Ζήτημα νομιμότητας(;) με την επιχορήγηση των 11.000 ευρώ στο τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης (+έγγραφα)

 

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας φαίνεται ότι εγείρονται σχετικά με την επιχορήγηση ύψους 11.000 ευρώ που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διατεθούν άμεσα στο τμήμα βόλεϊ του Εθνικού ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το σχετικό χρηματικό ένταλμα, ύψους συνολικά 16.000 ευρώ, εκδόθηκε με διαδικασίες εξπρές την περασμένη Παρασκευή όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο δεξιά.

Από αυτό το ποσό, όπως ξεκάθαρα επισημάνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα 5.000 ευρώ αφορούν το λεύκωμα για την ιστορία των 90 χρόνων του Εθνικού και την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα για την παρουσίασή του, για τα οποία δεν δείχνει να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Ωστόσο για τα υπόλοιπα 11.000 ευρώ που αφορούν την κάλυψη των τρεχόντων αναγκών του τμήματος βόλεϊ του Εθνικού, φαίνεται ότι εγείρεται σημαντικό ζήτημα, με βάση τουλάχιστον την νομοθεσία και για τον λόγο που δίνονται, όπως ειπώθηκε και κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταρχήν, η απόφαση για την έκτακτη επιχορήγηση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ελήφθη χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό φυσικά δεν είναι ωστόσο και τόσο πρόβλημα, αφού συζητήθηκε μέσω της ενότητας «αιτήσεις-ενημερώσεις», που ήταν 1η στην σχετική ημερήσια διάταξη, με αποτέλεσμα μάλιστα η σχετική συζήτηση να προηγηθεί των υπολοίπων θεμάτων έστω και αν δεν έχει καταγραφεί συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι κατά την διάρκεια της 33ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, τόσο στην εισήγηση όσο και στην απόφαση που φέρεται να λαμβάνεται αναφέρθηκε ρητά και πολλές φορές ότι οι 11.000 δίνονται αποκλειστικά για το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ενώ διευκρινίστηκε ότι αυτά τα χρήματα πάνε μόνο εκεί και όχι στα άλλα τμήματα και αθλήματα που καλλιεργεί ο σύλλογος.

«Η σημερινή διοίκηση του Εθνικού είναι νοικοκυρεμένη διοίκηση. Επειδή είχαν δυο τρεις αναγκαστικές εκτελέσεις από παλιούς αθλητές με κίνδυνο να διαλυθεί η ομάδα, είδαμε και μια απειλητική επιστολή από τους παίκτες που έδωσαν προθεσμία να υπάρξει μια απόδειξη έναρξης καταβολής, θα δώσουμε τα χρήματα αυτά για να σώσουμε τον Εθνικό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης, απαντώντας στις ενστάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι συνέχεια το ίδιο γίνεται, εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους ότι η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός που ζήτησε τα χρήματα δεν παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως ουσιαστικά ανέφερε ο δήμαρχος και προέκυψε ξεκάθαρα και από την συζήτηση που ακολούθησε (και η οποία έχει καταγραφεί τηλεοπτικά και υπάρχει το σχετικό βίντεο), τα χρήματα δίνονται για να πληρωθούν οι μισθοί της επαγγελματικής (ή αν θέλετε ημιεπαγγελματικής, πάντως όχι ερασιτεχνικής) ομάδας βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Κάτι τέτοιο, όμως, απαγορεύεται ρητά από τον νόμο και μάλιστα πολύ πρόσφατα έχει υπάρχει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν ενέκρινε την χρηματοδότηση συλλόγου σε άλλο δήμο της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς με την επισήμανση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στο βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ουσιαστικά είναι σαν να λέγεται ότι δεν θα πάνε αυτά τα 11.000 ευρώ καθόλου στον Ερασιτέχνη Εθνικό. Μόλις φέτος τροποποιήθηκε το καταστατικό του ΜΓΣ Εθνικός και πέρασαν τα αναπτυξιακά τμήματα βόλεϊ στο ΤΑΑ, ενώ ανήκαν στον Ερασιτέχνη. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι σίγουρο ότι επαγγελματικό ή έστω ημιεπαγγελματικό τμήμα επιτρέπεται να επιχορηγείται με τα χρήματα των δημοτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του επιχορηγούμενου συλλόγου», σύμφωνα με όσα επισημαίνει χαρακτηριστικά φετινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεδομένου ότι ειπώθηκε ρητά στο Δημοτικό Συμβούλιο πως τα χρήματα δίνονται για να πληρωθούν ουσιαστικά οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ που «απειλούν με αποχή» (κατά την φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος), γίνεται αντιληπτό ότι με την συγκεκριμένη επιχορήγηση δείχνει να υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης εξέφρασε στο ThrakiSportS την βεβαιότητα ότι ο δήμαρχος, ως νομικός που είναι, θα έχει φροντίσει ώστε να ξεπεραστούν τέτοια νομικά ζητήματα, αλλά γεγονός είναι ότι τα λεγόμενα του δημάρχου έχουν καταγραφεί δημόσια και όπως φαίνεται, αυτό που τελικά επιχειρείται είναι να δοθεί ένα νομιμοφανές κάλυμμα σε μια καταρχήν μη νόμιμη επιχορήγηση. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι αν δεν εγκριθεί το σχετικό ένταλμα πληρωμής τότε ο σύλλογος συνολικά (και όχι μόνο το τμήμα βόλεϊ) θα κινδυνεύσει με διάλυση υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και τελικά ελήφθη ομόφωνα «για να μην διαλυθεί ο σύλλογος», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πέρα από το ηθικό κομμάτι της χρηματοδότησης αμειβομένων αθλητών και ενός ουσιαστικά επαγγελματικού τμήματος (την στιγμή που έχουν αφεθεί στην τύχη τους δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να διορθωθούν με αυτά), φαίνεται τελικά ότι, δυστυχώς για τους ανθρώπους της διοίκησης του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης, με τον τρόπο που έγινε δείχνει να βρίσκεται και στα όρια της νομιμότητας. 

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα της σχετικής φετινής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα των επιχορηγήσεων δεν μπορούν να διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του επιχορηγούμενου συλλόγου, όπως προφανώς θεωρούνται οι μισθοί επαγγελματιών ή ημιεπαγγελματιών αθλητών…