Τιρινίνι, τιρινίνινί!!! Η Εθνική υπέταξε την Τουρκία και ο Νεδήμ Καρά Αχμέτ αναλύει γιατί το γυναικείο μπάσκετ ζει το δικό του 1987

 

Την μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του πανηγυρίζει το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ. Στον προημιτελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Τσεχίας συνέτριψε με το απίστευτο 55-84 την Τουρκία και προκρίθηκε στην τελική τετράδα για πρώτη φορά στα χρονικά.

«Μπορεί το παιχνίδι να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Εθνική Ομάδα, ωστόσο τα κορίτσια έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι έχουν τα ψυχικά αποθέματα να ανατρέψουν την κατάσταση και κυρίως ότι είναι Ομάδα – με όμικρον κεφαλαίο», σχολιάζει στο ThrakiSportS ο προπονητής του γυναικείου τμήματος της Ασπίδας Ξάνθης Νεδήμ Καρά Αχμέτ, ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναμέτρηση.

Άριστος γνώστης όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του τουρκικού γυναικείου μπάσκετ, δεν έκρυψε λόγια. «Κακά τα ψέματα, πριν την έναρξη της αναμέτρησης η Ελλάδα δεν ήταν φαβορί. Η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη στο γυναικείο μπάσκετ και επενδύει πολλά χρήματα. Έχει παίξει σε τελικό Ευρωμπάσκετ, έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Έχει παίκτριες που παίζουν σε πρωταθλήματα πολύ πιο προηγμένα από το δικό μας. Αρκεί να αντιληφθείτε ότι φέτος στο Eurocup και οι τέσσερις ομάδες των ημιτελικών ήταν τουρκικές».

Ωστόσο ο γνωστός προπονητής σχολίασε ότι η Ελλάδα δείχνει μια καταπληκτική σταθερότητα στο παιχνίδι της. «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι οι παίκτριες της Εθνικής Ελλάδος χαίρονται που παίζουν σε αυτήν την διοργάνωση και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι τους, όχι απλά στους πανηγυρισμού τους και τις δηλώσεις τους αλλά και στην αγωνιστική τους διάθεση, στο παιχνίδι, ακόμα και όταν είναι 10 πόντους πίσω, όπως συνέβη με την Ρωσία και συνέβη σήμερα και με την Τουρκία. Ξεκίνησαν την διοργάνωση κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σερβία. Έχασαν από την Γαλλία, που ίσως βρούμε μπροστά μας στον ημιτελικό, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι χαίρονται αυτό που κάνουν».

Για τον Νεδήμ καρά Αχμέτ δεν είναι μόνο η Ελίνα Μάλτση, που στον προημιτελικό με την Τουρκία σημείωσε 25 πόντους και ήταν για μια ακόμα φορά η κορυφαία της ελληνικής ομάδας. «Είναι και η Μάλτση και η Καλτσίδου και η Σπανού και η Νικολοπούλου και όλες. Είναι επίσης και ο προπονητής, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι σε κάθε αγώνα ο Κώστας Κεραμυδάς και οι συνεργάτες του έχουν διαβάσει πολύ καλά τον αντίπαλο, έχουν πλάνο και έχουν και κρυμμένους άσσους στο μανίκι, όπως σήμερα με την Λυμούρα που δεν είχε φανεί στα προηγούμενα τέσσερα ματς αλλά αποτέλεσε κλειδί για τη σημερινή επικράτηση».

Ο προπονητής της Ασπίδας Ξάνθης μιλώντας στο ThrakiSportS διευκρίνισε ότι η συμμετοχή και μόνο της Εθνικής Ελλάδος στην τετράδα συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς με τη νίκη αυτή η Ελλάδα εξασφάλισε και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2018. Ωστόσο με τις μεστές εμφανίσεις της, αφήνει τα περιθώρια για κάτι παραπάνω. «Ήδη το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ ζει το δικό του 1987», σχολιάζει ο Νεδήμ Καρά Αχμέτ, εκτιμώντας ότι η επιτυχία αυτή ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο και στην δική του ομάδα και γενικά τις γυναικείες ομάδες μπάσκετ στην Θράκη, εφόσον περισσότερα κοριτσάκια θελήσουν να ασχοληθούν με το άθλημα.

«Βέβαια, είναι πιθανό οι πρώτοι που θα πανηγυρίσουν αυτήν την επιτυχία να είναι κάποιοι άνθρωποι του μπάσκετ στα κεντρικά της Αθήνας που είχαν σε απόλυτη ανυποληψία την γυναικεία καλαθοσφαίριση, αλλά η αλήθεια είναι ότι τέτοιες επιτυχίες μόνο καλό μπορεί να κάνουν σε εμάς και μακάρι να στραφούν περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ και γενικά στον αθλητισμό», καταλήγει την ώρα που τα κορίτσια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών συνεχίζουν να τραγουδούν από την Τσεχία τον ρυθμό του αλησμόνητου Final Countdowwn των Europe: «Τιρινίνι, Τιρινίνινιιιι…».