοηθητικών χώρων του παλιού κολυμβητηρίου μπορεί να παραμείνουν να συντηρηθούν, με σκοπό να αξιοποιηθούν για την ανάγκη της λειτουργίας του νέου χώρου, το δε υφιστάμενο μηχανοστάσιο θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα για την λειτουργία της νέας αυτής χρήσης.

Σε ότι αφορά τα γήπεδα τένις, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Επί δημαρχίας Αλεξανδρή, υπήρχε απόφαση  η οποία  εγκρίθηκε από το τότε Δημοτικό συμβούλιο και προέβλεπε στον ελεύθερο χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό μουσείο, την δημιουργία σύγχρονου  χώρου άθλησης με 8 γήπεδα τένις και υψηλών προδιαγραφών κτίριο υποστήριξης αγώνων κλπ. (υπάρχει έτοιμη μελέτη στον Δήμο).

Ο ιστορικός Όμιλος του Τένις (50χρονια ζωής) έχει ανάγκη από νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις,  σωστά οργανωμένες και χωροθετημένες, με προδιαγραφές που να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλους διεθνείς αγώνες και να προσελκύσουν χιλιάδες αθλητές, συνοδούς και επισκέπτες».

Από την πλευρά του ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αλεξανδρούπολης σχολίασε:

«Με χαρά ακούσαμε την εξαγγελία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης την Τρίτη 13.03.2018 ότι με την κατεδάφιση του παλαιού κολυμβητηρίου ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία 2 νέων γηπέδων τένις.

Με χαρά επίσης βλέπουμε ότι η αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερου αριθμού γηπέδων τένις είναι δεδομένη από πολλές πλευρές του δημοτικού συμβουλίου.

Η ανάγκη για την δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη μας που συνεχώς μεγαλώνει είναι δεδομένη και αφορά όλα τα αθλήματα. Όσο αφορά το τένις ο μέσος όρος γηπέδων ανά πληθυσμό στην Βόρεια Ελλάδα, εξαιρούμενης της Θεσσαλονίκης είναι 1 προς 10.000 ανθρώπους ενώ στην πόλη μας είναι 1 προς 18.000 ανθρώπους.

Το ενδιαφέρον για το άθλημα στην πόλη μας είναι μεγάλο. Αυτή την στιγμή 220 παιδιά και ενήλικες λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις του Ομίλου και δυστυχώς 60 συμπολίτες μας είναι σε λίστα αναμονής ενώ και περισσότεροι από 50 συμπολίτες μας παίζουν στις ελεύθερες ώρες και είναι δεδομένο ότι πολλές φορές πηγαίνουν στα γήπεδα και αυτά είναι γεμάτα.

Ο λόγος που δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες είναι θέμα αριθμού γηπέδων. Ως άθλημα έχουμε την ιδιαιτερότητα να χρειαζόμαστε χώρο όπου μπορούν να αγωνιστούν συγκεκριμένος αριθμός.

Η δημιουργία των γηπέδων στο χώρο του παλαιού κολυμβητηρίου με διατήρηση των
κερκίδων θα μας δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιούμε μεγαλύτερους αγώνες σε
πρώτη φάση στην Ελλάδα και να ενισχύσουν την προσπάθεια για να φέρουμε και διεθνή
τουρνουά στην πόλη μας.

Το καλό θα είναι διπλό. Όπως όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με κάποιο άθλημα σε αγωνιστικό επίπεδο γνωρίζουν ότι η όμορφη πόλη μας είναι μακριά από τους χώρους τέλεσης των αγώνων με πολλά έξοδα για τους γονείς.

Χαρακτηριστικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τα παιδιά μας παίζουν μόνο 2 από τους 12-17 αγώνες που μπορούν να συμμετάσχουν στην πόλη μας. Ταυτόχρονα το όφελος για την πόλη με την διεξαγωγή περισσότερων και μεγαλύτερων αγώνων είναι δεδομένο με περισσότερες διανυκτερεύσεις και κίνηση της τοπικής οικονομίας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι από 09 -13 Μαρτίου φιλοξενήσαμε 65 αθλητές και αθλήτριες και τους συνοδούς τους που φεύγοντας ήτανε ευχαριστημένοι και μας έδωσαν ραντεβού για την επόμενη φορά.

Στην σημερινή κατάσταση η δημιουργία των δύο γηπέδων λύνει το πρόβλημα ομορφαίνει το σημείο και όταν ολοκληρωθούν τα έργα που ακούμε ότι θα γίνουν στην περιοχή (Φώτης Κοσμάς – Κλειστό γυμναστήριο) θα είναι ένα στολίδι για την πόλη.

Εμείς από πλευρά μας είμαστε στην διάθεση όλων για όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δημιουργία νέων γηπέδων και ελπίζουμε ότι θα γίνουν ανάλογες κινήσεις ώστε να προωθηθούν και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα στην πόλη μας».