Ξέσπασε διαδικτυακός «πόλεμος» Εθνικού, Φοίνικα και Κυκλώπων για τις επιχορηγήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης

 

Ένας διαδικτυακός «πόλεμος» μαίνεται την τελευταία εβδομάδα με αφορμή τις επιχορηγήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα αθλητικά σωματεία της πόλης, που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή. Αφορμή τα ποσά που δίνονται – ή καλύτερα δεν δίνονται – και ο τρόπος καταμερισμού της πίτας.

Από την πίτα των 62.800 ευρώ οι 35.000 επελέχθη να πάνε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ενώ κανένα άλλο σωματείο δεν παίρνει πάνω από 1.500 ευρώ. Ο ίδιος ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης στην εισήγησή του υποστήριξε ότι το ποσό είναι τόσο υψηλό επειδή το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού κάνει γνωστή την πόλη στο πανελλήνιο, ωστόσο αυτή η κατανομή έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Μετά τον προπονητή των Κυκλώπων Χρήστο Ποντισίδη που δήλωσε ότι «στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει αθλητικός ρατσισμός που συντηρεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης» καθώς «όποιος ασχολείται με άλλο άθλημα εκτός του βόλεϊ του Εθνικού είναι καταδικασμένος στην αφάνεια, στον οικονομικό μαρασμό και στην εξορία», σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο γενικός αρχηγός της ομάδας χάντμπολ της πόλης Δημήτρης Χαραλαμπάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κύκλωπες με ομάδα σε Α2 Ανδρών, Β’ Εθνική Γυναικών, ακαδημίες και πρωταθλήτριες ομάδες στο μπιτς χαντμπολ, που διοργανώνουν κάθε χρόνο και τρία τουρνουά στην πόλη, βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καλούνται να λάβουν ως ετήσια επιχορήγηση 600 ευρώ, ποσό που οι ιθύνοντές του θεωρούν «αστείο» δεδομένης της προσφοράς της ομάδας στην πόλη, συγκριτικά με αυτό που δόθηκε στον Εθνικό αλλά και σε άλλα σωματεία, ιδίως του βόλεϊ.

«Για να πάρει ένα επαγγελματικό σωματείο λεφτά όλοι οι άλλοι ερασιτεχνικοί σύλλογοι καταδικάζονται σε επαιτεία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΤΑΑ Εθνικός, για το οποίο βάσει της εισήγησης του δημάρχου δόθηκαν τόσα παραπάνω χρήματα στον Εθνικό αναλογικά με όλους τους υπόλοιπους, δεν θα έπρεπε να επιχορηγείται ως επαγγελματικό σωματείο που έχει έσοδα από διαφημίσεις, χορηγίες και άλλου είδους πηγές, πλην των συνδρομών των μελών του. Με το σχόλιο αυτό συμφώνησε και ο Φοίνικας Αλεξανδρούπολης, κάτι που έχει την αξία του, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ομάδα που καλλιεργεί το άθλημα του βόλεϊ.

Απάντηση στο σχόλιο του Δημήτρη Χαραλαμπάκη έδωσε η Εύη Φαρδύ, που αυτοπροσδιορίζεται η ίδια στο linkedin ως Senior Administration Officer at MGS Ethnikos Alexandroupolis και η οποία είχε πέρυσι εκλεγεί μέλος και της εξελεγκτικής επιτροπής των Κυκλώπων: «Δημήτρη μπαίνω στο πειρασμό να σχολιάσω…..να διευκρινίσω πρώτα ότι τα έξοδα των επαγγελματικών σωματείων ΤΑΑ δεν είναι μόνο τα οδοιπορικά, κάποιοι προπονητές , αμοιβές διαιτητών κ.τ.λ. ….πληρώνουν απίστευτα ποσά σε ΦΠΑ ( το 24% από χορηγίες ) και ΙΚΑ (ένσημα 12 + αμοιβομενων παικτών κτλ) συν τις αμοιβές τους….δευτερον το ποσό που δίνει ο Δήμος στον ΜΓΣ Εθνικό δεν πάει μόνο στο Βόλεϊ ΤΑΑ αλλά μοιράζεται και στα υπόλοιπα 10 τμήματα του…..με αυτά να συγκριθείτε (κατηγορίες, δράσεις κτ.λ) σε σχέση με τα επιχορηγούμενα ποσά…..τρίτον ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ για έναν σύλλογο με ανδρική και γυναικεία ομάδα , με 100 παιδιά , με αρκετές δράσεις, το ποσό είναι μικρό για τους ΚΥΚΛΩΠΕΣ. Σας συμβουλεύω όμως δημόσια να διαμαρτυρηθείτε και αν μπορείτε να διεκδικήσετε αυτά που σας ΑΞΙΖΟΥΝ με επιχειρήματα και αποδείξεις και όχι με…. “ημιμάθειες” και μιζέριες».

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Χαραλαμπάκη: «Τα 10 τμήματα του Εθνικού με βάση τις επιχορηγήσεις των άλλων συλλόγων παίρνουν περίπου 5.000 , τα υπόποιπα 30.000 για που είναι? Και εμείς έχουμε αμοιβές και ΙΚΑ προπονητών , οδοιπορικά και διάφορα άλλα έξοδα τα οποία τα καλύπτουμε μόνοι μας. Εσοδα δεν έχουμε από πουθενά , ούτε επιχορηγήσεις , ούτε εισητήρια αλλά και ούτε διαφημίσεις μέσα και έξω από το γήπεδο. Το να λές την άποψη σου δεν είναι μιζέρια , ούτε και να κάνεις τόσες εκδηλώσεις στη πόλη σου είναι μιζέρια ( KIKLOPAKI , BEACH HANDBALL , ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ) είναι ανάπτυξη του αθλητισμού και προσφορά στη πόλη σου».

Δεν άργησε ανταπάντηση από την Εύη Φαρδύ: «Δεν γνωρίζεις αν τα υπόλοιπα τμήματα (αναλογα με την κατηγορία και τον απολογισμό τους) μοιράστηκαν 5.000 η παραπάνω….όσο για τα υπόλοιπα ζήτα τον περσινό λεπτομερή απολογισμό ( ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ με παραστατικά και αποδείξεις) που έκανε το βολει ΤΑΑ και θα αναιρέσεις πολλά…..ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ….παρουσιάστε το περσινο απολογισμό που έκανε το ΔΣ ΚΥΚΛΩΠΩΝ (χορηγίες, συνδρομές, εκδηλώσεις, ΙΚΑ, ΦΠΑ ,αμοιβές και συμβόλαια προπονητών,,αμοιβές και έξοδα παικτών, οδοιπορικά, έσοδα και έξοδα τουρνουά, (με παραστατικά και αποδείξεις) και ίσως δικαιωθείτε …….τα υπόλοιπα από κοντά!!!!!!!!!!».

Κάπου εκεί η κουβέντα πλέον φτάνει στο μέγα ζητούμενο, όπως το έθεσαν και καθηγητές Πανεπιστημίου που έχουν εμπλακεί στους σχετικούς διαλόγους. Γιατί να επιχορηγούνται εν έτει 2017 τα πολιτιστικά σωματεία και την ίδια στιγμή οι εγκαταστάσεις στα δημοτικά γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια, όπου προπονούνται καθημερινά χιλιάδες παιδάκια, να είναι από το κακό στο χειρότερο;  Όπως σχολίασε η Ειρήνη Φαλέκα, «αντί να δημιουργείται όλη αυτή η διαμάχη θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στις υποδομές(γήπεδα, καθαριότητα, κλπ), ώστε όλα τα σωματεία να απολαμβάνουν τις παροχές και να είναι και ανταποδοτικό για τους αθλούμενους και τους γονείς, οι οποίοι στηρίζουν τον αθλητισμό πλέον. Ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε την γκρίνια και να δουλέψουμε για την πρόοδο των συλλόγων μας και να απαιτήσουμε από τον δήμο τα βασικά μιας πολιτισμένης κοινωνίας: χώρους άθλησης, καθαριότητα, παροχές που θα αναβαθμίσουν το έργο μας!».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ 43 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ