Ξεγραμμένη ακόμη μια φορά η Θράκη από την Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από την Αρχαία Ολυμπία το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

Η φλόγα θα διανύσει περισσότερα από 2.000 χλμ επί ελληνικού εδάφους για να καταλήξει στις 30 Οκτωβρίου στην Ακρόπολη. Στη λαμπαδηδρομία θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 500 λαμπαδηδρόμοι και θα διεξαχθούν 36 τελετές υποδοχής σε 20 δήμους.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς τους 20 Δήμους κανένας δεν είναι της Θράκης! Και αυτό δυστυχώς είναι κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Σύμφωνα και με τον χάρτη, η πιο κοντινή περιοχή είναι η πόλη της Δράμας.

Πάλι καλά να λέμε βέβαια, γιατί πριν τέσσερα χρόνια, στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς του Σότσι, η φλόγα δεν είχε έρθει καθόλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σταμάτησε στην Θεσσαλονίκη. Και ας υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό, και ας ήταν η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής από την Περιφέρειά μας.

Γράφαμε στο ThrakiSportS τότε, 18 Σεπτεμβρίου του 2013: «ΔΕΝ θα έρθει στην Θράκη η Φλόγα των Αγώνων που θα γίνουν στην Ρωσία, με την οποία έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες σχέσεις από τους τοπικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Η Φλόγα ΔΕΝ θα έρθει ούτε καν στην Ανατολική Μακεδονία. Και ας έχουμε εκεί ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα, αυτό του Φαλακρού, στο οποίο επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση η Περιφέρεια. Η Ολυμπιακή Φλόγα, η φλόγα που θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και θα φωτίσει τον Φεβρουάριο την Οικουμένη, ΔΕΝ θα έρθει στην Θράκη. Και το ερώτημά μας είναι: ΓΙΑΤΙ; Ποιος αποφάσισε ότι η Ελλάδα σταματάει στην… Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει λόγος να έρθει η Φλόγα ανατολικότερα; Και κάτι άλλο: Τι έκαναν οι τοπικοί μας άρχοντες για να ΜΗΝ συμβεί αυτό; Οι δήμαρχοι της Θράκης τι λένε για αυτόν τον αποκλεισμό; Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ; Προέβησαν σε κάποιες ενέργειες ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων; Και ποιες ήταν αυτές;;;».

Τέσσερα χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η φλόγα που θα ταξιδέψει στην Νότια Κορέα θα έρθει μεν στην Δράμα, αλλά μέχρι εκεί. Αποκλεισμένη η Θράκη, αποκλεισμένη και η Καβάλα. Και είναι πραγματικά περίεργο και λυπηρό στην συγκεκριμένη λαμπαδηδρομία να έμεινε έξω από την διαδρομή η Καβάλα και οι Φίλιπποι, αλλά και η παράλληλη ηπειρωτική διαδρομή απόν Σαμοθράκη και τη Θάσο, την στιγμή που κάθε χρόνο χιλιάδες Κορεάτες περνούν από την Θράκη και την Καβάλα ακολουθώντας τα «βήματα» του Αποστόλου Παύλου.

Το 2013, πριν τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι, είχε προβληθεί η δικαιολογία ότι έφταιγαν οι Ρώσοι που δεν πέρασε η φλόγα από την ΠΑΜ-Θ «λόγω των περιορισμένων στολών και δαδών που μας έστειλε η Οργανωτική Επιτροπή του Σότσι». Και μπορεί φέτος να εντάχθηκε η Περιφέρεια λόγω της Δράμας, όμως το παράπονο παραμένει από την Θράκη και καλό θα ήταν να αναζητηθεί μια απάντηση για αυτόν τον αποκλεισμό…