Μήνυση της Καλαμαριάς για τα γεγονότα της Ξάνθης και ενημέρωση σε Εισαγγελία Εφετών Θράκης και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σε όσα ισχυρίζεται ότι συνέβησαν έξω από τα αποδυτήρια στο γήπεδο του ΑΟΞ δίνει η ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, που μετά την ανακοίνωση κατά της Αστυνομίας Ξάνθης και τις κατηγορίες περί… αλληλεγγύης με την Αστυνομία Ροδόπης, έκανε και επίσημη καταγγελία.

Η καταγγελία απευθύνεται στον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης αλλά κοινοποιείται και στους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών Θράκης και Πρωτοδικών Ξάνθης, έχοντας ουσιαστικά χαρακτήρα μήνυσης. Επιπλέον, κοινοποιείται στον Αστυνομικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, ακόμα και στο.. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπόψιν μάλιστα του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα.

Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς έχει ως εξής:

 

 

ΑΠΟ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ: κ. Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-Υπόψη κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

2) κ. Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας

3) κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Θράκης

4) κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ξάνθης

 

Κύριε Διευθυντά

Με την παρούσα σας επισημαίνουμε τα εξής:

 

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 είχε οριστεί να διεξαχθεί στο γήπεδο Ξάνθης ο αγώνας μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Ορφέας Ξάνθης-Απόλλων Καλαμαριάς για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, το οποίο είναι πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ( Ε.Π.Ο. ).

Όταν η ομάδα μας έφθασε στο γήπεδο και ιδίως όσο πλησίαζε η ώρα έναρξης του αγώνα διαπιστώσαμε, προς μεγάλη έκπληξη μας, ότι στο γήπεδο υπήρχε πολύ ισχυρή, θα λέγαμε υπέρμετρη, αστυνομική δύναμη, ενώ επιπλέον παρατηρήσαμε και τα εξής:

1) Από την ώρα που φθάσαμε στο γήπεδο αστυνομικοί και δη ένστολοι ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναζητούσανε επισταμένα τον κ. Δημήτριο Καλαιτζίδη, προπονητή της ομάδας μας και ρωτούσαν «με αγωνία» που είναι ο κ. Καλαιτζίδης.

2) Ξαφνικά μπροστά στα αποδυτήρια της ομάδας έφθασαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. και παρατάχθηκαν ακριβώς εκεί. Το γεγονός αυτό μας δημιούργησε την εντύπωση ότι θα επακολουθήσει ένας από τους συνηθισμένους ελέγχους που κάνει αυτή η μονάδα της Αστυνομίας σε «κοινούς εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου».

3) Σχετικά επισημαίνουμε ότι είναι γνωστό σε όλους ότι η Ο.Π.Κ.Ε. είναι μία επίλεκτη και εξειδικευμένη, αλλά και παράλληλα «σκληρή» μονάδα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα είναι σπανιότατο, εάν όχι πρωτοφανές φαινόμενο, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. να μεταβαίνουν στο γήπεδο και μάλιστα να παρατάσσονται μπροστά σε αποδυτήρια ομάδας.

4) Και ενώ αυτά συνέβαιναν ακριβώς μπροστά στα αποδυτήρια της ομάδας μας, έξω από τα αποδυτήρια της τοπικής ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός……

Όλα τα παραπάνω, όπως προαναφέραμε, έγιναν ενώ όλη η oμάδα μας βρισκόταν εντός των αποδυτηρίων, προετοιμαζόμενη για το καθιερωμένο ζέσταμα πριν από τον αγώνα. Τότε, την ώρα που ο προπονητής μας κ. Δημήτρης Καλαϊτζίδης έδινε τις δέουσες οδηγίες στους ποδοσφαιριστές, μία ομάδα αστυνομικών δυνάμεων της ΟΠΚΕ, συζητούσε κάνοντας φασαρία, έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας. Αυτό ανάγκασε τον προπονητή μας, κ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη να ζητήσει ευγενικά να κάνουν ησυχία, προκειμένου να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές, πράγμα που έγινε τελικά .

Λίγα λεπτά αργότερα όμως, εισέβαλε εντελώς βίαια και προκλητικά εντός των αποδυτηρίων ένστολος ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, συνοδευόμενος από μερικούς από τους άντρες της αστυνομικής δύναμης. Στην συνέχεια εντελώς αναίτια και αναρμόδια, αξίωσε την άμεση απομάκρυνση του κ. Καλαϊτζίδη από τον χώρο των αποδυτηρίων, ισχυριζόμενος ότι επειδή ο προπονητής μας είναι τιμωρημένος από την Ε.Π.Ο., δεν είχε το δικαίωμα να βρίσκεται εντός του αποδυτηριακού χώρου της ομάδας μας! Επίσης, κατέστησε σαφές πως είχε την πρόθεση να απαγορεύσει και την παραμονή του κ. Καλαϊτζίδη ακόμα και στην εξέδρα, κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του αγώνα.

Ο πρωτοφανής αυτός «σχεδόν» τραμπουκισμός της αστυνομικής δύναμης και του ως άνω ανώτερου αστυνομικού, μάλλον είχε ως «αφετηρία», κατά τα λεγόμενα του ίδιου του επικεφαλής στο ημίχρονο, τα επεισόδια που «δήθεν» είχαν προηγηθεί εβδομάδες πριν στην Κομοτηνή και στον αγώνα μας με την ομάδα της Δόξας Προσκυνητών. Αυτός ομολόγησε δηλαδή πως ενεργούσε εκδικητικά για λογαριασμό της εκεί αστυνομίας και δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του, εφαρμόζοντας τον “νόμο” κατά το δοκούν. Συνέλαβε δε μάλιστα και τον υπεύθυνο ασφαλείας της ομάδας, επειδή αντέδρασε φραστικά στην παράνομη κι αυθαίρετη ενέργεια του εν λόγω ανώτερου αξιωματικού.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά, όπως ακριβώς συνέβησαν και έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Ξάνθης την Κυριακή 12/03/2017, όπου διεξαγόταν ο ανωτέρω ποδοσφαιρικός αγώνας.

 

Σχετικά με τα ανωτέρω εκτεθέντα και λεπτομερώς αναφερθέντα αναφέρουμε τα εξής:

Α) Η ως άνω περιγραφείσα συμπεριφορά του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, πέρα από τον εντελώς απρόκλητο και λίαν επιεικώς απαράδεκτο τρόπο που εκδηλώθηκε, σε κάθε περίπτωση αντιβαίνει σαφώς στην αρμοδιότητα και δικαιοδοσία την οποία χορηγούν οι ισχύοντες Νόμοι και γενικά η ισχύουσα Νομοθεσία στην Αστυνομία. Ειδικότερα δεν χορηγείται οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή σχετικό δικαίωμα σε αστυνομικό να εισέρχεται μη νόμιμα και εντελώς αυθαίρετα στα αποδυτήρια μίας ομάδας σε γήπεδο. Η ως άνω συμπεριφορά είναι σαφές ότι υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας και σε κάθε περίπτωση αποτελεί «μνημείο» κατάχρησης εξουσίας.

Β) Ο κ. Δημήτριος Καλαιτζίδης ναι μεν ήταν τιμωρημένος, αλλά η τιμωρία του έγινε σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο. και αρμόδιοι για την εφαρμογή της τιμωρίας ήταν μόνο ο Διαιτητής και ο παρατηρητής του αγώνα. Και σε κάθε περίπτωση η τιμωρία αφορούσε μόνο απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και όχι απαγόρευση εισόδου στο χώρο του γηπέδου και στα αποδυτήρια.

Γ) Πέραν τούτου τα εν γένει αστυνομικά μέτρα τα οποία λήφθηκαν κατά τον ανωτέρω αγώνα και ιδίως η μονομερής και χωρίς λόγο και αιτία μεταχείριση της Αστυνομίας σε βάρος της ομάδας μας προσβάλλει σε μεγάλο και βάναυσο βαθμό το ιστορικό Σωματείο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Μάλιστα την όλη κατάσταση επιδείνωσε η κατά τα ανωτέρω παρουσία των αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. ακριβώς μπροστά από τα αποδυτήρια της ομάδας μας και μόνο εκεί. Μάλιστα εάν κάποιος περνούσε έξω από τα αποδυτήρια μας θα νόμιζε ότι μέσα βρισκόταν «ο Ρωχάμης» ή «ο Παληοκώστας» και γενικά εγκληματικά στοιχεία του κοινού Ποινικού Δικαίου και για αυτό τον λόγο από έξω βρισκόταν η Ο.Π.Κ.Ε.

 

Κύριε Διευθυντά σας υποβάλουμε την παρούσα με την οποία σας ενημερώνουμε σχετικά με όλα τα ανωτέρω προς γνώση σας και παρακαλούμε για τις δικές σας σχετικές νόμιμες ενέργειες και πράξεις».