ΕΠΣ Θράκης: Η βαθμολογία που θα ξεκινήσουν οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας σε πλέι οφ και πλέι άουτ και η … μάχη για την εξάδα!

 

Έχοντας διεξαχθεί 20 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Θράκης και απομένοντας μόλις δύο  για να ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια τo ερχόμενο Σαββατοκύριακο  μετά και την διεξαγωγή σήμερα Τετάρτη της προτελευταίας εμβόλιμης, όλες οι ομάδες αρχίζουν και σκέφτονται την διαδικασία των πλέι οφ (και πλέι άουτ).

Κυρίως αυτές που διεκδικούν τον τίτλο,  μετα και την διεξαγωγή και του τελικού κυπέλλου που βρήκε τροπαιούχο τον ΠΑΟΚ Κοσμίου έναντι του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου. Οι δυο αυτές ομάδες συν το Νέο Σιδηροχώρι και την Ελπίδα Σαπών θα παλέψουν για το πρωτάθλημα στα πλέι οφ, ωστόσο μάχη γίνεται και για την έκτη θέση αφού 3 ομάδες παλεύουν για δυο θεσεις με τον Σπάρτακο Αγ. Θεοδώρων να θέλει να μπει “σφήνα” στους σίγουρους μέχρι πριν λίγο καιρό Δόξα Γρατινής και Ορφέα Ξυλαγανής.

Το πρόγραμμα των τριών ομάδων στην μάχη για την εξάδα:

Ορφέας Ξυλαγανής (31 βαθμοί): ΠΑΟΚ (εκτός), Ορφέας Στρύμης (εντός)
Δόξα Γρατινής (30 βαθμοί): Ένωση Ασωμάτων (3-0 α.α.), Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου (εκτός)
——————————–
Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων (29 βαθμοί): Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου (εντός), Ηρακλής Σαπών (εντός)

Ωστόσο καλό είναι να θυμίσουμε και την διαδικασία των πλέι οφ και πλέι άουτ μέσα από την οποία θα βγει και ο πρωταθλητής αλλά και η ομάδα που θα υποβιβαστεί. Σύμφωνα με την προκήρυξη στα πλει οφ θα εισαχθούν οι 6 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και αντίστοιχα στα πλέι άουτ θα συμμετέχουν οι ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις από 6 έως 9, αφού η Ένωση Ασωμάτων αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα.

Αν η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελείωνε σήμερα με την ολοκλήρωση της 20ης και τελευταίας αγωνιστικής, στην διαδικασία των πλέι οφ θα συμμετείχαν βάσει βαθμολογίας οι Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου, ΠΑΟΚ Κοσμίου, Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου, Ελπίδα Σαπών, Δόξα Γρατινής και Ορφέας Ξυλαγανής με τον πρωτο να ανακυρήσεται πρωταθλητής και να αγωνίζεται την νεα σαιζόν στην Γ’ Εθνική έχοντας «παρέα» και την Δόξα Προσκυνητών.

Στην διαδικασία των πλέι άουτ θα διεκδικούσαν την παραμονή τους βάσει βαθμολογικού πίνακα οι Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων, Αστέρας Αιγείρου, Δόξα Σώστη, Ορφέας Στρύμης και ο Ηρακλής Σαπών με τον τελευταίο από αυτούς να υποβιβάζεται στην Β’ κατηγορία ακολουθώντας την Ένωση Ασωμάτων που ήδη έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και έχει καταλάβει την τελευταία θέση.

Η διαδικασία θα είναι ίδια στα πλει οφ και πλει άουτ, με αγώνες μέσα έξω για όλους, αλλά πριν την έναρξή της η κάθε ομάδα θα έχει μπόνους από την κανονική διάρκεια κάποιους βαθμούς οι οποίοι ορίζονται η οποία είναι η εξής: Οι πόντοι της ομαδας στο τέλος της κανονικής περιόδου διαιρούνται δια το 3 και εφόσον υπάρχει κλασματικό υπόλοιπο, όσο κι αν είναι αυτό, γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω (π.χ 52 βαθμοί, η βαθμολογία στον ειδικό πίνακα θα ισούται 52/3= 17 και 1/3, άρα στρογγυλοποιείται στο 18).

Επίσης ο πρώτος στα πλει οφ και πλει άουτ υποβιβασμού εφόσον έχει διαφορά από τον δεύτερο από 1-3 βαθμούς στην βαθμολογία της κανονικής διάρκειας, θα λαμβάνει ως μπόνους έναν (1) βαθμό στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα, αν η διαφορά είναι από 4-6 θα έχει μπόνους δύο (2) βαθμών και αν έχει βαθμολογική διαφορά 7 και άνω θα έχει μπόνους τριών (3) βαθμών, όμως αυτό το μπόνους αφορά μόνο τον πρώτο και τον έβδομο της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας που θα εκκινήσουν ως πρώτοι στα πλέι οφ και πλέι άουτ αντίστοιχα (π.χ αν ο πρώτος της βαθμολογίας α φάσης έχει 52 βαθμούς και ο δεύτερος έχει 47 ,θα έχουν στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα την εξής βαθμολογία : ο 1ος 52/3= 17 1/3 —) δηλαδή 18 + bonus 2, σύνολο 20 βαθμών, ο 2ος 47/3= 15 2/3 —) δηλαδή 16 βαθμούς).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ειδική βαθμολογία των πλέι οφ και πλέι άουτ μετά και την ολοκλήρωση της 20ης αγωνιστικής (και ενώ μένουν ακόμα δυο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου αυτήν την Τετάρτη και το Σάββατο):

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΙ ΟΦ (θα διεκδικήσουν τον τίτλο)

1. Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου 17+1=18
————————————-
2. ΠΑΟΚ Κοσμίου 16

3. Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου 16

4. Ελπίδα Σαπών 14

5. Ορφέας Ξυλαγανής 11

6. Δόξα Γρατινής 10

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ (για αποφυγή υποβιβασμού)

7. Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων 10+3=13

8. Αστέρας Αιγείρου 7

9. Δόξα Σώστη 7

10. Ορφέας Στρύμης 5

11. Ηρακλής Σαπών 2

12. Ένωση Ασωμάτων (αποχώρησε)*

H BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (20 ΑΓΩΝΕΣ)

1. Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου 50 (55-12)

2. ΠΑΟΚ Κοσμίου 47 (55-20)

3. Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου 46 (40-15)

4. Ελπίδα Σαπών 41 (40-24)

5. Ορφέας Ξυλαγανής 31 (35-28)

6. Δόξα Γρατινής 30 (38-29)

———————————————

7. Σπάρτακος Αγ. Θεοδώρων 29 (27-21)

8. Δόξα Σώστη 21 (24-34)

9. Αστέρας Αιγείρου 19 (18-32)

10. Ορφέας Στρύμης 15 (22-38)

11. Ηρακλής Σαπών 6 (13-68)

12. Ένωση Ασωμάτων (αποχώρησε)*