Επέτειος: 40 χρόνια από το έπος του Χρηστίδη και την ιστορική πρόκριση της ΑΕΚ επί της ΚΠΡ

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Κώστας Καραγιάννης

Το βράδυ ο Ολυμπιακός επιχειρεί μέσα στην Κωνσταντινούπολη την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League. Τέτοια μέρα 40 χρόνια πριν, 16 Μαρτίου του 1977, η ΑΕΚ έφτανε στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σελίδα στην ευρωπαϊκή της ιστορία, ανατρέποντας την ήττα με 3-0 από την ΚΠΡ στην Αγγλία και φτάνοντας στα ημιτελικά του προδρόμου του Europa League, του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στο 11’ και στο 65’ ο Θωμάς Μαύρος και στο 81’ ο Μίμης Παπαϊωάννου σκόραραν για να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα και να οδηγήσουν το ματς στην παράταση και τελικά στα πέναλτι. Λίγο πριν την λήξη του εξτρά χρόνου, ο προπονητής της Ένωσης Φράντισεκ Φάντροκ αντικατέστησε τον Λάκη Στεργιούδα με τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Νίκο Χρηστίδη και η κίνησή του αποδείχθηκε σοφή. Ο πρώην γκολκίπερ του Άρη  απέκρουσε δύο πέναλτι και η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στη ρώσικη ρουλέτα με 7-6.

Η μεγαλύτερη μέρα της ΑΕΚ...Οι «κιτρινόμαυροι», που νωρίτερα είχαν αποκλείσει τη Ντιναμό Μόσχας, τη Ντέρμπι Κάουντι και τον Ερυθρό Αστέρα, δεν τα κατάφεραν στα ημιτελικά απέναντι στην πανίσχυρη Γιουβέντους, από την οποία αποκλείστηκαν με δύο ήττες (1-0 και 4-1). Ωστόσο το έπος που γράφτηκε τότε, μια μέσα σαν και αυτήν 40 χρόνια πριν, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ΑΕΚ αλλά συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου (κεντρική φωτογραφία από δημοσιεύματα και φωτογραφίες της εποχής από το oldfootball).

Βέρο Θρακιώτη στην ενδεκάδα εκείνου του ιστορικού αγώνα δεν είχαμε. Προς τιμήν όμως του Μίμη Παπαϊωάννου που είχε σκοράρει το γκολ της ισοφάρισης, πριν τέσσερα χρόνια φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις των Πηγαδίων της Ξάνθης ο θεσμός του Κυπέλλου Ήθους «Μίμης Παπαϊωάννου» που αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ανάπτυξή του. Όσο για τον ήρωα εκείνης της βραδιάς, τον Νίκο Χρηστίδη;

Λίγοι ίσως θυμούνται ακόμα και σήμερα ότι διετέλεσε μέχρι και ομοσπονδιακός προπονητής, έστω και για έναν αγώνα. Από τον Μάρτιο του 1999, όταν ο άλλοτε προπονητής αλλά και μέλος του ΔΣ της Ξάνθης Βασίλης Δανιήλ διαδέχθηκε στον πάγκο του ομοσπονδιακού προπονητή τον Άγχελ Ιορντανέσκου, ο Νίκος Χρηστίδης ήταν ο άμεσος βοηθός του στην Εθνική Ομάδα. Μάλιστα, μετά την ήττα από την Αγγλία με 2-0 τον Ιούνιο του 2001 σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας, τον διαδέχθηκε για έναν αγώνα ως βασικός ομοσπονδιακός προπονητής.

Ήταν ένα φιλικό που διεξήχθη στην Μόσχα απέναντι στην Ρωσία, το τελευταίο ματς πριν αναλάβει τα ηνία της Εθνικής Ομάδας ο Ότο Ρεχάγκελ. Ανήμερα Δεκαπεντάυγουστο η Εθνική αποσπούσε λευκή ισοπαλία γοήτρου από τους Ρώσους, σε ένα παιχνίδι που ο Χρηστίδης είχε εμπιστευθεί ουκ ολίγους θρακιώτες για το σχήμα της αρχικής ενδεκάδας.

Τερματοφύλακα είχε επιλέξει τον μετέπειτα προπονητή του Πανθρακικού Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Στην άμυνα είχε ξεκινήσει ως βασικός και παρέμεινε σε όλο το ματς ο Ορεστιαδίτης Στέλιος Βενετίδη. Βασικός είχε αγωνιστεί και ο μετέπειτα σκάουτερ της Ξάνθης Κώστας Κωνσταντινίδης, που αντικαταστάθηκε από τον Παντελή Κωνσταντινίδη ένα τέταρτο πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ως αλλαγές είχαν περάσει στο δεύτερο ημίχρονο και οι άλλοτε παίκτες της Ξάνθης Άκης Ζήκος και Ζήσης Βρύζας. Και το αστείο; Διαιτητής ήταν ο… Γκράνας. Όχι ο Χρήστος της ΕΠΣ Θράκης που σφυρίζει σήμερα στην Super League, αλλά ο πολωνός Γιάτσεκ Γκράνας.

xristidis 365Ο Νίκος Χρηστίδης ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών από την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο συμμετείχε σε 264 αγώνες πρωταθλήματος και παράλληλα αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας, το 1970. Το 1976 μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ, όπου αναδείχτηκε δυο φορές πρωταθλητής (1978, 1979) και κυπελλούχος το 1978. Αυτό που έχει μείνει ιστορικό όμως ήταν η πρόκριση που χάρισε στον δικέφαλο περνώντας ως αλλαγή του Λάκη Στεργιούδα, στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, μια μέρα σαν και αυτήν, 40 χρόνια πριν.

Εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1982 σε ηλικία 38 ετών. Ως παίκτης αγωνίσθηκε 26 φορές (το διάστημα 1964-1978) με τα χρώματα της Ελλάδας, τέσσερις από τις οποίες ως αρχηγός.  Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική. Εργάστηκε περιστασιακά ως πρώτος προπονητής στην ΑΕΚ, ενώ ανέλαβε κατά καιρούς διάφορους συλλόγους μικρότερων κατηγοριών. Εργάσθηκε ως βοηθός του Γιάννη Κόλλια το 1998 στην Εθνική Ελπίδων αλλά και στην Ανδρών, επίσης ως βοηθός του Βασίλη Δανιήλ το 2000, ενώ όπως προαναφέρθηκε, το 2001 για έναν αγώνα βρέθηκε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της Ελλάδας, ακριβώς πριν την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας από τον Ότο Ρεχάγκελ.