Στήσιμο αγώνων του Πανθρακικού κατήγγειλε ο Κούγιας στη δίκη για το Koriopolis! Οι αναφορές του για Σαββάκη και Τζελέπη

 

O γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης σήμερα της Λάρισας Αλέξης Κούγιας κατέθεσε σήμερα Τετάρτη (1/3) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των στημένων αγώνων της περιόδου 2008-11, όντας εκ των βασικών μαρτύρων.

Ο ιδιοκτήτης της Λάρισας ανέφερε αρκετά πράγματα για το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ελάχιστα εκ των οποίων πάντως αφορούσαν την ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο επειδή στην συγκεκριμένη δίκη είναι κατηγορούμενοι ο πρώην μεγαλομέτοχος του Πανθρακικού Θόδωρος Σαββάκης και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Τζελέπης, κατέθεσε για τις δικές τους περιπτώσεις και στην κατάθεση αυτή θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν… «καταπέλτης» (όση αξία μπορεί να έχει βέβαια η μαρτυρική κατάθεση του Κούγια, πράγμα που θα κληθεί να εκτιμήσει το δικαστήριο).

Σε ερώτηση για τον πρώην ιδιοκτήτη του Πανθρακικού Θεόδωρο Σαββάκη, ανέφερε: «Είναι οικογενειάρχης και φίλος. Όμως το ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός το στήσανε το ματς με τον Χριστοβασίλη για να μείνουμε εμείς στην απ’ έξω». Για τον τότε πρόεδρο του Πανθρακικού Δημήτρη Τζελέπη ανέφερε: «Ήταν ένας απλός υπάλληλος». Τέλος, για το παιχνίδι Ηλυσιακός-Πανθρακικός τον Ιούνιο του 2008 που σφράγισε την άνοδο της ομάδας της Κομοτηνής στην Super League, ο Κούγιας είπε: «Το στήσανε για να ανέβει ο Πανθρακικός».

Κατά τα άλλα, ο γνωστός ποινικολόγος κατηγόρησε τον Νικόλα Πατέρα ότι «δημιούργησε τις δύο πολύκροτες υποθέσεις στο ποδόσφαιρο, τη σημερινή και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τις δημιούργησε ένας άνθρωπος», υποστηρίζοντας ότι «αρχικά ενεργοποίησε τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού να βρίζουν τον Βαρδινογιάννη κι έτσι μαζί με τον Βγενόπουλο κατάφεραν να εξοντώσουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη και να πάρουν τον Παναθηναϊκό. Έγινε και πρόεδρος της Super League κι έτσι μετατράπηκε σε ισχυρό άνθρωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου». 

Ακόμα πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ο Πατέρας με τον Μαρινάκη, τον Κοτσώνη κι άλλους εφοπλιστές, ήταν σαν αδέρφια. Ο Πατέρας εξόντωσε τον Κόκκαλη και το περιβάλλον του, που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να παίρνει τα πρωταθλήματα. Ο ίδιος ο Πατέρας λέει ότι έφερε και τον Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Αμέσως μετά η σχέση τους άλλαξε και δεν ξέρω το γιατί. Θεωρώ ότι την τρίτη κασέτα που μιλάει ο Μαρινάκης με τον Πιλάβιο, δεν την έδωσε ποτέ ο Πατέρας, για να μπορεί να εκβιάζει τον Πιλάβιο. Εγώ είχα τις άλλες δύο κασέτες…».

Ο Κούγιας πρόσθεσε: «Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκα. Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο καθεστώς Κόκαλη, μετά καθεστώς Πατέρα και μετά καθεστώς Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το καθεστώς ΕΠΟ. Αυτοί απλά προστάτευαν τις ομάδες τους και χρησιμοποιούσαν το καθεστώς ΕΠΟ. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΕΠΣ, είναι δωροδοκούμενοι. Τις έχουν κάνει σούπερ μάρκετ τις Ενώσεις. Ο Θωμάς Μητρόπουλος συνέλαβε το μεγαλεπήβολο σχέδιο κι έκανε τις εκλογές στην ΕΠΟ επιχείρηση. Ξέρω ότι το 1996, πρόεδρος Ένωσης είχε πάρει 20 εκατομμύρια δραχμές. Οι άνθρωποι αυτοί, γύρω από τον Μητρόπουλο, είχαν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους. Έτσι για 12 ολόκληρα χρόνια κυριαρχούσε ο Κόκαλης». 

Ο Κούγιας στην κατάθεσή του ανέφερε ακόμα: «Υπήρξαν ομάδες ανύπαρκτες, χωρίς οπαδούς, ομάδες φωτοβολίδες, που ανέβαιναν τέσσερις κατηγορίες στη σειρά. Αυτές οι ομάδες ήταν ο Πανθρακικός, η Χαλκηδόνα, ο Λεβαδειακός, το Αιγάλεω, ο Διαγόρας, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ακράτητος, ο Θρασύβουλος, η Καλλονή, ο Εργοτέλης». Η κατάθεση του Κούγια στο δικαστήριο θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν ολοκληρώθηκε, αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που αμφισβητούν τα λεγόμενά του, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι προσπάθησε να στρογγυλέψει υπερβολικά τα πράγματα και μπλέκοντας άσχετες υποθέσεις, δεν προσέφερε και πολλά στην ουσία της υπόθεσης. Έτσι κι αλλιώς πάντως, όλα αυτά καλείται να τα εκτιμήσει το δικαστήριο.