Ο απολογισμός του τριημέρου στην Ξάνθη: Επισκέπτες, αφίξεις, τζίρος

 

Μικρή είναι η εικόνα από την κίνηση του τριημέρου στην Ξάνθη για την περίοδο της Αποκριάς παρότι η γενικότερη αίσθηση όλων είναι ότι υπήρξε αύξηση των επισκεπτών και, κυρίως, των θεατών στις παρελάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, μόνο για την Κυριακή, η προσέλευση των επισκεπτών κυμάνθηκε μεταξύ 60 και 80 χιλιάδων ατόμων, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα και με μια τάση αύξησης, ίσως.

Όσον αφορά τις αφίξεις με το ΚΤΕΛ Ξάνθης από τη Θεσσαλονίκη, συνολικά το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τους απόλυτους αριθμούς αφίξεων καταγράφεται ίδια εικόνα με πέρυσι, ίσως και με πολύ μικρή μείωση, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι μετακινήσεις που έγιναν με ιδιωτικά μέσα αλλά προφανώς αυξήθηκαν και επισκέψεις από τις γειτονικές περιοχές προς την Ξάνθη.

Πιο συγκεκριμένα από την Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν 110 δρομολόγια (15 τακτικά και 95 έκτακτα) του ΚΤΕΛ Ροδόπης, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση της κατανάλωσης σε εστίαση-καφε μπαρ

Από άποψη εμπορικής κίνησης φαίνεται να είναι δεδομένο ότι καταγράφηκε άνοδος συνολικά στον οικονομικό κύκλο της πόλης με έμφαση στην εστίαση και τα καφέ μπαρ  καθώς και στη ζαχαροπλαστική. Βέβαια, η κατανομή, παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, δείχνει ότι δεν υπάρχει «ποιοτικός» τουρισμός αλλά η φυσιογνωμία των επισκεπτών παγιώνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες και ενδιαφέροντα.

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου, η εστίαση σημείωσε αύξηση του τζίρου αλλά επικεντρώθηκε στο «γρήγορο φαγητό». Τα καφέ-μπαρ σημείωσαν άνοδο  που κυμάνθηκε από 5 ως 20% κατά περίπτωση .Παράλληλα, λόγω καλοκαιρίας υπήρχε αρκετή κίνηση έξω από τα καταστήματα που σημαίνει ότι υπήρξε κατανάλωση από πλανόδιους ή  περίπτερα, όπως συμβαίνει όταν παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

100% πληρότητα το τριήμερο

Τέλος, οι διανυκτερεύσεις κάλυψαν σε 100% τις κλίνες της πόλης και των περιχώρων και επεκτάθηκαν και σε γειτονικούς νομούς. Η πληρότητα αυτή βέβαια περιορίζεται στο τελευταίο τριήμερο.

Πηγή: xanthi2.gr