Νοροϊός προκάλεσε τη μαζική ασθένεια μαθητών του 3ου Λυκείου Κομοτηνής σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απεφάνθη ότι νοροϊός προκάλεσε τη μαζική ασθένεια μαθητών του 3ου Λυκείου Κομοτηνής.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων που έρχονται να δώσουν απαντήσεις στο γιατί ασθένησαν μαζικά οι μαθητές, βρίσκονται στα χέρια των στελεχών του σχολείου, αλλά και του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ενώ τέθηκαν υπόψη και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το περιεχόμενο τους επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Χ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μαίρη Κοσμίδου, «ο νοροϊός, όπως αναφέρεται στα αποτέλεσμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, εισήλθε με κάποιο τρόπο στους πρώτους μαθητές, οι οποίοι μετά μετέδωσαν τον νοροϊό στους υπόλοιπους». Περιγράφοντας μάλιστα την πολύχρονη εμπειρία της από σχολικές εκδρομές ανάφερε τα εξής: «Έχουμε 50 παιδιά συνωστισμένα σε ένα λεωφορείο για πολλές ώρες.

Σε αυτήν την εκδρομή μοιραζόμαστε τα πάντα με τους συμμαθητές μας, τα ακουστικά μας, το κινητό μας, το νερό μας, βάζουμε τα χέρια μας στο ίδιο σακουλάκι με μπισκότα. Σε τέτοιες διαδικασίες είναι πολύ εύκολο να έχουμε μετάδοση ιών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΡΟΪΟΣ
Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Ο χρόνος επώασης είναι από 24-48 ώρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από 12-60 ώρες. Περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Θνητότητα σχετιζόμενη με τη νόσο αναφέρεται κυρίως σε ειδικές κατηγορίες νοσηλευομένων ασθενών, σε υπερήλικες και σε ασθενείς σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων. Επειδή ο ιός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων όπως είναι τα νοσοκομεία, η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη πλήττοντας τον ευπαθή νοσοκομειακό πληθυσμό και αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από τις επιπλοκές της νόσου.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
Για το πως οι πρώτοι μαθητές νόσησαν από τον νοροϊό, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει περισσότερα αποτελέσματα από αρμόδια υπηρεσία υγείας του νομού Φθιώτιδας. «Αυτό που γνωρίζουνε από όσα δείγματα ελήφθησαν από τροφές, ξύλα κοπής που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, από την τρίτη στάση που έκαναν οι μαθητές σε  στη Λαμία ήταν αρνητικά σε σαλμονέλα και άλλα στοιχεία. Ήταν δεδομένο και σαφές ότι οφειλόταν σε νοροϊό». Όσον αφορά στο γιατί επιλέχτηκε η τρίτη στάση των μαθητών ώστε να γίνει η έρευνα για σαλμονέλα, σύμφωνα με την κ. Κοσμίδου «με βάση το ερωτηματολόγιο που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στα παιδιά, σε εκπαιδευτικούς και οδηγούς, έδειξε ότι είχαμε πιθανότητα τρεις φορές περισσότερο να προκλήθηκε το συμβάν από εκεί, όχι βέβαια ότι ήταν δεδομένο ότι προκλήθηκε από εκεί».

Το ΚΕΛΠΝΟ από την πρώτη στιγμή είχε ασχοληθεί με την υπόθεση των μαθητών από το 3ο Λύκειο Κομοτηνής εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση σχετικά με την μαζική τροφική ασθένεια των μαθητών, περιστατικό για το οποίο έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο.

Τα παιδιά είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 από την Κομοτηνή για μια τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, και καθ’ οδόν έκαναν τρεις στάσεις για φαγητό. Το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Για το περιστατικό είχε ενημερωθεί και το ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο με ανακοίνωσή του επισήμανε πως είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες διευθύνσεις υγείας των περιφερειακών ενοτήτων σχετικά με τους χώρους εστίασης όλων των κοινών γευμάτων των μαθητών.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ 3Ο ΛΥΚΕΙΟ
Τα αποτέλεσμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τα οποία νοροϊός προκάλεσε τη μαζική ασθένεια μαθητών του 3ου Λυκείου Κομοτηνής, αναμένεται να απασχολήσουν συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο, μόλις αυτό επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς, αφού παρέμενε κλειστό, όπως όλα τα σχολεία, για μία εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας. Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση γονέων και μαθητών για τα αποτέλεσμα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο μεταξύ το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει να διεξάγει έρευνα για την ανεύρεση της αγωγού μετάδοσης (υπεύθυνο τρόφιμο) με σκοπό τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων δημόσιας υγείας.

 

Πηγή: xronos.gr