Η λίστα με τις πιο περίεργες κατασχέσεις στα Τελωνεία του Έβρου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016

 

Στα τελωνεία του Έβρου από τον Σεπτέμβριο εώς και τον Δεκέμβριο του 2016 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (μεταξύ άλλων) ναρκωτικά, καπνικά προϊόντα, προιόντα μαιμού, μετρητά, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα αλλά και γεμιστήρες Καλάσνικοφ!

Σειρά κατασχέσεων λαθραίων και παράνομων προϊόντων πραγματοποίησε η γενική διεύθυνση Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2016 στα τελωνεία του Έβρου είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε επιβάτες και οδηγούς οχημάτων με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατάσχεσε ποσότητες κάνναβης κρυμμένες στα ρούχα των ανωτέρω.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε λεωφορείο προερχόμενο από την Τουρκία, εντόπισε και κατάσχεσε στο κάτω μέρος των αποσκευών επιβάτη, δώδεκα γεμιστήρες όπλων τύπου ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ).

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ Στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν σε τελωνεία της χώρας, όπως Τελωνείο Ευζώνων, Κήπων, Ρόδου, Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης κλπ. πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων καπνικών προϊόντων από ταξιδιώτες.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Τα τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της εμπορικής δραστηριότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, προέβησαν σε πληθώρα κατασχέσεων που υπερβαίνουν τα 107.000 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, σαμπουάν, usb κλπ.).

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Σε ελέγχους που διενήργησαν το τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα τελωνεία Α’ Θεσσαλονίκης, Κήπων, Καστανιών, Ευζώνων, Κακαβιάς, Μέρτζανης, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 3.467.248,49 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα εισπρακτέο, ανέρχεται σε 887.509,41 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Οι κινητές ομάδες ελέγχου καθώς και οι ομάδες δίωξης των τελωνείων, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, προέβησαν σε 121 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων και 13 φορτηγών λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα, ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ – ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, εντόπισε και κατάσχεσε 3 χρυσά κοσμήματα και 5 χρυσά νομίσματα (δολάρια Αμερικής, λίρες Αγγλίας και Γαλλίας). Το εισπραχθέν πρόστιμο ανέρχεται σε 3.040 ευρώ και οι αναλογούντες δασμοί σε 1.520 ευρώ.

 

Πηγή:  radioevros.gr