Επέτειος: 15 χρόνια από το πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης

 

Ήταν Πέμπτη, σαν σήμερα πριν 15 χρόνια, 19 Σεπτεμβρίου 2002 και η Ξάνθη αντιμετώπιζε την «μεγάλη» Λάτσιο στην καλύτερη, μέχρι την επόμενη, ίσως στιγμή της, για το πρώτο της Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όλη η πόλη ήταν στημένη στις τηλεοράσεις για να δει αυτή τη στιγμή, ενώ 150 φίλοι είχαν τη τύχη να ζήσουν το ματς από «μέσα».

Μια ολόκληρη πόλη ήταν στο… πόδι, για την ποδοσφαιρική της ομάδα, την Skoda Ξάνθη τότε, και την μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή πετύχει όταν εκείνο το βράδυ αγωνιζόταν για πρώτη φορά κάτω από τους «Ευρωπαϊκούς» προβολείς στο στάδιο Ολύμπικο.

Και μόνο το γεγονός, πως στην πρώτη της Ευρωπαϊκή εμφάνιση, αντιμετώπιζε μεγάλους αστέρες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως οι Ινσάγκι, Μανφρεντίνι, Όντο, Μιχαΐλοβιτς, Μπάτζιο και πολλοί άλλοι, έχοντας στην ενδεκάδα της τους Μπούτσεκ, Σφακιανάκη, Κορδονούρη, Παπαδημητρίου, Βάλλα, Ζαπρόπουλο, Λάιτνερ (60′ Πρίτα), Ουακίλι, Ζωγραφάκη (63′ Πέτρου), Μπα (72′ Γελαδάρη), Λαμπριάκο είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα για την Θρακιώτικη ομάδα.

Όλοι όσοι έζησαν είτε από την τηλεόραση, είτε από το… Ολίμπικό, αυτές τις στιγμές σίγουρα δε θα τις ξεχάσουν ποτέ τους. Θα έχουν να θυμούνται όχι 15 χρόνια μετά, αλλά ακόμα και 50 χρόνια, μετά πως η ομάδα της καρδιάς τους, κοίταξε κατάματα αυτό το μεγάλο κολοσσό του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και ας έχασε τελικά έχοντας δεχθεί τέσσερα γκολ από τους Λατσιάλι.

Από τότε ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκοί έξοδοι για την Ξάνθη, Στο Βουκουρέστι αλλά και στην Αγγλία για το ιστορικό ματς με τη Μίντλεσμπρο, πιο πρόσφατα στη Βόρεια Ιρλανδία όπου όχι απλά ήρθε η πρώτη νίκη αλλά και η πρώτη πρόκριση, τέλος στο Βέλγιο και την Λιέγη.

Ευχή όλων σύντομα τα ευρωπαϊκά ταξίδια να συνεχιστούν, έστω και αν με την πορεία των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις δυσκολεύει πολύ κάτι τέτοιο, αφού περιορίζονται οι σχετικές ελεύθερες θέσεις…