ΕΠΣ Ξάνθης: Ο βοηθός άλλαξε γιατί είχε δουλειά, οι παίκτες όμως έπρεπε να δώσουν το «παρών»

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας και ακριβώς μια μέρα μετά την αρχική διακοπή του, ορίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας του Ηρακλή Ζυγού, με την Ασπίδα Ξάνθης, «με την ΕΠΣ ουσιαστικά να αδιαφορεί για το γεγονός πως λόγω του εορταστικού ωραρίου κάποιοι παίκτες δε θα μπορούσαν να αγωνιστούν», όπως ανέφεραν με παράπονο παράγοντες και των δύο ομάδων.

Βέβαια, η ΕΠΣ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να τηρήσει κατά γράμμα όσα αναφέρει ο ΚΑΠ, που επιβάλει ακόμα και στα ερασιτεχνικά την διεξαγωγή την ίδια μέρα και δίνει δυνατότητα αναβολής μόνο εάν υπάρχει εκτίμηση ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί. Ωστόσο πάντα οι διοργανώτριες αρχές έχουν δυνατότητα παρεμβάσεων στους ορισμούς διεξαγωγής, αλλιώς δεν θα ήταν διοργανώτριες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ξάνθης όρισε να γίνει το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που διεκόπη τη Κυριακή το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΠΣ Ξάνθης ήταν ενήμερη από πρώτο χέρι για το γεγονός ότι θα υπήρχε πρόβλημα αναφορικά με την διεξαγωγή του ματς λόγω έλλειψης παικτών, αφού χρειάστηκε να προχωρήσει σε μια αλλαγή… στους ορισμούς των διαιτητών. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά στο παιχνίδι της Κυριακής πρώτος βοηθός του Θόδωρου Γιαπουτζή ήταν ο Δημήτρης Τζιβαρτζίδης, λόγω του γεγονότος ότι αυτός το μεσημέρι της Δευτέρας είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν του επέτρεπαν να τις αφήσει και να να πάει στο γήπεδο λόγω δουλειάς, ορίστηκε να τον αντικαταστήσει ο Ιρφάν Οτουζμπίρ.

Αυτό έδωσε αφορμή στον Ηρακλή Ζυγού για παράπονα, αφού όπως έλεγαν οι άνθρωποί του, «στην ουσία η ΕΠΣ λειτούργησε με δυο μέτρα και δυο σταθμά». Και αυτό γιατί «αδιαφόρησε για τους παίκτες όχι μόνο του Ηρακλή, αλλά και της Ασπίδας, και το εάν αυτοί θα μπορούσαν να πάρουν άδεια από τις δουλειές τους για να αγωνιστούν τη Δευτέρα, αλλά ενδιαφέρθηκε και αντικατέστησε τον διαιτητή της που για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσε να δώσει το παρών».

Ωστόσο, οφείλει να τονιστεί ότι βάσει ΚΑΠ μπορούσαν στο δεύτερο ημίχρονο να ξεκινήσουν διαφορετικές δεκάδες για κάθε ομάδα σε σχέση με τους δέκα που είχαν απομείνει στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της Κυριακής, για αυτό και άνθρωποι της ΕΠΣ Ξάνθης επισημαίνουν ότι εφόσον υπήρχε αυτή η δυνατότητα να αναζητηθούν άλλοι παίκτες, δεν στέκει το επιχείρημα με τον επόπτη αφού και οι ομάδες μπορούσαν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα τις συνθέσεις τους.

Ωστόσο από τον Ηρακλή Ζυγού απαντούν ότι από την στιγμή που παρουσιάστηκε πρόβλημα στον μικρό αριθμό των τριών ατόμων των διαιτητών,  με αποτέλεσμα ένας από τους τρεις να μην μπορεί, ήταν αυτονόητο ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερα τα προβλήματα στην αναζήτηση δέκα ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα που να μην έχουν εργασία και να μπορούν να αγωνιστούν απόγευμα Δευτέρας.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι από την Ασπίδα Ξάνθης επίσης υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η απόφαση της ΕΠΣ Ξάνθης να οριστεί το ματς την Δευτέρα και μάλιστα, εάν δεν υπήρχε τιμωρία βαθμών για τους ίδιους, την στιγμή που κυνηγάνε το πρωτάθλημα και κάθε βαθμός μετράει, πιθανότατα και οι ίδιοι θα επέλεγαν να μην κατέβουν και να μην κερδίσουν στα χαρτιά έναν αγώνα, σε ένδειξη και fair play προς τον Ηρακλή Ζυγού. Ωστόσο βάσει ΚΑΠ αν συνέβαινε αυτό θα μηδενίζονταν και οι δύο ομάδες και θα είχαν αμφότερες τιμωρία τριών βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και δύο από το επόμενο, για αυτό και αποφασίστηκε να αναζητηθούν δέκα παίκτες και να δώσουν κανονικά το μεσημέρι της Δευτέρας το παρών στο γήπεδο του Ζυγού.

 

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠ

Άρθρο 21
Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα
1. α) Αγώνας που αναβάλλεται ή διακόπτεται, εξ αιτίας των καιρικών
συνθηκών, διεξάγεται υποχρεωτικά την επόμενη ημέρα, στο ίδιο γήπεδο
και την ίδια ώρα, χωρίς άλλη ειδοποίηση των ομάδων, οι οποίες
υποχρεούνται να εμφανισθούν για την διεξαγωγή ή συνέχιση του αγώνα,
εξαιρουμένης της περιπτώσεως της παραγράφου 4 του άρθρου 10.
β) Κατ’ εξαίρεση, το αρμόδιο καταστατικό όργανο της διοργανώτριας ή άλλο,
εξουσιοδοτημένο επισήμως από την ίδια, δύναται να αποφασίσει την μη
τέλεση του αγώνα ή την τέλεση με διαφορετική ώρα έναρξης την επομένη
ημέρα, εφόσον κρίνει ότι πιθανολογείται σφόδρα η μη τέλεση του. (…)

2. β). Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων
επανορίζεται αυτοδίκαια για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και
συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους
ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη διακοπή (π.χ. αριθμός τερμάτων,
αριθμός ποδοσφαιριστών κ.λ.π.), την επόμενη ημέρα στο ίδιο γήπεδο και
την ίδια ώρα που αρχικά είχε ορισθεί. Στο δεύτερο τμήμα του διακοπέντα [55]
αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και 11 -ή 14(ή15) με τις
αλλαγές- διαφορετικοί ποδοσφαιριστές από εκείνους που αγωνίστηκαν
στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν
όσοι ποδοσφαιριστές έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, λόγω αποβολής ή
συμπλήρωσης κίτρινων καρτών κατά τον ενδιάμεσο χρόνο. Οι ποινές
που επιβλήθηκαν στους ποδοσφαιριστές στον διακοπέντα αγώνα
εκτίονται κανονικά στους αγώνες που τον ακολουθούν, ακόμη και σε άλλη
ομάδα, αν ένας τιμωρηθείς ποδοσφαιριστής πάρει στο μεταξύ
μεταγραφή, ενώ στην περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στον
διακοπέντα αγώνα, η συνέχιση του αγώνα αυτού δεν προσμετράται για
την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε. Στην περίπτωση, όμως, που
στο ενδιάμεσο των δύο αυτών αγώνων, ο ίδιος ποδοσφαιριστής
αποβληθεί σε άλλον αγώνα, η συνέχιση του διακοπέντα αγώνα
προσμετράται για την έκτιση της ποινής του