Volley League: Γιατί η ανατροπή της δεκαετίας θα σώσει τελικά την κατηγορία για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης

 

Με την ανατροπή της δεκαετίας, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου κατάφερε να πέσει από τον Φάρο και να βρει και… πορτοφόλι. 

Η ομάδα του Σάκη Μουστακίδη βρέθηκε πίσω με 1-0 σετ και 24-20 στο δεύτερο. Οι φιλοξενούμενοι του Εθνικού Πειραιά είχαν τέσσερα σετ μπολ και τα σπατάλησαν. Οι Εβρίτες κόντρα στα προγνωστικά έκαναν την μεγάλη ανατροπή, πήραν το σετ, τελικά τη νίκη με 3-1 και έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της ανατροπής αρκεί να δει την βαθμολογία. Η Παναχαϊκή πλέον έχει υποβιβαστεί και μαθηματικά και από εκεί και πέρα, στην ζώνη των πλέι άουτ, ο Παναθηναϊκός έχει 19 βαθμούς, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης 23 και ο Εθνικός Πειραιά 24.

Αν είχε πάρει εκείνο το σετ ο Εθνικός Πειραιά, τότε θα είχε πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό. Θα ήταν κάπου μεταξύ 25 και 27 βαθμών (εξαρτάται από το αποτέλεσμα), ενώ ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα είχε από 20 βαθμούς (αν έχανε με 3-0 ή 3-1) μέχρι το πολύ 22 βαθμούς (αν έκανε την ανατροπή και κέρδιζε με 3-2).

Σε αυτήν την περίπτωση ο Εθνικός Πειραιά θα ξεκινούσε τα πλέι άουτ με 4 βαθμούς, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα είχε 1 πόντο και στην καλύτερη περίπτωση 2, ενώ ο Παναθηναϊκός σε κάθε περίπτωση θα ξεκινούσε από το μηδέν. Όλοι όμως οι γνωρίζοντες του χώρου λένε ότι δύσκολα θα είναι ο Παναθηναϊκός αυτός που θα υποβιβαστεί και ότι πιθανότατα η δεύτερη ομάδα θα πρέπει να αναζητηθεί στις άλλες δύο που θα λάβουν μέρος στα πλέι άουτ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την σημασία αυτής της ανατροπής για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Το πιο πιθανό είναι εξαιτίας αυτής της ανατροπής, να τον συμπαρασύρει στα πλέι άουτ (ενώ αν είχε κερδίσει ο Εθνικός Πειραιά θα είχαμε πενταπλή ισοβαθμία και… πανικό). Το πιο πιθανό είναι ότι έστω και αν τον αντιμετωπίσει με μειονέκτημα, αυτό θα είναι το πολύ στον έναν ή δύο βαθμούς, ενώ η κατάσταση μπορεί και να ανατραπεί.

Το πιο σημαντικό κέρδος όμως είναι η ψυχολογία. Εφόσον οι δυο Εθνικοί πάνε με τον Παναθηναϊκό να παίξουν στα πλέι άουτ, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα αντιμετωπίσει δυο ομάδες τις οποίες τις έχει κερδίσει μέσα έξω στην κανονική περίοδο. Συνεπώς θα πάει με άλλη ψυχολογία να τις αντιμετωπίσει και πιθανότατα έχοντας τελικά και βαθμολογικό πλεονέκτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών, ο Εθνικός Πειραιά θα ξεκινούσε με 3 βαθμούς μπόνους, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης με δύο και ο Παναθηναϊκός με κανέναν. Ωστόσο απομένουν άλλες τρεις αγωνιστικές και δίνεται η ευκαιρία στον Σάκη Μουστακίδη και στους παίκτες του ενδόμυχα να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν στο τέλος να κάνουν μια ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή, να καλύψουν την διαφορά των τεσσάρων βαθμών και τελευταία στιγμή να τρυπώσουν στην οκτάδα των πλέι οφ.