Οι αναμνήσεις του «αρχιτέκτονα» της κατάκτησης του κυπέλλου της Ασπίδας Παναγιώτη Καμαράκη και οι συγκρίσεις με το σήμερα

 

Πριν από ακριβώς 25 χρόνια η Ασπίδα Ξάνθης πανηγύριζε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος. Πρωτεργάτης και προπονητής αυτής της τεράστιας επιτυχίας για το Ξανθιώτικο ποδόσφαιρο ήταν ο νυν τεχνικός διευθυντής του Ορφέα Ξάνθης, Παναγιώτης Καμαράκης.

Ο Παναγιώτης Καμαράκης, ασχολείται σχεδόν όλη του τη ζωή με το ποδόσφαιρο, και έχει καταφέρει αρκετές επιτυχίες στην ποδοσφαιρική του καριέρα, είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής. Έχει περάσει από πολλές ομάδες, εντός και εκτός Ξάνθης, αλλά αναμφισβήτητα και ο ίδιος θεωρεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του εκείνη την κατάκτηση, μια μέρα σαν και την σημερινή, ακριβώς 25 χρόνια πριν.

«Θυμάμαι σαν χθες εκείνα τα παιδιά, σε μια εποχή που ήταν νεαροί σε ηλικία. Θυμάμαι τον μεγάλο ενθουσιασμό, το μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο. Μου έχει μείνει στη μνήμη το ότι τα όλα τα παιδιά μου έλεγαν “Θα το πάρουμε Δάσκαλε” και στην συνέχεια η απονομή μετά τον τελικό, ανεκπλήρωτες στιγμές», περιγράφει ο Παναγιώτης Καμαράκης στο ThrakiSportS ανακαλώντας στη μνήμη του όσα έζησε πριν ένα τέταρτο του αιώνα. Άλλωστε τότε δεν είχε καν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια και γινόταν ο πιο νέος προπονητής που κατακτούσε Κύπελλο Ελλάδος.

«Τότε ήμουν σχετικά μικρός σε ηλικία, και με κάποια παιδιά ήμασταν και συμπαίκτες, κάτι το οποίο μας έκανε πολύ καλούς φίλους. Υπήρχε βέβαια και σεβασμός προς το πρόσωπό μου, αλλά και αντίστοιχα προς τα παιδιά από εμένα. Ίσως αυτό ήταν και το μυστικό της επιτυχίας», λέει σήμερα ο Καμαράκης, που και εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει κρατήσει πολύ καλές σχέσεις με όλα σχεδόν τα παιδιά που απάρτιζαν το ρόστερ εκείνης της ομάδας, τις οποίες διατηρεί αναλλοίωτες μέχρι σήμερα παρά το πέρασμα δυόμισι δεκαετιών.

Σε ερώτηση για αλλαγές που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και πως τις έζησε αυτός σε αυτά τα 25 χρόνια, ο Καμαράκης αναφέρει: «Αλλάξαν αρκετά πράγματα, πλέον τα παιδιά δύσκολα απασχολούνται με το ποδόσφαιρο, γιατί ασχολούνται πολύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους υπολογιστές, το ίντερνετ. Βέβαια και στο ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει τα πράγματα, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικός τρόπος προπόνησης, αλλά και διαφορετικές εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν και περισσότερες ακαδημίες».

Ο ίδιος την σεζόν που ολοκληρώθηκε είχε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στον Ορφέα Ξάνθης και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσπάθεια: «Καλύτερα δεν γινόταν να πάμε. Με λίγο τύχη ακόμα, ίσως με τη νίκη απέναντι στου Προσκυνητές, θα μπορούσαμε να ήμαστε και μια θέση πιο πάνω ίσως, πίσω από το Λαγκαδά. Τα παιδιά δώσανε τον καλύτερο τον καλύτερο τους εαυτό. Υπήρχε σεβασμός, υπήρχε αγωνιστικότητα, υπήρχε πειθαρχία, και προσήλωση στο στόχο μας. Ο Μπάμπης Χατζημεστής, ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, ο άνθρωπος “για όλα” στην κυριολεξία, ήταν δίπλα μας, μας έδωσαν τα πάντα, μέχρι και την ψυχή του».

Αναφορικά με την επόμενη περίοδο, αναφέρει ο Παναγιώτης Καμαράκης: «Για τη νέα σεζόν, θα πω ό,τι είχα πει και πριν την περσινή χρονιά, ότι θα είμαστε μια ομάδα που θα παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ελπίζω να μείνουν όλα τα παιδιά, ο κορμός θα είναι σχεδόν ο ίδιος. Θα έρθουν βέβαια και κάποια νέα παιδιά, και με τη φετινή εμπειρία πλέον και λίγη τύχη ελπίζουμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα».

Για το κλείσιμο, επιστρέφοντας στο παρελθόν και κάνοντας αναδρομή στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών με την Ασπίδα μέχρι την φετινή πορεία με τον Ορφέα στην Γ’ Εθνική, με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς, ποια θεωρεί ο ίδιος ως τη μεγαλύτερη επιτυχία του; Ο ίδιος απαντά: «Σίγουρα, έχω αρκετές επιτυχίες. Έχω κερδίσει την άνοδο στην Δ’ Εθνική, με τον Διαγόρα, με την Δόξα, αλλά και με τον Ορφέα το 1993, αλλά η αλήθεια είναι πως θεωρώ ως τη μεγαλύτερη επιτυχία μου την κατάκτηση του Ερασιτεχνών . Άλλωστε το να βγεις Κυπελλούχος Ελλάδος, είναι κάτι που δύσκολα συμβαίνει».