Θρακιώτικος σύλλογος ακύρωσε ταξίδι στην (διχασμένη λόγω δημοψηφίσματος) Τουρκία λόγω… Μικρασιατικής καταστροφής

 

Δε θα ταξιδέψουν στη Σμύρνη, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι αθλητές του τμήματος πάλης του Αθλητικού Συλλόγου Δημοκρίτειο Κομοτηνής λόγω των εορτασμών που θα διεξάγονται εκείνη τη περίοδο στη πόλη.

H ομάδα πάλης είχε προγραμματίσει να συμμετέχει στο τουρνουά πάλης που επρόκειτο να διεξαχθεί στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σμύρνη στα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ο σύλλογος της Κομοτηνής ακύρωσε την συμμετοχή του, δεν θα λάβει καθόλου μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση και αντ’ αυτού θα ταξιδέψει τον Μάιο στη Βουδαπέστη για άλλο διεθνές τουρνουά.

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο σύλλογος είναι ότι παράλληλα με το τουρκικό τουρνουά, η πόλη της Σμύρνης αλλά και γενικά το τούρκικο κράτος εκείνη την περίοδο θα γιορτάζει το τέλος του πολέμου στη Μικρά Ασία και την απελευθέρωση της Σμύρνης – κοινώς την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι μια μεγάλη πληγή για το Ελληνικό Έθνος και οι άνθρωποι του συλλόγου της Κομοτηνής προτίμησαν να μην συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους σε όλη αυτή τη γιορτή, που αποτελεί όμως μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνισμού τον τελευταίο αιώνα.

Παράλληλα, με την κίνηση αυτήν ο σύλλογος της Κομοτηνής αποφεύγει ένα ταξίδι στην γειτονική χώρα σε μια περίοδο που το κλίμα είναι τεταμμένο και η χώρα διχασμένη, μετά και το οριακό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε ανήμερα το Πάσχα.

Στο δημοψήφισμα αυτό που αφορούσε την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα δώσει υπερεξουσίες στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, το «ναι» υπερίσχισε οριακά με 51,3% έναντι 48,7% του «όχι».

Οι τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη ψήφισαν «όχι», όπως και συνολικά τα παράλια αλλά και τα κουρδικά εδάφη στα νοτιανατολικά. Ωστόσο η ψήφος στην ενδεχώρα χάρισε τη νίκη στον Ερντογάν, αλλά οριακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα έλαβαν μέρος και τούρκοι ψηφοφόροι του εξωτερικού, με τις κάλπες να στήνονται την περασμένη εβδομάδα και στο Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την Ελλάδα πάντως, οι τούρκοι υπήκοοι που ψήφισαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ρόδο τάχθηκαν σε ποσοστό σχεδόν 75% κατά της συνταγματικής μεταρρίθμισης που προώθησε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως ωστόσο μπορείτε να δείτε παρακάτω, από τις τέσσερις κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα μόνο στο Προξενείο της Κομοτηνής ψήφισε ο κόσμος υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης σε ποσοστό 59%