Επέτειος: 21 χρόνια από την μεταγραφή στην ΑΕΚ του πρώην ταμία της Original 21 Αλεξανδρούπολης

 

Συνήθως ως ThrakiSportS παρουσιάζουμε αφιερώματα σε σημαντικές επετείους, όταν αυτές είναι στρογγυλές ή έστω… «ημιστρόγγυλες». Τα 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 χρόνια και πάει λέγοντας. Υπάρχει όμως ένας λόγος να παρουσιάσουμε την συγκεκριμένη σημαντική επέτειο σήμερα, 21 χρόνια μετά το συμβάν. Το 21 είναι άλλωστε ιδιαίτερος αριθμός για τον Ντέμη, τον πρώην ταμία της Original 21 Αλεξανδρούπολης, τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Το σίριαλ της μεταγραφής του Ντέμη από τον Απόλλωνα είχε απασχολήσει από τα τέλη Μαΐου του 1996 την αθλητική κοινή γνώμη. Ήταν πια σαφές ότι ύστερα από δυόμισι χρόνια γεμάτα επιτυχίες στη Ριζούπολη (ευρωπαϊκή έξοδος το ’95, πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου το ’96), το πλήρωμα του χρόνου για τη μεταγραφή του ταλαντούχου επιθετικού από τον Έβρο είχε φτάσει. Το ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν: Ολυμπιακός ή ΑΕΚ;

Οπως θυμάται το oldfootball, από όπου και η φωτογραφία με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι επιχειρούσαν νέο ξεκίνημα με την πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία, είχαν βάλει στο μάτι τον κυνηγό του Απόλλωνα πριν ακόμα τελειώσει το πρωτάθλημα. Τα χρήματα που πρόσφεραν στον πρόεδρο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», Κώστα Αλαμάνο, ήταν σαφώς περισσότερα από όσα εμφανιζόταν διατεθειμένη να δώσει η ΑΕΚ κι έτσι φαινόταν να έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως, υπήρχε ένα εμπόδιο. Ο Ντέμης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι ήθελε να μεταγραφεί στην «Ένωση», της οποίας ήταν οπαδός από μικρός. Και το deal διαρκώς «κολλούσε».

Στις 19 Ιουνίου 1996, όμως, τα δεδομένα ξαφνικά αλλάζουν όταν ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, εκδίδει μία ανακοίνωση που προκαλεί προβληματισμό, μια και μία φράση της λέει πολλά και… τίποτα συγχρόνως. «Ο ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης από την επόμενη σεζόν δεν θα έχει τον Δικέφαλο μόνο στην καρδιά του», ανέφερε επί λέξει απευθυνόμενος στους οπαδούς της «Ένωσης», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει περισσότερα. Τελικά το deal θα ολοκληρωνόταν μια ημέρα μετά, 20 Ιουνίου 1996, μια μέρα σαν και αυτήν, 21 χρόνια πριν δηλαδή.

Είχε μεσολαβήσει η απόσυρση του ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού. Το μήνυμα, άλλωστε, του ίδιου του Νικολαΐδη σε εκπρόσωπο των Πειραιωτών, που τον είχε βρει στη Μύκονο, ήταν σαφές: «Δεν πάω στον Ολυμπιακό, μόνο στην ΑΕΚ». Και έτσι η συμφωνία υπεγράφη τελικά σαν σήμερα, 20 Ιουνίου 1996, με τον Απόλλωνα να παίρνει ως αντάλλαγμα 288 εκατομμύρια δραχμές και τον Παντελή Κωνσταντινίδη (ανήκε στην ΑΕΚ, αλλά είχε αγωνιστεί εκείνη την περίοδο στην Καβάλα ως δανεικός), ενώ οι αποδοχές του Ντέμη ήταν 180 εκ. για τριετές συμβόλαιο.

Στην αρχική συμφωνία ΑΕΚ-Απόλλωνα περιλαμβανόταν ως αντάλλαγμα και ο Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος όμως δυσαρεστήθηκε με το γεγονός ότι το όνομά του συμπεριλήφθηκε στο deal χωρίς να ερωτηθεί και αρνήθηκε να «μετακομίσει» στη Ριζούπολη. Η μεταγραφή, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να χαλάσει και η ΑΕΚ είχε βρει τον νέο της ηγέτη για τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο μες στο γήπεδο, αλλά -όπως αποδείχθηκε- και έξω από αυτό, όταν χρειάστηκε. Μια μέρα σαν και αυτήν, 21 χρόνια πριν, ο Ντέμης πήρε μεταγραφή στην ομάδα της καρδιάς του..