Σοβαρή υποψηφιότητα της Ξάνθης για την φιλοξενία του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος μετά την δραματική πρόκριση του Άρη επί της ΑΕΚ

 

Μετά την δραματική πρόκριση του Άρη επί της ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αναβιώνει και μάλιστα έντονα το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στην Ξάνθη και στο Φίλιππος Αμοιρίδης ο φετινός τελικός, στον οποίο οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του έτερου ημιτελικού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πέρυσι έπαιξε δυνατά το σενάριο, ιδίως μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του τετραεθνούς φιλικού τουρνουά το καλοκαίρι του 2015, παραμονές του τότε Ευρωμπάσκετ. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος υποστήριξε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι η Ξάνθη πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και αξίζει να της δοθεί ένας τελικός Κυπέλλου Ελλάδος ή να ξαναέρθει η Εθνική.

Η παρουσία του Άρη στον τελικό, απέναντι είτε στον Παναθηναϊκό είτε στον Ολυμπιακό, αυτομάτως αποκλείει την Αθήνα από την φιλοξενία της αναμέτρησης αν και πέρυσι ο αγώνας Φαρος Κερατσινίου-Παναθηναικός έγινε στο ΟΑΚΑ στην έδτα των πρασίνων! Αν ήταν ο τελικός κόντρα στην ΑΕΚ θα είχε κάθε λογική κάτι τέτοιο. Από την στιγμή που η μια ομάδα είναι από την Βόρειο Ελλάδα, η λογική λέει ότι θα αναζητηθεί ως έδρα κάποια ουδέτερη πόλη, εκτός δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σταθερά υψηλή προτεραιότητα στις επιλογές της Ομοσπονδίας έχει το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά επειδή την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, τρια χρόνια πριν, είχαν υπάρξει αντιδράσεις, εκτιμάται ότι η έδρα του φετινού τελικού θα είναι από την Θεσσαλία και πάνω. Πάντα ισχυρή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η υποψηφιότητα της Λάρισας και ιδίως του Βόλου, που δίνει έμφαση στην φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων.

Ωστόσο επειδή λέγεται ότι υπάρχουν προβλήματα στα συγκεκριμένα κλειστά, η Ξάνθη φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί. Ίσως βέβαια από τον Παναθηναϊκό θεωρήσουν ότι θα έχει πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση ο Άρης, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι Θεσσαλονικείς θα απέχουν 2,5 με 3 ώρες χάρη στην Εγνατία και οι Αθηναίοι ίσως και λιγότερο με το αεροπλάνο, ακόμα και αν προσθέσεις τις αναμονές και την απόσταση από την Χρυσούπολη στην Ξάνθη.

Ένα άλλο σενάριο που σίγουρα θα ακουστεί είναι και το νέο κλειστό στην Κοζάνη, εκείνο που «έκλεψε» από την Θράκη την πιθανή διεξαγωγή αγώνων του World League στο βόλεϊ και ίσως των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο συγκεκριμένο άθλημα. Είναι μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο, αλλά έτσι και αλλιώς η παράδοση έχει δείξει ότι δεν αναζητούνται τα μεγάλα γήπεδα σε αυτούς τους τελικούς που συνήθως βλέπουν με ειδικές προσκλήσεις μόνο μαθητές.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν έχει ορίσει πάντως έδρα. Αποφάσισε να περιμένει να δει το ζευγάρι του τελικού και μετά να το πράξει. Πλέον  με δεδομένο ότι ο ένας αντίπαλος θα είναι ο Άρης και ο άλλος είτε ο Ολυμπιακός είτε ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να αποκλείσουμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και να αναζητήσουμε την έδρα του τελικού κάπου στην επαρχία. Είτε θα λέγεται Λάρισα ή Βόλος, είτε Κοζάνη, είτε Ηράκλειο είτε Ξάνθη.

Όμως η διοίκηση στης Ελληνικής  Ομοσπονδίας Μπάσκετ, στην οποία μετέχει πλέον εδώ και λίγες εβδομάδες και επισήμως μετά την εκλογή του ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκος Νικολόπουλος, έχει παραδεχθεί ότι χρωστάει μια μεγάλη διοργάνωση στην Θράκη. Με δεδομένη και την ξανθιώτικη καταγωγή του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Άρης Νίκου Λάσκαρη (φώτο με την σύζυγό του Τζώρτζια), που με την είσοδό του αναμόρφωσε συνολικά τον ανταγωνισμό στο εγχώριο μπάσκετ, ίσως έχει έρθει η ώρα.

Στο κάτω κάτω της γραφής, δικαιούνται και οι μαθητές της Ξάνθης και των υπόλοιπων πόλεων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας να έχουν την ευκαιρία να δουν έναν τόσο μεγάλο τελικό. Θα είναι εκτός των άλλων και ένα μήνυμα συμβολικό, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, άντε και η Θεσσαλονίκη…