Τεράστιες καταστροφές στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ από μεγάλη πυρκαγιά

 

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί η εκτεταμένη φωτιά που ξέσπασε στο Μεγάλο Τέμενος (Βαγιαζήτ) του Διδυμοτείχου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Μέχρι αυτήν την ώρα (8:30 π.μ.) δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο, προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες μικροεστίες που καίνε μέσα στο Τέμενος.

Από τις 3 το πρωί, που ειδοποιήθηκε για το συμβάν η Πυροσβεστική, έφτασαν στον χώρο 54 πυροσβέστες με 23 οχήματα, από όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Έβρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ ζημιά προκάλεσε η φωτιά ακόμα και στο μεταλλικό στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί πριν από μερικούς μήνες πάνω από το Τέμενος, για την εκτέλεση των εργασιών αναστήλωσης της οροφής του.

Οι πρώτες  πληροφορίες για τα αίτια της φωτιάς αναφέρουν  ότι σε εργασίες ηλεκτροκόλλησης που γινόταν το μεσημέρι σημειώθηκε μία φωτιά την οποία έσβησε η πυροσβεστική  αλλά στη 01:00 το βράδυ παρατηρήθηκε να βγαίνουν καπνοί απο το τεμένος πράγμα που οδήγει στο συμπέρασμα οτι ενδεχόμενως να υπήρξε αναζοπύρωση.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ που έχει κτιστεί κατά τον 14ο Αιώνα έχει τεράστια πολιτισμική αξία, θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Μέσα στο 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθούν  οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης του.Η ξύλινη οροφή του Τεμένους Βαγιαζήτ , που καταστράφηκε από τις φλόγες, θεωρείται «ένα από τα σημαντικότερα ξύλινα ιστορικά μνημεία της Ευρώπης».

Να σημειωθεί ότι το μεγάλο τέμενος Βαγιαζήτ, που έχει κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα, δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος, αλλά αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και ως τέτοιο αναστηλώνεται.

 

Πηγή:  http://www.ert.gr/ και  https://www.radioevros.gr/