Αποκαλύψεις Στυλιανίδη για Αντετοκούνμπο: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της Eλληνοποίησης του πρώτου Έλληνα που θα παίξει All Star Game

 

Είναι γεγονός. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που θα αγωνιστεί σε All Star Game του NBA. Μάλιστα, θα είναι στην βασική πεντάδα της Ανατολής, επίτευγμα μοναδικό.

Ο «Greek Freak» αναδείχτηκε 3ος στις προτιμήσεις του κοινού, ενώ παίκτες και δημοσιογράφοι τον κατέταξαν 2ο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πιο πολλές ψήφους από όλους, σχεδόν, τους αστέρες του μαγικού κόσμου του NBA!

Είναι ο νεώτερος μη Αμερικανός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, αφήνοντας πίσω του τον θρυλικό Γιάο Μινγκ. Παράλληλα,όπως προαναφέρθηκε, είναι ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει.

Έλληνας; Ναι, Έλληνας. Με υπογραφή μάλιστα από έναν θρακιώτη (πρώην) υπουργό, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης ήταν εκείνος που έκανε Έλληνες μετά από πολλά χρόνια αγώνα στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, τον Γιάννη και τον αδερφό του Θανάση.

Ενόψει της ανακοίνωσης, το ThrakiSportS επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρώην βουλευτή Ροδόπης, προκειμένου να μας αποκαλύψει κάποια από τα παρασκήνια αυτής της Ελληνοποίησης.

«Δεν έκανα κάτι παραπάνω από αυτό που έπρεπε. Βασικά, δεν υπήρξε κάποια εξαίρεση. Απλά με την δική μου παρέμβαση κινητοποιήθηκαν πιο γρήγορα οι υπηρεσίες και μπόρεσαν να βγουν ελληνικά διαβατήρια στα δυηο παιδιά, που σε κάθε περίπτωση είχαν ελληνική ψυχή, μου το απέδειξαν και νομίζω ότι εξακολουθούν να το αποδεικνύουν καθημερινά», λέει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Το σημαντικό τότε ήταν ότι προλάβαμε τη Νιγηρία, που είχε έτοιμα τα διαβατήρια και τους τα είχε στείλει για να πάρουν εκείνην την ιθαγένεια, της καταγωγής των γονέων τους. Νομίζω μια μέρα πριν ήταν όταν εστάλησαν και τους είπα να περιμένουν, ότι όλα είχαν δρομολογηθεί και την επομένη υπέγραφα το σχετικό διάταγμα που τους έδινε την Ελληνική Ιθαγένεια», θυμάται ο κομοτηναίος πολιτικός.

Πως πληροφορήθηκε για την περίπτωσή τους; «Βασικά με προσέγγισε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο Βασιλακόπουλος και μου εξήγησε πως έχει η κατάσταση, όπως και ο μάνατζέρ τους. Υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα. Ζήτησα να τους γνωρίζω προσωπικά και είχαν έρθει στο γραφείο μου. Μου έκανε εντύπωση πόσο καλά ελληνικά μιλούσαν. Είχαν ζήσει όλη τους την ζωή στην Ελλάδα, είχαν ελληνική συνείδηση. Δεν υπήρχε αμφιβολία πλέον καμία σε εμένα. Πολύ καλή οικογένεια. Το επόμενο που έκανα ήταν να κινητοποιήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Τελικά, χάρη σε αυτές τις άνωθεν παρεμβάσεις από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έτρεξαν γρηγορότερα από ότι συνηθίζεται την υπόθεση, που ξεκόλλησε έτσι από τα συνήθη γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Δεν έγινε καμία παρανομία στην περίπτωση της Ελληνοποίησής τους, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Τα παιδιά όφειλαν από πιο πριν να έχουν λάβει την ιθαγένεια, πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές των νόμων που υπήρχαν τότε σε ισχύ. Απλά βρήκαμε τις κατάλληλες διατάξεις και ασκήσαμε τις πιέσεις για να τρέξει πιο γρήγορα η περίπτωσή τους», λέει ο Στυλιανίδης.

Κάπως έτσι, η Νιγηρία έχασε δυο καλούς μπασκετμπολίστες και τους κέρδισε η Ελλάδα. Όσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη; Λίγο καιρό μετά, όταν πλέον δεν ήταν υπουργός, έλαβε ένα δώρο από το… Μιλγουόκι. «Ο Γιάννης μέσω του μάνατζέρ μου μου έστειλε μια φανέλα της ομάδας του με το όνομά του. Δώρο πολύ μεγάλης αξίας, που πλέον καρπώνεται ο… γιος μου. Την έχει στο δωμάτιό του. Το μόνο που τον ενοχλεί και μου λέει είναι: “Μπαμπά, έχει αφιέρωση σε εσένα, όχι σε εμένα”. Για αυτό του έχω υποσχεθεί να ζητήσω  από τον Γιάννη να μας στείλει και μια άλλη», λέει χαριτολογώντας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στον οποίο πλέον μπορούν κάλλιστα να μπουν ιδέες αυτή η άλλη φανέλα να μην είναι του Μιλγουόκι αλλά της… Ανατολής, από το ιστορικό All Star Game της Νέας Ορλεάνης σε έναν μήνα από τώρα…