Πράσινοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής με 42 νέους από οκτώ διαφορετικές χώρες

 

Πάνω από σαράντα νέους, συναντήσαμε στο Πανθρακικό Στάδιο της Κομοτηνής, να πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες. Διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για δράση της οργάνωσης νέων System and G σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

Πιο αναλυτικά 42 νέοι από 8 χώρες, πλην της Ελλάδας, συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέων “Erasmus Muse” στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + νεολαία.  Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στις μούσες και στον πολιτισμό καθώς και την προώθηση ενός τρόπου ζωής που προάγει το ρητό “νους υγιείς εν σώματι υγιές”.

Έτσι, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η πρώτη μέρα του προγράμματος από τις 12:00 μέχρι τις 18:00, ενώ σε συνεργασία με το Πανθρακικό Εθνικό Στάδιο διοργανώθηκαν στον χώρο οι “Πράσινοι Ολυμπιακοί Αγώνες” κατά τη διάρκεια των οποίων διεξήχθησαν αστεία παιχνίδια προάγοντας τον αθλητισμό, υπήρχε διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την πόλη της Κομοτηνής και προβλήθηκαν πράσινες δράσεις. Παράλληλα, έγινε δράση καθαριότητας του σταδίου.

Για την οργάνωση System and G ενημερώνει την εφημερίδα «Χρόνος» ο υπεύθυνός της Αργύρης Χούλιας. “Η οργάνωση δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή εδώ και έξι χρόνια, με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της πόλης. Βρισκόμαστε στο Πανθρακικό Στάδιο, με την υποστήριξη της διοίκησης του σταδίου, πραγματοποιώντας δράση με σκοπό την προώθηση παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, διασκεδάζουμε αλλά και περνάμε μηνύματα για το πως μπορούμε να προσέχουμε το σώμα μας ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούμε και το πνεύμα μας”, εξηγεί.

Στη συνέχεια, πληροφορεί και για τις υπόλοιπες δράσεις της οργάνωσης. “Παράλληλα τρέχουμε και το πρόγραμμα που ονομάζεται στα ελληνικά ‘μία μούσα για το πρόγραμμα Εράσμους’ στο οποίο αφιερώνουμε κάθε μέρα σε μία μούσα, έχουμε 42 νέους, από  διαφορετικές χώρες. Αυτοί συμμετέχουν και στη σημερινή μέρα, συνδυάζοντας τις εξωτερικές δραστηριότητες με την Ουρανία που είναι η μούσα της αστρονομίας.  Όλα τα παιδιά φιλοξενούνται στην Κομοτηνή και μερικά από αυτά, όπως ο Άνσι, μένουν μόνιμα το τελευταίο διάστημα. Τέλος, τρέχουμε και πρόγραμμα φιλοξενίας εθελοντών. Πλέον αντλούμε τους εθελοντές μας από το Σώμα Αλληλεγγύης, που είναι το νέο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής”, προσθέτει.

Ένας από τους συμμετέχοντες, επικεφαλής μάλιστα του πρότζεκτ, είναι ο 35χρονος κοινωνικός λειτουργός Anssi Jarvinen, ο οποίος κατάγεται από τη Φιλανδία. “Ήρθα πριν από ενάμιση μήνα για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα. Επέλεξα την Κομοτηνή, γιατί γνώριζα τον Αργύρη κι εδώ είχα τη δυνατότητα να αφοσιωθώ περισσότερο στα προγράμματα του Εράσμους+, ενώ στη Φιλανδία δεν είχα τέτοια δυνατότητα”, μας λέει για τη διαμονή του στην Κομοτηνή και διευκρινίζει ότι “έχω σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός στη Φιλανδία, άρα πλέον ασκώ το λειτούργημα επαγγελματικά”. 

Για το λόγο για τον οποίο συμμετέχει και διοργανώνει τέτοιες δράσεις, απαντά ότι του αρέσει να συνεργάζεται και να εργάζεται μαζί με νέους ανθρώπους. Όπως σημειώνει ο ίδιος “είμαστε ένα ευχάριστο γκρουπ ανθρώπων, ήδη αισθάνονται οι συμμετέχοντες ωραία στην Κομοτηνή, άρα ήδη ζούμε μια ωραία εμπειρία. Στόχος μας πάντα είναι να μαθαίνουμε, δεν κάνουμε μια απλή εκδρομή, είναι κάτι το εκπαιδευτικό”.

Καθώς προέρχεται από τη Φιλανδία, και η διαφορά στην κουλτούρα των δύο χωρών είναι μεγάλη, ο Διονύσης Βοργιάς από την εφημερίδα “Χρόνος” του ζήτησε να πει τις πρώτες του εντυπώσεις από την Κομοτηνή. “Η Κομοτηνή είναι μικρή πόλη, αλλά μέχρι στιγμής έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, φιλικοί και κοινωνικοί. Αντίθετα, οι Φιλανδοί δεν είναι τόσο κοινωνικοί. Στη Φιλανδία είναι κοινωνικοί μόνο αν είναι …μεθυσμένοι. Εδώ στην Ελλάδα είστε πάντα κοινωνικοί”, είναι η απάντησή του.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται και τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Erasmus + Youth”. Έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων και Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα “Νεολαία”.