Ο ΑΟΞ «καπάρωσε» τα δύο από τα «πέντε σούπερ ταλέντα της χώρας που αξίζει να τσεκάρουν οι μεγάλοι»

 

Το πώς θα εξελιχθεί ένας ποδοσφαιριστής από τη στιγμή που θα αναγνωριστεί ως ταλέντο δεν είναι μια τελεσίδικη υπόθεση. Ο χαρακτήρας, η προπόνηση, η προδιάθεση τραυματισμών, ο αγωνιστικός χρόνος και άλλοι, είναι παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους και διαμορφώνουν τα σημερινά φυντάνια σε αυριανά αστέρια.

Επίσης δύσκολο είναι να καταφέρεις να διακρίνεις σε αυτούς τα χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέψουν να γίνουν αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται. Κι αφού τους εντοπίσεις, ακολουθεί το δύσκολο ερώτημα: Αξίζει -αν είσαι μεγάλη ομάδα- να επενδύσεις πάνω τους;

Στους πέντε της παρακάτω λίστας αμούστακων ποδοσφαιριστών, το scouting team του menshouse λέει «ναι» δαγκωτό και βάζει στοίχημα πως κάποιος ή κάποιοι θα απασχολήσουν πολύ στο μέλλον. Το ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι οι δύο από τους πέντε ανήκουν στον ΑΟΞ ενώ άλλος ένας έχει περάσει αφήνοντας το στίγμα του από τα γήπεδα της Θράκης.

Αντιγράφουμε τα σχόλια που συνοδεύουν καθένα από τα πέντε ονόματα που παρουσιάζει στο σχετικό του θέμα το menshouse:

 

Δημήτρης Μελιόπουλος

Ημερομηνία Γέννησης: 22/3/2000

Θέση: Αμυντικός χαφ

Ομάδα: Ξάνθη

Από τη φετινή χρονιά ο Δημήτρης Μελιόπουλος λογίζεται ως μέλος της πρώτης ομάδας της Ξάνθης. Πέρασε τα προηγούμενα δύο χρόνια στους «μικρούς», προερχόμενος από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ημαθίας και δείχνει έτοιμος να παλέψει για την διάκριση. Κεντρικός κόφτης με ηγετικά χαρακτηριστικά και εξαιρετικά φυσικά προσόντα, ο ύψους 1,87 χαφ ξεχωρίζει για την εργατικότητα μέσα στο παιχνίδι, γεγονός που τον κάνει να φαντάζει ως μια περίπτωση ποδοσφαιριστή με προοπτική. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί πάντως σίγουρα να δουλέψει περισσότερο στην τεχνική του ή να μαρκάρει με μεγαλύτερη συνέπεια. Αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες στην ηλικία του και φυσικά μέλος της Εθνικής Κ-19. Φέτος ίσως όλοι μας θα ακούσουμε και θα δούμε πολύ περισσότερα από αυτόν, εφόσον πάρει τις ευκαιρίες του.

 

Αντώνης Στεργιακης

Ημερομηνία Γέννησης: 16/3/1999

Θέση: Τερματοφύλακας

Ομάδα: Σλάβια Σόφιας

Πριν καν κλείσει τα 16, ο Αντώνης Στεργιάκης είπε «αντίο» στις Ακαδημίες του Άρη, «όχι» στις προτάσεις από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και αποφάσισε να πάει στο εξωτερικό. Πέρασε μια σεζόν στην Γ’ Εθνική με την Θύελλα Φιλώτα και μετά η αποφασιστικότητά του τον οδήγησε στο εξωτερικό. Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος: Επαγγελματικό συμβόλαιο στην πρώτη ομάδα. Τίποτα λιγότερο. Το βρήκε στην Βουλγαρία και στην Σλάβια Σόφιας, όπου υπέγραψε μέχρι το 2020. Πανύψηλος (1.95), με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα γρήγορα πόδια και τα ρεφλέξ του, θεωρείται σπουδαίο ταλέντο για την ηλικία του Αν κάποιος από τους ελληνικούς συλλόγους θέλει, προλαβαίνει να τον κάνει δικό του. Χωρίς να δώσει ολόκληρη περιουσία. Το μόνο που θέλει ο Αντώνης είναι κάποιος να πιστέψει σ’ αυτόν και να τον αντιμετωπίσει σαν άντρα. Γι’ αυτό άλλωστε και απέρριψε ακόμη και την Ρόμα αρνούμενος να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής. Αν μη τι άλλο, έχει θράσος, θάρρος, πίστη στον εαυτό του και θέληση να πετύχει.

 

Οκάν Σουλεϊμάν

Ημερομηνία Γέννησης: 21/3/2000

Θέση: Μεσοεπιθετικός

Ομάδα: Ξάνθη

Γρήγορος, με καλή σέντρα και αξιόλογη τεχνική, ο Οκάν Σουλεϊμάν αποτελεί προϊόν των Ακαδημιών της Ξάνθης. Ένα ακόμα, καθώς οι Ακρίτες εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν με παίκτες το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με το επιπλέον προσόν να είναι αριστεροπόδαρος, ο 17χρονος μπορεί να αποδώσει καλύτερα κυρίως στην πτέρυγατροφοδοτώντας τους επιθετικούς. Σύμφωνα με το scouting report, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο επιτελικό. Αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί και θα κριθεί από τις ανάγκες της ομάδας ή τις ευκαιρίες που θα του δοθούν. Έχει περάσει σχεδόν από όλα τα ηλικιακά επίπεδα των μικρών εθνικών ομάδων κι ελπίζει φέτος να καταγράψει συμμετοχές και στην Super League.

Νεμάνια Μιλόγεβιτς

Ημερομηνία Γέννησης: 23/2/1998

Θέση: Μέσος, μεσοεπιθετικός

Ομάδα: Τσουκαρίκι

Σας θυμίζει κάτι το όνομα; Σωστά μαντέψατε. Είναι ο γιος του πρώην προπονητή του Πανιωνίου (και νυν του Ερυθρού Αστέρα) Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Γεννημένος στην Ελλάδα την περίοδο που ο πατέρας του αγωνιζόταν ως παίκτης σε Παναθηναϊκό και Ηρακλή, ο Νεμάνια έχει τόσο την ελληνική όσο και την σερβική υπηκοόητα. Αν και αγωνίζεται στην Τσουκαρίκι, είναι διεθνής με την Κ-19 της χώρας μας έχοντας καταγράψει ήδη 5 συμμετοχές. Αντίθετα από τον πατέρα του, προτιμά να παίζει μπροστά έχοντας το διόλου αμελητέο προσόν του να χειρίζεται σχεδόν με την ίδια ευχέρεια αριστερό και δεξί πόδι. Το συμβόλαιό του λήγει τον Δεκέμβρη του 2018 και σίγουρα αποτελεί μια περίπτωση που θα μπορούσε κάλλιστα να απασχολήσει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν πιάνει θέση ξένου.

Σωτήρης Κοκκίνης

Ημερομηνίας Γέννησης: 11/7/2000

Θέση: Μέσος

Από έξι ετών στο ποδόσφαιρο! Στα 8 του βρέθηκε στις Ακαδημίες της Γκλάντμπαχ και από εκεί στην Φένλο, για να επιστρέψει αργότερα στην Γερμανία για λογαριασμό της Σάλκε. Το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε ξανά στην Φένλο, αφού παρά την γερμανική υπηκοότητα (πλην της ελληνικής καθώς έχει γεννηθεί στην Πρέβεζα), φαίνεται πως η Ολλανδία του ταιριάζει καλύτερα. Αν και μέλος της Κ-17, είχε λίγες συμμετοχές και στην Κ-19. Ένας τεχνίτης δεξιοπόδαρος κεντρικός μέσος, γρήγορος, με καλή φυσική κατάσταση και επιθετική αντίληψη. Μειονέκτημά του η δύναμη. Αλλά αυτό είναι κάτι που έχει περιθώρια βελτίωσης.