Ο Νεδήμ Καρά Αχμέτ στο ThrakiSportS για τον φετινό στόχο της Ασπίδας, τις νέες μεταγραφές και τον ερχομό της Εθνικής στην Ξάνθη

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

Η γυναικεία ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης ανανέωσε το ραντεβού της και για το νέο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, κερδίζοντας για πρώτη φορά την παραμονή της, καθώς όσες φορές είχε αγωνιστεί στην Εθνική Κατηγορία, είχε υποβιβαστεί απευθείας την επόμενη χρονιά.

Αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας και είναι ο προπονητής της ομάδας Νεδήμ Καρά Αχμέτ, ίσως το όνομα που είναι περισσότερο ταυτισμένο με το γυναικείο μπάσκετ στην περιοχή της Θράκης αφού για πάρα πολλά χρόνια κάθεται στον πάγκο της ξανθιώτικης ομάδας αλλά τρέχει παράλληλα και τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

Ενόψει της δύσκολης πρεμιέρας της προσεχούς Κυριακής στην Λάρισα και γενικά της συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ο Νεδήμ Καρά Αχμέτ μίλησε στο ThrakiSportS, θέτοντας τον στόχο για τη νέα χρονιά, παρουσιάζοντας τις νέες παίκτριες, ενώ έστειλε μήνυμα και στον κόσμο του μπάσκετ της Ξάνθης….

Θ.S: Κόουτς, καταρχήν καλή αρχή. Παίξατε πριν από ένα μήνα περίπου το πρώτο επίσημο ματς για το Κύπελλο, αλλά τα σημαντικά ξεκινούν την Κυριακή με το πρωτάθλημα. Ποιος θα είναι ο φετινός στόχος της Ασπίδας;

Ν.Κ.Α.: Ο στόχος και φέτος θα είναι ο ίδιος με τον περσινό, δηλαδή η παραμονή στην κατηγορία. Κακά τα ψέματα, σε αυτό το επίπεδο και με αυτές τις ομάδες, αυτός είναι ο στόχος. Ήδη ήταν μεγάλη επιτυχία ότι το καταφέραμε πέρυσι, το ίδιο θα προσπαθήσουμε και φέτος. Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ένα ωραίο μπάσκετ, να το χαρούμε όλοι μας, έτσι όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

Θ.S: Θα είναι δυσκολότερος φέτος ο στόχος σε σχέση με πέρσι;

Ν.Κ.Α.: Πολύ πιθανόν να είναι δυσκολότερος, αλλά αυτό θα το δείξει η πορεία. Το πρωτάθλημα είναι μεγάλο και δύσκολο, έχει 22 αγωνιστικές, είμαστε 12 ομάδες. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν κάνει μεταγραφικές κινήσεις και μάλιστα κάποιες έχουν ενισχυθεί αρκετά. Όλη η υπόθεση είναι το πως θα μπορέσουν οι ομάδες να διαχειριστούν τους τραυματισμούς που θα έχουν στην πορεία. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να μην έχουμε τραυματισμούς και να μπορέσουμε να γίνουμε γρήγορα ομάδα.

Θ.S:  Ξέρουμε πόσοι πέφτουν;

Ν.Κ.Α: Η αλήθεια είναι πως όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες, κυρίως βέβαια ποιες ομάδες που ανήκουν στον Βορρά θα υποβιβαστούν από την Α1 Κατηγορία. Για αυτό εμείς πρέπει από την αρχή να κοιτάμε ένα προς ένα τα παιχνίδια, να μαζεύουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε και πλησιάζοντας προς το τέλος, οπότε και θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, θα δούμε που βρισκόμαστε.

Θ.S: Η αρχή γίνεται από την Λάρισα, νομίζω το πιο μακρινό σας ταξίδι σε αυτό το πρωτάθλημα…

Ν.Κ.Α: Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε δύσκολο πρώτο ματς και το κακό είναι ότι θα έχουμε και ελλείψεις, αφού για προσωπικούς λόγους κάποιες σημαντικές παίκτριες δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Έτσι και αλλιώς μιλάμε για ένα παιχνίδι που και η ήττα είναι εντός προγράμματος, πόσω μάλλον σε πρεμιέρα. Ωστόσο εμείς θα πάμε για να παλέψουμε. Από εκεί και πέρα, το επόμενο πιο μακρινό είναι στην Κατερίνη αλλά στον δεύτερο γύρο και τα υπόλοιπα ταξίδια μας θα είναι μέχρι Θεσσαλονίκη και στις δυο ομάδες της Ένωσής μας, στη γειτονική Δράμα και τις Σέρρες.

Θ.S: Άρα ξεκινάτε κατευθείαν με τα δύσκολα. Οι παίκτριες που αποκτήθηκαν πιστεύετε ότι θα μπουν γρήγορα στη νοοτροπία της ομάδας, ούτως ώστε να τη βοηθήσουν γρήγορα;

Ν.Κ.Α.: Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Για το λόγο αυτό κάναμε και αυτές τις  κινήσεις. Θα έχουμε ελλείψεις, όπως της αρχηγού μας, της Σταυρούλας Καραλίδου που είναι έγκυος. Πάνω κάτω όμως ο κορμός θα είναι ο περσινός. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την φιλοσοφία της ομάδας. Αλλά φυσικά έχουμε και πολλές προσθήκες.

Θ.S: Όπως;

Πήραμε την Χριστίνα Τσακίρη από τον ΓΑΣ Κομοτηνή, με υποσχετική ενός έτους. Επίσης στην ομάδα μας ήρθε η Φωτεινή Τσιγιώργη, φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ, που πέρυσι έπαιζε στον Αίαντα Κομοτηνής και πριν έρθει για σπουδές στην Θράκη έπαιζε στην Αγία Παρασκευή, ομάδα με αρκετά μεγάλη παράδοση στο γυναικείο μπάσκετ. Επίσης η Νικολέτα Βαρελτζή, που κατάγεται από την Κρήτη, έπαιζε στον Ηρόδοτο και πέρυσι αγωνίστηκε στην Α2 του Νότου με την ομάδας της Ηλιούπολης. Επίσης, επιστρέφει η Δέσποινα Βασιλειάδου, που προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της ομάδας μας, ολοκλήρωσε τις δικές της σπουδές και επιστρέφει στην Ξάνθη και την Ασπίδα.

Θ.S: Το γεγονός ότι κάποιες παίκτριες της ομάδας θα πάνε φέτος στη Γ’ Λυκείου δυσκολεύει το έργο σας;

Ν.Κ.Α.: Μας δυσκολεύει, όπως άλλωστε δυσκολεύει όμως όλες τις ομάδες που έχουν κορίτσια που είναι στη Γ’ Λυκείου. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ασπίδας αυτό. Εμείς στηριζόμαστε ωστόσο και σε αυτά τα κορίτσια, οι οποίες είναι οι Μαρία Μαμαλίγκατζη, Κωνσταντίνα Κουτρουβέλη και Ντιλάρα Μεχμέτ Ουστά. Και με τις τρεις έχουμε μιλήσει και έχουμε βάλει τους στόχους. Πιστεύω πως αν κάνουν έναν σωστό προγραμματισμό, θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ομάδα και φυσικά πάνω απ’ όλα να βοηθηθούνε και αυτές από το κομμάτι αυτό. Το να παίζεις μπάσκετ και να διαβάζεις για κάποιους φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά εγώ έχω αντίθετη άποψη, δίνοντας πολλά παραδείγματα που είχαμε στην ομάδας μας από τα προηγούμενα χρόνια σε αυτά τα παιδιά. Με ένα σωστό και καλό προγραμματισμό εγώ πιστεύω πως μπορούν να τα καταφέρουν να είναι καλές και στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο αλλά και με την ομάδα.

Θ.S: Το πρωτάθλημα που ξεκινά έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι όπου ζήσαμε την μεγαλύτερη επιτυχία στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ με την τέταρτη θέση της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παρατηρήσατε κάποια στροφή κοριτσιών προς το μπάσκετ χάρη σε αυτήν την επιτυχία;

Ν.Κ.Α: Μπα, δεν θα το έλεγα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Δεν είδα κάτι το διαφορετικό. Άλλωστε, δεν υπάρχει η ανάλογη διαφήμιση. Δυστυχώς η επιτυχία της Εθνικής Γυναικών ήταν ένα πέρασμα, δεν συνεχίστηκε να προβάλλεται η επιτυχία αυτή πέρα από εκείνη την στιγμή. Άλλωστε οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται στο μπάσκετ και αμέσως εστίασαν στις ανδρικές ομάδες, στην επιτυχία των Νέων και φυσικά στην Εθνική Ανδρών, οπότε η επιτυχία των γυναικών ήδη ξεχάστηκε δυστυχώς.

Θ.S: Μιας και αναφερθήκατε στην Εθνική Ανδρών, δεν μπορώ να μην ζητήσω ένα σχόλιο για το πως την είδατε ως προπονητής στην πορεία της στο Ευρωμπάσκετ του περασμένου μήνα.

Ν.Κ.Α: Η Εθνική Ανδρών είχε θεματάκια. Εξαρχής τελευταία στιγμή λύθηκε το θέμα του προπονητή, ενώ μπορούσε να έχει λυθεί από πέρυσι. Επίσης, η έλλειψη του Αντετοκούμπο ήταν πολύ σημαντική. Πάντως οι παίκτες έκαναν τηρουμένων των δεδομένων μια νομίζω αξιοπρεπή εμφάνιση. Είχα πάει στο ματς με τη Ρωσία, στην Κωνσταντινούπολη. Χάθηκε στις βολές και στην μη ύπαρξη δυνάμεων. Όταν όμως η μια ομάδα είναι αλάνθαστη στις βολές και η άλλη χάνει 13 – 14 στον αγώνα, αυτό είναι σημαντικό και κρίνει το παιχνίδι. Αν η Ελλάδα είχε νικήσει σε εκείνο το ματς, όλοι θα πανηγύριζαν για μια μεγάλη επιτυχία, οπότε τελικά τα πάντα είναι σχετικά και κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Θ.S: Πήγατε από την Ξάνθη στην Κωνσταντινούπολη για να δείτε την Εθνική Ανδρών, μήπως είναι πλέον ευκαιρία να έρθει ξανά η Εθνική στην Ξάνθη;

Ν.Κ.Α: Αυτό είναι μια ωραία πρόταση και μακάρι να το σκεφτεί η Ομοσπονδία. Το Αμοιρίδειο είναι μια χαρά γήπεδο, μπασκετικό γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μπάσκετ είναι το μόνο άθλημα που έχει καταφέρει να γεμίσει αυτό το γήπεδο, είτε μιλάμε για το All Star Game παλιότερα είτε με την Εθνική, στο τουρνουά προ διετίας. Για εμένα, η Εθνική πρέπει να παίζει στην επαρχία. Γήπεδα υπάρχουν στο Ηράκλειο τα Δύο Αοράκια, στην Λάρισα. Ο κόσμος διψάει. Μακάρι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και να έρθει η Εθνική και εδώ για επίσημο ματς, τώρα που θα έχει μέσα στη χρονιά υποχρεώσεις. Μην ξεχνάμε αυτό που ζήσαμε πριν δυο χρόνια, όχι μόνο με την παρουσία της  Εθνικής αλλά και με τις Τσεχία, Βοσνία και Ρωσία. Οι παίκτες ήταν εδώ, ο κόσμος τους έβλεπε στο γήπεδο αλλά και στους δρόμους, στις καφετέριες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Θ.S: Να το ευχηθούμε και εμείς αυτό με την σειρά μας. Κλείνοντας και επιστρέφοντας στα της Ασπίδας, ποιο είναι το μήνυμα σας στον κόσμο της Ξάνθης και ειδικά σε αυτόν του γυναικείου μπάσκετ;

Ν.Κ.Α.: Αυτή τη στιγμή οι ομάδες μπάσκετ της πόλης που αγωνίζονται στις Εθνικές Κατηγορίες είναι και οι δύο του συλλόγου μας. Η ανδρική μετέχει στη Β’ Εθνική, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη εκπρόσωπος της Θράκης σε τόσο μεγάλη κατηγορία και ξεκίνησε μόλις προχθές τις υποχρεώσεις της. Εμείς είμαστε στην Α2, επίσης εκπροσωπώντας ουσιαστικά όλο το θρακιώτικο μπάσκετ στα εθνικά πρωταθλήματα. Όσο είναι δυνατόν, θέλουμε μεγαλύτερη και περισσότερη στήριξη απ’ όλους. Ειδικά στα κορίτσια, το οποίο είναι γενικό φαινόμενο να έχουν λίγο κόσμο και στήριξη, ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη. Η ομάδα σχεδόν εξ ολοκλήρου στηρίζεται σε δικά της κορίτσια. Αν έρθει κάποια φοιτήτρια θα είναι για εμάς μία σημαντική ενίσχυση. Εμείς όως ακόμα και τις φοιτήτριες τις θεωρούμε ξανθιώτισσες, καθώς για αρκετά χρόνια μένουν στην πόλη μας για να σπουδάσουν. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να στηρίζεται στα παιδιά από τα τμήματα υποδομής. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στην ίδια φιλοσοφία, θέλοντας ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο. Πέρσι σε κάποια παιχνίδια είχαμε για γυναικείο μπάσκετ αρκετό κόσμο. Θέλω πραγματικά κάποια μέρα να καταφέρουμε και εμείς να γεμίσουμε το κλειστό του Ευμοίρου, όπως το γεμίζει η αντρική ομάδα…