50χρονος Αλεξανδρουπολίτης με 61χρονο παρτενέρ στο Μονακό για το Ευρωπαϊκό Ιστιοπλοΐας!!!

 

Μπορεί το δίδυμο Μάντη – Καγιάλη να είναι αυτό που ξεχωρίζει αγωνιστικά (και όχι μόνο) στην κατηγορία των 470 της ιστιοπλοΐας, υπάρχει όμως και ένα άλλο δίδυμο στα 470 που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και έχει επίσης… θρακιώτικο άρωμα. Ο Χρήστος Μαμτουμίδης και ο Γιώργος Ντούλας.

Τί το εξαιρετικό έχουν οι δυο τους, πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για καλούς ιστιοπλόους και θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονακό; Το άθροισμα των ηλικιών του φτάνει τα… 111 χρόνια!

Ο Γιώργος Ντούλας είναι Εβρίτης, παλιός αθλητής του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης. Σήμερα είναι 50 ετών. Ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Μαμτουμίδης, τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο παρελθόν, έχει πατήσει τα 61! Και όμως το λέει η καρδιά τους και δε λένε να εγκαταλείψουν το άθλημα που τόσο πολύ αγαπάνε!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ευθύς αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν την ιστιοπλοϊκή εβδομάδα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας όπου κατέλαβαν την 5η θέση μεταξύ οκτώ πληρωμάτων, ταξίδεψαν οδικώς για το Μονακό προκειμένου να αγωνιστούν και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Την πρώτη φορά που το παγκόσμιο πρωτάθλημα των 470 είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη (θα γίνει ξανά φέτος τον Ιούλιο) το 1974, είχα αγωνιστεί. Το 1981, 1982 και 1985 κέρδισα τα εθνικά πρωταθλήματα και στη συνέχεια έκανα το γύρο του κόσμου, αγωνιζόμενος σε ρεγκάτες.

Πέρσι κέρδισα το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των βετεράνων και τώρα είμαστε με τον Γιώργο (Ντούλα) εδώ στο Μονακό» τόνισε στο sportsfeed ιδιαίτερα χαρούμενος ο 61χρονος θεσσαλονικιός ιστιοπλόος που όμως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες.

«Περιμένω να τερματίσουμε… τελευταίοι» δήλωσε αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί τον ίδιο και τον Θρακιώτη Γιώργο Ντούλα, αφού κάνουν αυτό που αγαπάνε και ζούνε μία δεύτερη νιότη δίνοντας το παράδειγμα στους νεώτερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των Μαμτουμίδη-Ντούλα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Όπεν Ιστιοπλοΐας στην κατηγορία των 470 που ξεκινά στο πριγκιπάτο του Μονακό, συμμετέχουν άλλα τρία ελληνικά πληρώματα: φυσικά το δίδυμο Μάντη – Καγιαλή που κατέκτησε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και αποτελεί φαβορί για μετάλλιο και σε αυτήν την διοργάνωση, επίσης οι Παππουτσόγλου-Ορφανός στους άνδρες και οι Μπόζη-Κλωναρίδου στις γυναίκες.

Οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στους συγκεκριμένους αγώνες, όπου οι συμμετοχές δεν περιορίζονται μόνο από την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα είναι οι  Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Φινλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Τουρκία και Ουκρανία, με τους κροάτες χρυσούς Ολυμπιονίκες  Φαντέλα και Μάρενιτς να είναι απόντες.

Στην κατηγορία όπεν τα φαβορί είναι γνωστά. Οι Αυστραλοί Μπέλτσερ-Ράιν που κέρδισαν πριν οκτώ μέρες στο Ιέρ διεκδικούν το χρυσό και στο Μονακό. Μεγάλοι τους αντίπαλοι ο Μάντης με τον Καγιαλή, οι Σουηδοί Φοκ-Ντάκαμαρ και οι Ισπανοί Ξάμαρ-Ροντρίγκεζ. Όπως προαναφέρθηκε, φαβορί για την… τελευταία θέση δηλώνουν οι Μαμτουμίδης-Ντούλας, ωστόσο ο Εβρίτης με τον Θεσσαλονικιό ήδη έχουν κερδίσει το χειροκρότημα των «αντιπάλων» τους. Δεν είναι λίγο να συμμετέχει σε τέτοια διοργάνωση ένα ελληνικό πλήρωμα που κουβαλάει αθροιστικά 111 χρόνια στην πλάτη του…