Ο κόσμος «διψάει» για επίσημους αγώνες της Εθνικής Ομάδας και η ΕΟΚ έχει υποχρέωση να τους φέρει στην Θράκη

 

Ο κόσμος στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 στην Κρήτη έστειλε ξανά το μήνυμα της «δίψας» που υπάρχει για επίσημους αγώνες της Εθνικής μπροστά στο κοινό της. Μέσα στη σεζόν, όμως, οι Έλληνες φίλαθλοι θα μπορέσουν να δουν και την Εθνική Ανδρών στα «παράθυρα» της FIBA – με την ΕΟΚ να έχει ηθική υποχρέωση να φέρει τους αγώνες της στην Θράκη.

«Το μήνυμα που έστειλε το ελληνικό κοινό για ακόμα ένα καλοκαίρι στην Κρήτη ήταν ξεκάθαρο: οι Έλληνες στην επαρχία «διψούν» για μπάσκετ και θέλουν να βλέπουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από κοντά όσο πιο συχνά γίνεται. 

Πριν από μια διετία το Ηράκλειο είχε… γεμίσει μπασκετική ζωή για το Παγκόσμιο U19, ενώ ο Βόλος το ίδιο καλοκαίρι είχε γίνει «πορτοκαλί» για την πορεία της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου μέχρι το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20. Φυσικά, «γαλανόλευκη» υποστήριξη είχε η Εθνική U20 και στο Ευρωπαϊκό Β’ Κατηγορίας πέρυσι στην Χαλκίδα. 

Τα πράγματα δεν άλλαξαν το φετινό καλοκαίρι. Στα «Δύο Αοράκια» ο κόσμος έδωσε βροντερό «παρών» στα κρίσιμα ματς της Εθνικής Νέων Ανδρών και έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο πολύ θέλει να βλέπει από κοντά τη «γαλανόλευκη». Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο τελικός με το Ισραήλ μάζεψε στο κλειστό του Ηρακλείου περισσότερους από 6.000 φίλους του μπάσκετ και της Εθνικής Ομάδας», επισημαίνει σε κεντρικό άρθρο του το sdna.

Ουσιαστικά, η θερμή υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων στην Εθνική U20 έδειξε πόσο απαραίτητο είναι να παίξει και η Εθνική Ανδρών ξανά μπροστά στον κόσμο της, γεγονός που έχει να συμβεί πολλά χρόνια για επίσημη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που οι Άνδρες έπαιξαν στην χώρα μας για επίσημο αγώνα ήταν στο προολυμπιακό τουρνουά του 2008, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία πριν.

Η Θράκη έχει φιλοξενήσει πριν δύο χρόνια την Εθνική Ομάδα για φιλικό τουρνουά, ξοδεύοντας 35.000 ευρώ ως Περιφέρεια ΑΜ-Θ όπως αποκάλυψε ο τότε αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, γεμίζοντας το «Φίλιππος Αμοιρίδης» ασφυκτικά και αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από την ΕΟΚ και την δημόσια δήλωση του Βασιλακόπουλου ότι η Θράκη κέρδισε το στοίχημα και αξίζει να φιλοξενήσει κάτι δυνατό. Αυτό ωστόσο δεν ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, εξαιτίας της περίφημης δικαιολογίας του προέδρου της Ομοσπονδίας ότι στην Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι και υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της μειονότητας σε επεισόδια.

Αν υπήρχε αυτή η δικαιολογία για τον τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την έλευση τη Εθνικής Ομάδας. Ακόμα και η διοργάνωση Νέων Ανδρών που φιλοξενήθηκε στην Κρήτη, μπορούσε κάλλιστα να έχει γίνει στην Θράκη, είτε στο Αμοιρίδειο της Ξάνθης είτε ακόμα και στο “Νίκος Σαμαράς” της Ορεστιάδας, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Θα αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφημιστεί η περιοχή αλλά και να τονωθεί το εθνικό αίσθημα των κατοίκων της ακριτικότερης και πιο ευαίσθητης περιοχής της χώρας, όπως εξελίχθηκε. Το είχε επισημάνει μήνες πριν το ThrakiSportS, αλλά η διοργάνωση χάθηκε για ακόμα μια φορά υπέρ της Κρήτης.

Πλέον ο επόμενος στόχος είναι ή αν θέλετε, οφείλει να είναι, τα προκριματικά της FIBA. Μπορεί να υπάρχει διαμάχη με την Euroleague και να μην ξέρουμε ακόμα αν οι Εθνικές Ομάδας θα παίξουν πλήρεις μπροστά στον κόσμο τους, αλλά δεν παύουν να είναι επίσημοι αγώνες. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για να φιλοξενηθεί η «επίσημη αγαπημένη» στην Θράκη, η προεργασία οφείλει να έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 της Κρήτης δεν έγινε γνωστό -για ακόμα μια φορά- μόνο το ελληνικό ταλέντο της «φουρνιάς» των «97άρηδων», αλλά και η τεράστια θέληση του κόσμου να βλέπει την «γαλανόλευκη» από κοντά σε επίσημα παιχνίδια. Αλλά η Θράκη δεν μπορεί πάντα να εξαιρείται από αυτά.