Η Αλεξανδρουπολίτισσα που καταγράφει σε ένα λεύκωμα 400 σελίδων την 90χρονη ιστορία του Εθνικού

 

Εθνικός δεν υπάρχει χωρίς την Αλεξανδρούπολη αλλά και Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχει χωρίς τον Εθνικό. Αυτό είναι το μότο της Φωτεινής Σκαρλατίδου, που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ένα δύσκολο έργο.

Ποιο είναι αυτό; Με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση του ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης, να προσπαθήσει να συμπυκνώσει σε ένα λεύκωμα την ιστορία του σωματείου, που ιδρύθηκε μόλις επτά χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Η Φωτεινή Σκαρλατίδου είναι ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης στην Αλεξανδρούπολη, άρα εξορισμού μεγαλωμένη μέσα στα βιβλία. Έμπνευσή της αλλά και οδηγός για αυτό το λεύκωμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο και το αργότερο μέχρι τον άλλο μήνα (αν όχι αυτόν) να έχει βγει στην κυκλοφορία, ήταν ένα αντίστοιχο που κυκλοφόρησε πέρυσι για τα 90 χρόνια της ΑΕΚ.

Μέσα σε αυτό θα ξετυλίγεται η ιστορία του Εθνικού μέσα από πολλές φωτογραφίες. Στην συγκέντρωση του υλικού την βοηθούν παλιά στελέχη του συλλόγου και κυρίως ο πρώην πρόεδρος Μανόλης Βουκουρεσλής και οι Δήμος Μαμούγκας και Κομήτης Δοξάκης.

«Μέσα σε κάποιες παλιές φωτογραφίες ανακάλυψα συγγενείς μου και δεν κρύβω ότι δάκρυσα. Συνειδητοποίησαν ότι αυτή η ομάδα είναι κάτι παραπάνω από ένας αθλητικός σύλλογος, πορεύεται μαζί με την πόλη και νομίζω ότι κάθε Αλεξανδρουπολίτης πρέπει να γνωρίζει την ιστορία αυτού του συλλόγου», λέει η Φωτεινή Σκαρλατίδου, που έχει το δύσκολο έργο της επιλογής και της συγγραφής – σχολιασμού.

Το βιβλίο θα προλογίζει ο μητροπολίτης Άνθιμος ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε πόσα αντίτυπα θα εκδοθεί σε πρώτη φάση. Επελέγη πάντως παρά το κόστος να τυπωθεί σε τυπογραφείο της Θράκης, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, ενώ πιθανότατα η τιμή του τόμου θα κυμαίνεται στα 40 ευρώ.

Το αντίτιμο φαντάζει μεγάλο, θα είναι όμως ένα βιβλίο που θα συνοψίζει σε 400 σελίδες όχι απλά την ιστορία ενός αθλητικού σωματείου αλλά την ιστορία της πόλης, αξία που φυσικά είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποια ευρώ.

Μέσα σε αυτό άλλωστε ο καθένας Αλεξανδρουπολίτης είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει έναν πατέρα, έναν θείο, έναν παππού, άλλους συγγενείς αλλά και αναρίθμητους φίλους μέσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες που θα περιέχει…