Μήνυμα από γήπεδο της Ροδόπης στον… Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας» (+photos)

 

Σαν χιονοστιβάδα μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στον αραβικό και συνολικά τον μουσουλμανικό κόσμο μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ πως θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στην Ιερουσαλήμ όπου συναντώνται τρεις θρησκείες και το ανατολικό της τμήμα προβάλλεται ως πιθανή πρωτεύουσα μελλοντικού κράτους των Παλαιστινίων, βρίσκεται και το ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος Αλ Ακσά. Οι αντιδράσεις είναι έντονες, οι παλαιστινιακές οργανώσεις καλούν σε Ιντιφάντα και στο πλαίσιο των διεθνών αντιδράσεων, δεκάδες άτομα από τη μειονότητα της Θράκης, κυρίως νεαρής ηλικίας, συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο της Ροδόπης και διαμαρτυρήθηκαν σχηματίζοντας με τα σώματά τους την φράση «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής (10/12) στο γήπεδο του Άλσους, στην είσοδο της πόλης της Κομοτηνής επί της οδού της Καρυδιάς, το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα για τα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Θράκης η ομάδα του ΑΟ Φιλία Κομοτηνής. Οι νέοι προέρχονταν από διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής, μετά και τα σχετικά καλέσματα που υπήρξαν την Παρασκευή από ιμάμηδες στην Θράκη, καλέσματα που όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα tourkikanea που μετέφρασε σχετικό δημοσίευμα της μειονοτικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Μιλιέτ, ακούστηκαν ακόμα και κατά την λειτουργία στο ΚιρΜαχαλέ Τζαμί όπου προσευχήθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλοι μαζί οι νέοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο «για τον αγώνα υπέρ της Ιερουσαλήμ» και κάποια στιγμή όλοι οι παρευρισκόμενοι πήγαν στο κέντρο του γηπέδου και σχημάτισαν με τα χέρια τους και τα σώματά τους το σύνθημα «η Ιερουσαλήμ είναι δικιά μας», προσπαθώντας να στείλουν με την κίνησή τους αυτό το μήνυμά τους στο Ντόναλντ Τραμπ.