Όταν η Εβίνα Μάλτση «φλέρταρε» για να συνεχίσει την καριέρα της στην Θράκη

 

Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι έλληνες φίλαθλοι έμαθαν για την Εβίνα Μάλτση, την αρχηγό και ηγέτιδα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών, η οποία με τις καταπληκτικές της εμφανίσεις κατάφερε να προκριθεί στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας και να διεκδικεί αυτό το Σαββατοκύριακο μετάλλιο. 

Η Εβίνα Μάλτση ήταν η πρώτη σκόρερ και πρώτη στις ασίστ στους Προκριματικούς για την Εθνική Ελλάδας, το ίδιο ισχύει και στην τελική φάση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει διάρκεια. Γνωστή και ως… «θηλυκός Γκάλης», λίγοι γνωρίζουν ότι είχε αναδειχθεί MVP και του Ευρωμπάσκετ του 2009 με 22 πόντους μέσο όρο και πλέον ξαναχτυπά οκτώ χρόνια μετά, οδηγώντας την Εθνική στα ημιτελικά που είναι η μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του γυναικείου ελληνικού μπάσκετ.

Αυτό που γνωρίζουν ακόμα λιγότεροι είναι ότι η Μάλτση πριν από μερικά χρόνια είχε βρεθεί μια ανάσα από το να συνεχίσει την καριέρα της στην Θράκη. Για την ακρίβεια μιλάμε για πολλά χρόνια, σχεδόν δυο δεκαετίες πριν, όταν η Μάλτση ήταν ακόμα νεάνιδα. Για την απόκτησή της είχε ενδιαφερθεί τότε η Ασπίδα Ξάνθης, το γυναικείο τμήμα της οποίας μόλις είχε βγει στη Β’ Εθνική από το τοπικό επίπεδο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Οι ιθύνοντες της ξανθιώτικης ομάδας, που τότε ζούσε σε επίπεδο Θράκης στην σκιά του μεγάλου ΓΑΣ Κομοτηνή που αγωνιζόταν στην Α1 και είχε εξασφαλίσει μέχρι και ευρωπαϊκή έξοδο, είχαν πληροφορηθεί για το ταλέντο της ανήλικης τότε Μάλτση. Μάλιστα, οι συζητήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της της Ασπίδας και την Μάλτση είχαν φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, αλλά το deal δεν έγινε.

Πλέον, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η Μάλτση πατάει τα 40 και αποτελεί παράδειγμα μίμησης για όλους. «Έχουμε πάρει εισιτήριο για το παγκόσμιο, το καταλαβαίνετε; Στα 40 μου! Πρώτα ο Θεός κι αν είμαστε υγιής θα παίξω κι εκεί κι ας είμαι 40 χρονών», είπε η ίδια λίγο μετά τον θρίαμβο επί της Τουρκίας και πρόσθεσε στην δήλωση της χρονιάς: «Αν, κούφια να είναι η ώρα, τύχαινε να αφήσω την τελευταία μου πνοή, θα ήθελα να είναι μέσα στο γήπεδο, με αυτή την εμφάνιση, με αυτό το εθνόσημο!».

«Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, έχουμε γράψει ιστορία. Είναι ανεπανάληπτο. Συγχαρητήρια στο προπονητικό τιμ, σε όλα τα κορίτσια. Είμαστε ομάδα, δεν είναι ψέμα. Είμαστε όλες μαζί. Αυτό μας έφερε εδώ», πρόσθεσε η Εβίνα Μάλτση.

Όσον αφορά το ποιο είναι το ‘μυστικό’ αυτής της ομάδας η πολύπειρα Εβίνα τόνισε: «Θα γίνω γραφική, με έχουν βαρεθεί, με βλέπουν σαν γιαγιά, αλλά… πλάνο. Καθαρό μυαλό. Χτίσαμε τη διαφορά βήμα – βήμα. Δεν κάναμε πράγματα έξω από το πλάνο. Αυτό μας έφερε το αποτέλεσμα. Με αυτό το μπάσκετ μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Ήρθαμε εδώ βήμα – βήμα, κάθε μέρα. Δεν τόλμησα να ξεστομίσω τη λέξη μετάλλιο, δεν θα το κάνω τώρα. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ας απολαύσουμε το εισιτήριο στο παγκόσμιο. Αύριο είναι μια άλλη μέρα. Θα κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει. Θα κρατήσω το κεφάλι χαμηλά. Θα ακολουθήσουμε το πλάνο»