Οι αναμνήσεις του Νίκου Αλαβάντα από τους τελικούς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ το 1978 και το 1983

 

Ο Νίκος Αλαβάντας έχει παίξει με επιτυχία για περισσότερα από 10 χρόνια στην ομάδα του ΠΑΟΚ, κατά τα οποία έχει συμμετάσχει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και στους δύο προηγούμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδος που ο δικέφαλος του Βορρά αντιμετώπισε αυτόν του Νότου, το 1978 και το 1983.

Το ThrakiSportS με αφορμή τον σαββατιάτικο τελικό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ επικοινώνησε με τον Εβρίτη παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ,  ζητώντας του να θυμηθεί τις προηγούμενες αναμετρήσεις αλλά και να μας προβλέψει τι θα συμβεί στον τωρινό τελικό.

«Αυτό που δεν ξεχνάω από τον τελικό του 1983, που ήταν και το πρώτο μεγάλο παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στο καινούριο τότε Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, είναι καταρχήν το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε πάρει τότε το Κύπελλο, ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος αγωνιστικά, αλλά επίσης και το γεγονός πως στην τελευταία του χρονιά ο Γιώργος Κούδας τότε, ήθελε να σηκώσει ένα Κύπελλο, το άξιζε, αλλά τελικά το κατάφερε ο Βαγγέλης Βλάχος, που ίσως ήταν τότε και ο νεότερος αρχηγός που κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος», θυμάται αρχικά ο Νίκος Αλαβάντας.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τον τωρινό τελικό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, ο εβρίτης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (με καταγωγή από τον Κριό Τριγώνου Ορεστιάδας) λέει: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι είναι η ΑΕΚ και έχει και το πλεονέκτημα πως ο τελικός δεν γίνεται στην Αθήνα, όπως γινόταν συνήθως γινόταν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ίσως τον βοηθήσει να κατακτήσει το Κύπελλο πιο εύκολα απ’ ότι πιστεύει και η ίδια η ομάδα, αλλά και ο κόσμος».

Δεν άφησε ασχολίαστα τα γεγονότα που είχαμε το τελευταίο 24ωρο, που ο τελικός αναβλήθηκε και… ξεαναβλήθηκε: «Εγώ νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα λάθος εάν αναβαλλόταν ο τελικός, γιατί οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί για τον τελικό αυτή την εβδομάδα. Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα, να φτάνουμε μια μέρα πριν τον τελικό και να μην ξέρουμε το αν θα γίνει ή όχι. Έχουν ξεκινήσει άτομα από την Αλεξανδρούπολη, από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από Αμερική και τον Καναδά για να έρθουν να παρακολουθήσουν τον τελικό και θα τον αναβάλλουν; Είναι απαράδεκτο, δεν μπορώ να το καταλάβω», λέει ο Αλαβάντας, που σήμερα διατηρεί το «Καφενείο του Νίκου» στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, μιλώντας στο ThrakiSportS, ο δεν άφησε ασχολίαστη και την προ μηνός κατατεθείσα πρόταση του Χρήστου Πανόπουλου για μια μεγάλη ενιαία πανθρακική ομάδα με έδρα και στις τρεις μεγάλες πόλεις του γεωγραφικού μας διαμερίσματος. Άλλωστε, ο Αλαβάντας έπαιξε στην Ξάνθη τα τελευταία 3 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας: «Κοιτάξτε σαν ιδέα είναι μια πολύ καλή ιδέα νομίζω, πιστεύω ότι είναι είναι υπέρ της Ξάνθης, αλλά και όλης της Θράκης, ιδιαίτερα μετά τον υποβιβασμό του Πανθρακικού, που δεν υπήρχαν άτομα να στηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας στην Κομοτηνή, αλλά και για το γεγονός πως και εδώ στον Έβρο υπάρχουν άτομα που μπορούν να ασχοληθούν και να στηρίξουν μια ομάδα στα Εθνικά πρωταθλήματα. Το σίγουρο είναι, όμως, πως μόνο ο Χρήστος Πανόπουλος είναι ικανός να “μπει μπροστά” και να υλοποιήσει αυτή την δύσκολη από κάθε άποψη βέβαια ιδέα».