Οι Εβρίτες «φουλάρουν» στους γείτονες τους

 

Οι ημέρες των εορτών πέρασαν και αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν τις αγορές των δύο γειτονικών μας χωρών Βουλγαρίας και Τουρκίας. Παρά την μεγάλη αναμονή στα τελωνεία η κίνηση ήταν αμείωτη δημιουργώντας ατέλειωτες ουρές.

Πέρα από τις κλασικές αγορές σε ρούχα, παπούτσια αλλά και τρόφιμα, «φούλαραν» και τα οχήματα τους. Στο παιχνίδι πλέον μπήκε και η Τουρκία που μετά το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας οι τιμές των καυσίμων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

Στην Ελλάδα και στον Έβρο σύμφωνα με τον χρυσό οδηγό, η τιμη της βενζίνης κυμαίνεται από 1,55 έως 1,65, το πετρέλαιο από 1,30-1,40, ενώ στο υγραέριο από 0,85 έως 0,90.

Ποιες όμως είναι οι τιμές των καυσίμων στις δυο γειτονικές μας χώρες; Στη Βουλγαρία (φώτο δεξιά) η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου δεν ξεπερνά το 1,06 και το υγραέριο στα 0,57. Στην Τουρκία (φώτο αριστερά) με την τωρινή ισοτιμία η βενζίνη κοστίζει 1,22 το πετρέλαιο 1,10 και το υγραέριο το οικονομικότερο με 0,67. Οι λόγοι που κρατάνε χαμηλές τις τιμές σε αυτές τις χώρες είναι η διαφορά στην τιμή συναλλάγματος και η χαμηλή φορολογία.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η έλλειψη καταναλωτική συνείδησης και η κακή νοοτροπία, μας οδηγεί σε μία συνεχή και αυξανόμενη «αιμορραγία» της τοπικής αγοράς κυρίως του βόρειου τμήματος του Έβρου λόγο και της μικρής χιλιομετρικής απόστασης.

Ευχαριστούμε για το κείμενο και τις φωτογραφίες τον Γιώργο Τσιφουντούδη.