Ο προπονητής της Ασπίδας Κώστας Ιωαννίδης στο ThrakiSportS για τη φετινή χρονιά και για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ξάνθη

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

– Η Ασπίδα Ξάνθης πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και βρίσκεται κοντά στην παραμονή της στην κατηγορία και τη νέα χρονιά. Επίσης η ομάδα της Ξάνθης πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, με την παιδική ομάδα να βρίσκεται πέρσι στην τελική φάση του παιδικού πρωταθλήματος, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Το ThrakiSportS μίλησε με τον προπονητή της ανδρικής ομάδας της Ασπίδας Ξάνθης Κώστα Ιωαννίδη για όλα αυτά, αλλά και για το γεγονός ότι η Θράκη έχει πολλά χρόνια να δει ομάδα στην Α2 κατηγορία. 

 

Κόουτς, έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 του πρωταθλήματος, το οποίο έχει μπει πλέον στην τελική του ευθεία. Θα θέλαμε να μας πείτε αν είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της Ασπίδας και τι μπορούμε να περιμένουμε στις επόμενες αγωνιστικές μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Καταρχήν είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί η ομάδα παραμένει όπως ξεκινήσαμε. Δηλαδή ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, το οποίο έχει τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις του, πράγμα που είναι δύσκολο τις εποχές που διανύουμε. Από εκεί και πέρα αγωνιστικά ο στόχος που έχουμε θέσει από την αρχή της χρονιάς είναι η ομάδα να παραμείνει και να καθιερωθεί, και από εκεί και πέρα όσο καλύτερα και ψηλότερα μπορεί να πάει, να το διεκδικήσει. Επτά αγωνιστικές πριν το τέλος είμαστε στην ένατη θέση και θεωρώ ότι οι βλέψεις και το πρόγραμμα μας, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε και λίγο παραπάνω. Από εδώ και πέρα στόχος είναι να βρούμε και ένα εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία και λόγω των τραυματισμών και των απωλειών που έχουμε σε κάποιος παίκτες, να έχουν έρθει πάρα πολλοί αθλητές από το εφηβικό και από το παιδικό. Κάνουν προπονήσεις μαζί μας, έχουν παίξει και σε κάποια παιχνίδια και σιγά σιγά μετά το Πάσχα θα μπούμε στη διαδικασία να αρχίσουμε να στήνουμε την ομάδα για την επόμενη χρονιά.

Δηλαδή αγωνιστικά θα δούμε κάτι διαφορετικό στα παιχνίδια που απομένουν;

Σίγουρα. Κάποια παιδιά τα οποία είναι ηλικιακά μικρότερα, αλλά έχουν μπει στη διαδικασία της προπόνησης με το ανδρικό θα πάρουν κάποιες ευκαιρίες παραπάνω. Ήδη πολλά παιδιά έχουν αγωνιστεί, αλλά πρέπει να γίνει αυτό με συνέπεια και συνέχεια, ώστε η ομάδα σιγά σιγά από κάτω να βάζει όλο και περισσότερα παιδιά στη διαδικασία του ανδρικού.

Τα τελευταία χρόνια η Ασπίδα πρωταγωνιστεί στο μπάσκετ της Θράκης και ειδικά στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Ποιο είναι το μυστικό για τις επιτυχίες αυτών των ομάδων. 

Καταρχήν, δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να πω πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους προπονητές που είναι στα μικρά ηλικιακά τμήματα και στα αγωνιστικά που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Θεωρώ ότι το μυστικό είναι η συστηματική δουλειά. Ότι δεν απογοητευόμαστε από κάποιες αποτυχίες και δεν ενθουσιαζόμαστε από κάποιες επιτυχίες. Συνεχίζουμε καθημερινά τη σκληρή δουλειά με τον ίδιο ζήλο και αυτό είναι κάτι που φαίνεται σε όλες τις ομάδες μας.

Βλέπουμε ότι πολλά νεαρά παιδιά από την Ξάνθη παίρνουν μεταγραφή σε ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος ήταν ο Βαλάντης Κουρτίδης, πιο πριν ήταν ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης Ερμείδης και ο Αντώνης Ζαμπάκης. Όλες αυτές οι μεταγραφές δείχνουν συνολικά την καλή δουλειά που γίνεται από τις ομάδες της Ξάνθης;

Σίγουρα. Το να υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, τα οποία κάνουν το βήμα παραπάνω και πηγαίνουν σε μεγαλύτερες ομάδες, σε μεγαλύτερες πόλεις, που είναι καλύτερες οι προοπτικές, εμάς μας χαροποιεί. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στα μικρά παιδιά, μέσα από τη σωστή διαδικασία όμως, γιατί ξέρετε ότι είναι μία διαδικασία η οποία είναι επίπονη και δύσκολη.  Αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και θεωρώ ότι και τα επόμενα χρόνια η Ξάνθη έχει να δώσει πάρα πολλά σε επίπεδο ταλέντων στο μπάσκετ.

Τι είναι αυτό που λείπει από τις ομάδες της Θράκης για να τις δούμε να πρωταγωνιστούν σε μεγαλύτερη κατηγορία, όπως είναι η Α2 και γιατί όχι και η Α1, στην οποία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ομάδα από την περιοχή.

Θεωρώ ότι ο βασικότερος παράγοντας είναι ο οικονομικός. Η Θράκη τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανθρώπους που να επενδύσουν στις ομάδες. Και κακά τα ψέματα χωρίς αυτούς και χωρίς χρήματα δύσκολα μπορεί να σταθεί ομάδα και ειδικά από την περιοχή μας σε υψηλότερη κατηγορία, καθώς όσο πιο ψηλά πας σε κατηγορία, τόσο μεγαλύτερα είναι τα έξοδα σε συμβόλαια και μετακινήσεις. Το κίνητρο πάντως υπάρχει. Ο κόσμος στην Ξάνθη και στη Θράκη γενικότερα “διψάει” για μπάσκετ. Πιστεύω ότι με υπομονή και σωστή δουλειά τα επόμενα χρόνια να υπάρξει ομάδα που να μπορέσει να αγωνιστεί στην Α2 και γιατί όχι να είμαστε εμείς αυτή η ομάδα.