Χάνει το ολυμπιακό μετάλλιο του Πεκίνου και η Λεμπέντεβα που είχε «νικήσει» την Δεβετζή

 

Η Τατιάνα Λεμπέντεβα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όνομα του σύγχρονο ρωσικού στίβου πίσω από την Γέλενα Ισινμπάεβα. Δυστυχώς μπήκε στη λίστα των τιμωρημένων και χάνει το μετάλλιο από τους Αγώνες του Πεκίνου.

Μάλιστα σε εκείνους τους αγώνες είχε βρεθεί μπροστά από την Πηγή Δεβετζή. Η Ρωσίδα είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, η Ελληνίδα το χάλκινο. Ωστόσο μετά την Δεβετζή, η Λεμπέντεβα είναι το δεύτερο κρούσμα που ανιχνεύεται οκτώ χρόνια μετά με θετικό δείγμα από τον τελικό του τριπλούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, η 40χρονη σήμερα Λεμπέντεβα βρέθηκε στους επανελέγχους θετική στην ουσία turinabol. Έτσι χάνει και αυτή το ολυμπιακό μετάλλιό της, όπως είχε συμβεί πριν τρεις μήνες και με την περίπτωση της Αλεξανδρουπολίτισας πρωταθλήτριας.

«Οι Ρώσοι άσκησαν τεράστιες πιέσεις προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της αθλήτριας τους η οποία μέχρι πρότινος ήταν και ενεργό μέλος της ομοσπονδίας στίβου, όμως οι πιέσεις έπεσαν στο κενό. Όταν μάλιστα πρόεδρος της επιτροπής που αποφασίζει είναι ο Ντένις Όσβαλντ, τότε πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να τη γλιτώσει», επισημαίνει το sportsfeed σε σχέση με το παρασκήνιο της απόφασης.

Μετά τις τιμωρίες της Λεμπέντεβα και της Δεβετζή, στην κατάταξη του τελικού, πίσω από την Καμερουνέζα Εμπάνγκο Ετονέ που είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο με 15.39μ. ακολουθούν πλέον η Καζάκα Όλια Ριπάκοβα με 15.11μ. (που αρχικά ήταν 4η και εκτός βάθρου) και η Κουβανή Γιαργκέλις Σαβινιέ με 15.05μ. (που μέχρι πριν τρεις μήνες ήταν 5η σε αυτόν τον αγώνα).