Γιατί το Ελλάδα-Ισραήλ έπρεπε να διεξαχθεί στην Κρήτη και όχι στη Θράκη; Θα μας φέρει επιτέλους την Εθνική η ΕΟΚ τον Φεβρουάριο;

 

Τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 πανηγύρισε σήμερα η Εθνική Ανδρών.

Η «γαλανόλευκη» επιβλήθηκε άνετα με 82-61 επί του Ισραήλ στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης και είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς του όγδοου προκριματικού ομίλου.

Κορυφαίος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν ο Γιαννόπουλος με 13 πόντους, ενώ από 11 πέτυχαν οι Νικ Καλάθης (είχε ακόμη 8 ασίστ) και Σάκοτα.

Σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία το βράδυ της Παρασκευής στο  Λέστερ, η «γαλανόλευκη» παρουσιάστηκε σαφώς πιο ενισχυμένη με την παρουσία των Νικ Καλάθη, Θανάση Αντετοκούνμπο και Ίαν Βουγιούκα του Παναθηναϊκού (ο τελευταίος κάλυψε το κενό του Γιάννη Μπουρούση που επέστρεψε στην Κίνα).

Ωστόσο στους Θρακιώτες φιλους της Εθνικής Ομάδας έμεινε η απορία: Γιατί έπρεπε και αυτός ο αγώνας να διεξαχθεί στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης και όχι στο κλειστό Φίλιππος Αμοιρίδης της Ξάνθης ή ακόμα και το Νίκος Σαμαράς της Ορεστιάδας;

Η Εθνική Ομάδα είναι Εθνική όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Αθηναίων, των Κρητικών, άντε και των Βολιωτών τα τελευταία χρόνια. Όταν πριν δυόμισι χρόνια κλήθηκε η Ξάνθη να φιλοξενήσει ένα τετραεθνές τουρνουά με την Εθνική Ανδρών παραμονές του Ευρωμπάσκετ, αυτό στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Τότε ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι οι Θρακιώτες πέρασαν με επιτυχία το τεστ και είχε προαναγγείλει την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη.

Η Ξάνθη επισήμως δια του αντιπεριφερειάρχη της Κώστα Ζαγναφέρη διεκδίκησε την διοργάνωση, ωστόσο αυτή αρχικά πήγαινε στην Κρήτη, μετά στην Αθήνα και τελικά κατέληξε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν ήρθε στην Θράκη με το επιχείρημα της… προστασίας της μουσουλμανικής μειονότητας από τους στρατούς των οπαδών.

Αν αυτό το επιχείρημα έχει μια μικρή βάση για να μην φιλοξενήσει η Θράκη τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, δικαιολογία για να μην φιλοξενηθεί επίσημος αγώνας της Εθνικής Ομάδας δεν υπάρχει. Το Αμοιρίδειο πληρεί τις προδιαγραφές και αν χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, μπορούν εύκολα να γίνουν.

Εναλλακτικά από μεγάλα στάδια στην περιοχή, υπάρχει και αυτό της Ορεστιάδας που θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Εθνική είναι κοντά και στην ακριτική Ελλάδα. Στην χειρότερη, αν υπάρχει θέμα με την Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Κραχτίδη της Δράμας που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν αγώνα της Εθνικής Ανδρών, αλλά πάνε κοντά 15 χρόνια από τότε.

Επόμενες υποχρεώσεις για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι οι εντός έδρας αναμετρήσεις του Φεβρουαρίου, με την Εσθονία (23/2) και Μεγάλη Βρετανία (25/2). Η ΕΟΚ έχει τότε την χρυσή ευκαιρία να αποκαταστήσει την αδικία από όσα συνέβησαν τον περασμένο Φλεβάρη και πλήγωσαν τους θρακιώτες φίλους του μπάσκετ, πόυ αποδεδειγμένα αγαπάνε και βρίσκονται πάντα κοντά στην Εθνική Ομάδα…