Όταν ο Ντέμης σκόραρε μέσα στο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ και άρχιζε εκεί ένα αήττητο ελληνικό σερί που δυστυχώς σταμάτησε σήμερα

 

Η Ελλάδα γνώρισε πικρή ήττα με 4-1 στο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ και πήρε σαφές προβάδισμα πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη.

Αυτή είναι η πρώτη ήττα που γνωρίζει ελληνική ομάδα στο συγκεκριμένο στάδιο, είτε μιλάμε για επίπεδο συλλόγων είτε για επίπεδο εθνικών ομάδων. Μάλιστα, πρωτεργάτης στο να ξεκινήσει αυτό το αήττητο σερί μέχρι σήμερα ήταν ένας Θρακιώτης, ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, οι δύο χώρες συναντήθηκαν στον 1o όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης και στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο Ζάγκρεμπ, τον Νοέμβριο του 1996, ο «πιστολέρο» Ντέμης Νικολαΐδης (με τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό) ανοίγει το σκορ στο 9ο λεπτό και η Εθνική μας παίρνει μια σημαντική εκτός έδρας ισοπαλία με σκορ 1-1, καθώς ο Νταβόρ Σούκερ ισοφάρισε στο 44′.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαμε κόντρα Ελλήνων και Κροατών στο συγκεκριμένο στάδιο. Έκτοτε είχαμε άλλα πέντε παιχνίδια, εκ των οποίων το ένα μόνο αφορούσε Εθνικές Ομάδες. Συγκεκριμένα, για τα  προκριματικά του Euro 2012 όταν η ομάδα του Σάντος απέσπασε ισοπαλία 0-0 με μαζική άμυνα στο Ζάγκρεμπ την δεύτερη αγωνιστική.

Ενδιαμέσως, την σεζόν 1998-1999 είχαμε μια αναμέτρηση σε συλλογικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την Κροάσια Ζάγκρεμπ για το Τσάμπιονς Λιγκ με το σκορ να έρχεται 1-1, ενώ πιο πρόσφατα είχαμε ξανά για το ίδιο θεσμό ταξίδι των ερυθρολεύκων και συγκεκριμένα την χρονιά 2015-2016 όταν και οι πρωταθλητές Ελλάδας έφυγαν με το «διπλό» χάρη σε γκολ του Ιντέγε.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχε ηττηθεί και από τον ΠΑΟΚ με το ίδιο αποτέλεσμα και «χρυσό» σκόρερ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη την σεζόν 2010-2011 για το Γιουρόπα Λιγκ, στην φάση των ομίλων. Συνεπώς στα τελευταία πέντε παιχνίδια με τους Κροάτες είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο, οι Έλληνες δεν έφευγαν ποτέ με σκυμμένο το κεφάλι.

Έμελλε να το κάνουν απόψε, αλλά μένουν άλλα 90 λεπτά για να ανατρέψουν την κατάσταση. Δύσκολο, πολύ δύσκολο, αλλά μπάλα είναι και μια καλή Ελλάδα (αλλά είπαμε, μια καλή Ελλάδα) μπορεί να κάνει θαύματα…