Οι πιθανότητες εισόδου της Ξάνθης στα πλέι οφ σε περίπτωση αφαίρεσης βαθμών από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

 

Τα πολύ σοβαρά επεισόδια που εκτυλίσσονται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου που δημιούργησαν σοβαρό ενδεχόμενο αναβολής του 75ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος έχουν αρχίσει διάφορα σενάρια για πιθανότητα αφαίρεσης βαθμών από τις ομάδες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σε περίπτωση που ΔΕΝ ξεκινήσει ο τελικός.

Ωστόσο ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, για να μπει η Ξάνθη στην πεντάδα των πλέι οφ, θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο αφαίρεσης έξι βαθμών τουλάχιστον από την ΑΕΚ, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι πιο ψηλά στην βαθμολογία. Η Ξάνθη τερμάτισε στο πρωτάθλημα με 48 βαθμούς, πιο πάνω της ήταν ο Πανιώνιος με 52 και η ΑΕΚ με 53 βαθμούς (ο ΠΑΟΚ που τερμάτισε δεύτερος έχει 61).

Πρέπει δηλαδή να τιμωρηθεί με έξι βαθμούς η ΑΕΚ (προφανώς και ο ΠΑΟΚ αλλά εν προκειμένω αυτό δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με την Ξάνθη) και αυτό να γίνει… άμεσα, δηλαδή πριν την επικύρωση της βαθμολογίας που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα, για να μπορέσει η Ξάνθη να βρεθεί πάνω από την ΑΕΚ και να μπει από το παράθυρο στην πεντάδα.

Τέτοιο ενδεχόμενο όμως ΔΕΝ υφίσταται. Ακόμα και αν θεωρηθεί υπαίτια η ΠΑΕ ΑΕΚ (μαζί με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ) για την μη τέλεση ή διακοπή του τελικού, η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή είναι -3 βαθμοί, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί πριν δυο χρόνια με το μη διεξαχθέν ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στην Λεωφόρο και την σχετική τιμωρία των πρασίνων.

Μείον έξι βαθμοί προβλέπονται σε περιπτώσεις που εμφανίζονται παράγοντες να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια και να τραυματίζουν παίκτες ή επισήμους, όπως οι διαιτητές, Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην περίπτωσή μας. Χώρια που το πιθανότερο είναι οι δύο ΠΑΕ να μην χαρακτηριστούν οι ίδιες ως υπαίτιες για όσα συνέβησαν πριν την έναρξη του τελικού.

Αν φυσικά γίνει ο τελικός, που μισή ώρα πριν την έναρξή του είναι στον αέρα, αλλά όλα δείχνουν ότι έστω και με πιθανή μικρή καθυστέρηση θα ξεκινήσει κανονικά…