Αξιολόγηση για… κλάματα των αθλητικών σωματείων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης! Η κατάταξη και οι εύλογες απορίες…

 

Ένα πραγματικά πρωτοπόρο ζήτημα, αυτό της αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, έθιξε στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που πραγματοποιήθηκε τέλη Νοέμβρη στην πρωτεύουσα του Έβρου, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης.

Ωστόσο αυτή η φιλοδοξία δείχνει να καταλήγει σε τραγέλαφο, βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης και την σειρά κατάταξης των 18 συνολικά ομάδων που αξιολογήθηκαν. Όπως εξηγήθηκε, ορίστηκαν 23 κριτήρια που βαθμολογούνταν με δύο πόντους το καθένα και ανάλογα με το πόσα εκπληρώνει κάθε σύλλογος, λαμβάνει και την αντίστοιχη βαθμολογία.

Πρώτος στην πόλη αναδεικνύεται ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, κάτι που φυσικά δεν χρειαζόταν καμία αξιολόγηση για να το αντιληφθεί κανείς, αφού μιλάμε για ιστορικό σωματείο με τα περισσότερα μέλη, την καλλιέργεια 15 αθλημάτων και μάλιστα στα περισσότερα από αυτά σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού. Ωστόσο προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι με βάση τη μέθοδο που αναλύθηκε, επί συνόλου 26 κριτηρίων που βαθμολογούνται επί δύο ο Εθνικός κατάφερε να κάνει ένα μικρό μαθηματικό θαύμα και να συγκεντρώσει γινόμενο 26×2 = …50 βαθμούς (δηλαδή τέσσερις παραπάνω από το άριστα των 46).

Πέρα όμως από αυτό το άτοπο, αίσθηση προκαλεί και η πολύ μικρή διαφορά του Εθνικού από τα υπόλοιπα σωματεία που ακολουθούν έχοντας και αυτά το απόλυτο των 46 πόντων χωρίς το επιπλέον μπόνους που για λόγους που δεν εξηγήθηκαν πήρε ο Εθνικός. Σύμφωνα με την κατάταξη που παρουσιάστηκε, από 46 πόντους έχουν και ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση οι Αμαζόνες Μαίστρου και ο ΑΟ Θράκης. Ωστόσο η διαφορά φαντάζει πολύ μικρή, δεδομένου ότι ο μεν Εθνικός είναι σωματείο με 15 αθλήματα και εκατοντάδες μέλη, οι δε Αμαζόνες είναι ομάδα κυρίως ακαδημαϊκή που καλλιεργεί μόνο ένα άθλημα, το βόλεϊ και μόνο σε ένα φύλο, τα κορίτσια, όχι και τα αγόρια.

Είναι προφανές ότι κάπου το σύστημα πάσχει, ειδικά αν με βάση αυτό το σύστημα πρέπει να δοθούν μετά και οι επιχορηγήσεις. Φανταστείτε να πρέπει να πάρει αναλογικά και η ομάδα των Αμαζόνων Μαϊστρου και του ΑΟ Θράκης από περίπου 40.000 ευρώ ετησίως επιχορήγηση ή του Εθνικού να κοπεί πιο κάτω από το ένα δέκατο, για να ανταποκρίνεται πιο σωστά στα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης; Θα είχε γίνει χαμός. Για αυτό και η προσπάθεια αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων ενός δήμου είναι μια αξιόλογη μεν προσπάθεια, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμα για να υπάρξουν πλήρως αντικειμενικά κριτήρια και είναι μάλλον δύσκολο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, να θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα ως έχει λειτουργεί ικανοποιητικά.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο . Βαταμίδης, η αξιολόγηση είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων για τις ώρες που θα δίνονται σε κάθε σωματείο σε αθλητικούς χώρους για προπονήσεις, τα υλικά που τους δίνονται αλλά και τα χρήματα μέσω επιχορηγήσεων. Ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι με το σύστημα ως έχει, όπως προέκυψε και από τα αποτελέσματά του, ενδεχομένως τελικά θα δημιουργηθούν πιο πολλά προβλήματα από αυτά που λύθηκαν. Για αυτό και χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, ανεξάρτητα από το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης για την υιοθέτηση του συγκεκριμέμου τρόπου αξιολόγησης και την ενσωμάτωσή του στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Αθλητικών Χώρων.

Για την ιστορία, τα 23 κριτήρια που αναφέρθηκε ότι βαθμολογούνται από 2 πόντους το καθένα και αποτελούν το πρώτο από τα τέσσερα επίπεδο που υπάρχουν για την αξιολόγηση, είναι τα εξής:

1. Καταστατικό σε νομική ισχύ
2. Αναγνώριση από την οικεία Ομοσπονδία
3. Ειδική αναγνώριση από τη ΓΓΑ
4. Αποδεικτικό καταχώρησης του ονόματος του σωματείου στο Υπουργείο Εμπορίου
5. Ύπαρξη Εφόρου για κάθε άθλημα
6. Συνεργασία με νομικό σύμβουλο
7. Συνεργασία με λογιστή
8. Συνεργασία με ασφαλιστικό σύμβουλο
9. Επικαιροποιημένο σύντομο βιογραφικό σημείωμα για κάθε μέλος του ΔΣ
10. Αντίγραφο ποινικού μητρώου κάθε μέλους του ΔΣ
11. Εσωτερικός κανονισμός στον οποίο να περιέχονται: Οργανόγραμμα, Δήλωση οράματος, Δήλωση αποστολής, Κανόνες για τη συμμετοχή αθλητών σε αγώνες, Κανόνες για την αντιμετώπιση ανάρμοστων συμπεριφορών, Κανόνες για την προστασία των αθλητών από τον εκφοβισμό (bullying), Κανόνες αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών φαινομένων (πυρκαγιά, σεισμός, κλπ.)
12. Πρακτικό οργάνωσης Γενικής Συνέλευσης προηγούμενης χρονιάς
13. Πρακτικά συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου προηγούμενης χρονιάς
14. Προϋπολογισμός τρέχουσας χρονιάς
15. Προϋπολογισμός επόμενης χρονιάς
16. Φορολογική ενημερότητα σε ισχύ
17. Ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ
18. Ενημερωμένη ιστοσελίδα
19. Συμβόλαια προπονητών σε ισχύ
20. Αρχείο αθλητών / προπονητών / μελών ΔΣ / μελών σωματείου
21. Προπονητές με πτυχίο ΤΕΦΑΑ ή εν ισχύ άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
22. Αριθμός εν ενεργεία αθλητών
23. Αριθμός συμμετοχών σε αγώνες Τοπικού, Περιφερειακού, Εθνικού ή Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αξιολόγησης των σωματείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοινώθηκαν, είναι τα εξής:

ΜΓΣ Εθνικός 50 βαθμοί
Αμαζόνες Μαίστρου και ΑΟ Θράκης 46
ΝΟΑ, ΟΕΓΑ, Ολυμπιάδα και ΟΦΘΑ 44
Φοίνικας, Όμιλος Αντισφαίρισης 42
Δημόκριτος 38
ΑΜΕΑ Κότινος, ΑΕΚ Έβρου, Σκακιστική Κίνηση 36
ΟΦΑΑ 20
Αστέρας 18
Νίκη και Φάρος 14
Φορτούνα 2