Αντιδράσεις μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την έκτακτη επιχορήγηση στον Εθνικό

 

Δεν έμεινε ασχολίαστη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης να επιχορηγηθεί με 11.000 ευρώ το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και επιπλέον 5.000 ευρώ ο Ερασιτέχνης ΜΓΣ Εθνικός για την έκδοση του λευκώματός του.

Κυρίως το πρώτο ποσό που όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δοθεί για να διασωθεί ο Εθνικός, οι παίκτες του οποίου απειλούν με αποχή αν δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στην πρωτεύουσα του Έβρου.

«Συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης! Η πόλη διαχρονικα, ειχε και έχει πολλαπλά οφέλη από τον Εθνικό και ιδιαίτερα από την ομάδα βόλεϊ. Συγχαρητήρια στους συμβουλους αυτους που σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, συναισθάνθηκαν το χρέος τους προς αυτήν την ομάδα που διαφημίζει μόνιμα την πόλη μας», ανέφερε με σχόλιό του στο facebook ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΑ Εθνικός Γιώργος Γεωργιάδης, προκάτοχος του νυν προέδρου Αντώνη Χατζησταύρου στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Ωστόσο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει μούδιασμα σε άλλους συλλόγους της πόλης που δεν έχουν τύχει τόσο μεγάλων επιχορηγήσεων, αλλά και σε άλλα τμήματα εντός του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που καλλιεργούν άλλα αθλήματα εντός του βόλεϊ. «Μόνο ο Εθνικός υπάρχει στην πόλη, δεν υπάρχουν άλλοι σύλλογοι που την διαφημίζουν για να δίνονται συνέχεια αυτά τα ποσά;», σχολίασαν με μηνύματά τους στο ThrakiSportS παράγοντες από δύο αθλητικά σωματεία της Αλεξανδρούπολης, τα οποία επίσης έχουν διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν λάβει αντίστοιχες επιχορηγήσεις.

Παράπονα εκφράζονται όμως, όπως προαναφέρθηκε και μέσα από την οικογένεια του Εθνικού. «Για ακόμα μια φορά το βόλεϊ παρασιτεί σε βάρος των υπολοίπων αθλημάτων», σχολίασε άνθρωπος μέσα από την ομάδα που υπενθύμισε ότι και την άνοιξη η συντριπτική πλειοψηφία της ετήσιας επιχορήγησης στον Εθνικό πήγε για την κάλυψη χρεών του τμήματος βόλεϊ, πρόσθεσε ότι η ομάδα χρεώνεται χρήματα που διατέθηκαν από τον Δήμο και για την διοργάνωση της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων αλλά και την φιλοξενία της Εθνικής Ομάδας Ανδρών και ζήτησε να διερευνηθεί δημοσιογραφικά πώς είναι δυνατόν βάσει νόμου να επιχορηγούνται ερασιτεχνικά σωματεία και να χρήματα να πηγαίνουν τελικά στο επαγγελματικό ΤΑΑ.

Η ίδια πηγή σχολίασε ότι τα ποσά δεν δικαιολογούνται ούτε από τον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν στις ακαδημίες του τμήματος βόλεϊ, οι οποίες άλλωστε δεν ανήκουν πλέον στον Ερασιτέχνη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, έχουν περιοριστεί σε 50-60 άτομα τα παιδιά των ακαδημιών πετοσφαίρισης ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα τμήματα με πολλαπλάσιο και σε κάθε περίπτωση τριψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων παιδιών, όπως το ποδοσφαιρικό τμήμα ή αυτό του στίβου, που ωστόσο «λαμβάνουν αναλογικά με το έργο που πραγματοποιούν και παράγουν πολύ πιο χαμηλό ποσό σε σχέση με το τμήμα βόλεϊ που ουσιαστικά έχοντας ως μεγάλο χορηγό τον Δήμο προσπαθεί να κάνει πρωταθλητισμό, σε βάρος όμως των άλλων αθλημάτων».

Φυσικά τα προαναφερθέντα είναι αντικείμενο (δημοσιογραφικής) διερεύνησης, ωστόσο είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι δεν περνάει και τόσο ανώδυνα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα υπάρχει και η μεγάλη μερίδα των πολιτών που δεν είναι φίλαθλοι και δεν θεωρούν ότι πρέπει να δαπανώνται με αυτόν τον τρόπο τα λεφτά των δημοτών της Αλεξανδρούπολης, ενώ κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν και σχόλια ότι «Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να διασώσει τον Εθνικό σπαταλώντας τα λεφτά των πολιτών για να μην χαθούν τα εκατομμύρια που εκτιμάται ότι θα λάβει για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο», το οποίο είναι αλήθεια ότι χωρίς Εθνικό στην Α1 Ανδρών θα καταστεί μικρότερη αναγκαιότητα σε σχέση με σήμερα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης σχολιάστηκε και εκτός των ορίων του συγκεκριμένου Δήμου αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του πρώην προέδρου του ΑΟ Ορεστιάδας Βασίλη Γκιζάνη, ο οποίος έχει εξαπολύσει επίθεση την περασμένη εβδομάδα μέσω του ThrakiSportS εναντίον του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη για την δική του απόφαση να μην επιχορηγηθεί ο ΑΟ Ορεστιάδας για το 2017 με αιτιολογικό την μη ανάρτηση των απαραίτητων τιμολογίων στο Διαύγεια που θα αιτιολογούσαν την ορθή και νόμιμη χρήση από τον σύλλογο του δημόσιου χρήματος.