Μία από τις πρώτες ομάδες ράγκμπι με αμαξίδιο στην Ελλάδα ιδρύεται από τον Ηρόδικο στην Κομοτηνή

 

Πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά ο Ηρόδικος και πέρα από την πρώτη ομάδα στη Θράκη στο μπάσκετ με αμαξίδιο, έχει στα σκαριά και μια από τις πρώτες στην Ελλάδα στο αρκετά δυναμικό και ξεχωριστό άθλημα του ράγκμπι με αμαξίδιο. Μάλιστα, παράλληλα με τις προπονήσεις στο τμήμα μπάσκετ, έχουν ξεκινήσει και αυτές στο τμήμα ράγκμπι υπό τις οδηγίες της Μαρίας Μοσχόβου.

Το ράγκμπι με αμαξίδιο είναι ένα σχετικά νέο άθλημα για αθλητές με αναπηρία που ξεκίνησε στον Καναδά το 1977 αλλά αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.  Συνδυάζει τον ρυθμό, την ταχύτητα, τη δεξιοτεχνία και την τακτική του Ράγμπι και του Μπάσκετ με αμαξίδιο. Ο αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο μπάσκετ  και η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι μπάλα του βόλεϊ.

Κάθε αγώνας χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους των 8 λεπτών με ένα λεπτό διακοπής στο τέλος της πρώτης και της τρίτης περιόδου και πέντε λεπτά διακοπής μετά τη δεύτερη περίοδο. Σε περίπτωση ισοπαλίας, δίνεται παράταση τριών λεπτών. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα σε τέσσερα ταιμ-άουτ ένός λεπτού κατά την κανονική περίοδο  και άλλο ένα σε περίπτωση παράτασης.

Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις παίκτες και οκτώ αναπληρωματικούς. Ο στόχος κάθε ομάδας είναι να σκοράρει περνώντας κάποιος αθλητής με το αμαξίδια με κατοχή της μπάλας  (και με τις δύο ρόδες) ή περνώντας τριπλάροντας τη μπάλα σε αθλητή που βρίσκεται εντός της γραμμής τέρματος της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα τέρματα  κερδίζει.

Χρησιμοποιούνται ειδικά διασκευασμένα αγωνιστικά αμαξίδια τα οποία προσφέρουν προστασία για τους αθλητές και ένα ιδιαίτερα ευκίνητα. Απαιτούν συνεχή υποστήριξη και επισκευή κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς καταπονούνται από συνεχείς συγκρούσεις.

Το ράγκμπι με αμαξίδιο είναι άθλημα που έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, που έλαβε χώρα στο κλειστό γήπεδο Ελληνικού.

Στην Ελλάδα, όπως πληροφορεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δημιουργήθηκε Εθνική Ομάδα Ράγκμπι με αμαξίδιο από το 2011. Η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με τα χρώματα της Ελλάδας στο Four Nations Cup 2012 στη Fontanafredda της Ιταλίας και κατάφερε να ανεβει  στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου νικώντας την Ουκρανία με σκορ 41- 17, την Αυστρία με 45-34 και την Ιταλία με 49-39, ενώ στον τελικό ξανανίκησε την Αυστρία  42-34. Έκτοτε η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και σε άλλες διοργανώσεις αλλά τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια είχε ατονίσει.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και ο Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων «Μαρούσι» δημιούργησε και καλλιεργεί μάδα ράγκμπι με αμαξίδιο. Στην Κομοτηνή ήδη λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις της ομάδας ράγκμπι και αρκετοί αθλητές από αυτούς που θα στελεχώσουν την ομάδα μπάσκετ, όπως ο Νικόλαος Σαπρανίδης που μίλησε στην εφημερίδα “Χρόνος” και δεν έκρυψε ότι το ράγκμπι  τον έχει “κερδίσει” λίγο περισσότερο.

«Είμαστε γύρω στα επτά άτομα στην ομάδα. Είδαμε το άθλημα στην Αθήνα, με την προπονήτριά μας, αλλά και σε ένα καμπ στην Καβάλα. Το άθλημα μας άρεσε πάρα πολύ, ειδικά σε εμένα προσωπικά τα χτυπήματα που υπάρχουν σε αυτό», σημειώνει σχετικά. Αναφορικά με καθαυτό το άθλημα μας ενημερώνει ότι «έχουμε ειδικά αμαξίδια με προστατευτικά και το άθλημα παίζεται με τη μπάλα του βόλεϊ. Παίζεται σε γήπεδο μπάσκετ, υπάρχει άμυνα – επίθεση, και αγωνίζονται κυρίως τετραπληγικοί».

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως προαναφέρθηκε, επίσημη ομάδα ράγκμπι ΑμεΑ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη, πέραν εκείνης που είχε εκπροσωπήσει την χώρα ως Εθνική αλλά δεν πήρε μορφή αθλητικού συλλόγου, συνεπώς οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε Μαρούσι και Κομοτηνή είναι οι πρώτες…