Μόνιμη έκθεση για τις «Ολυμπιακές Συνεργασίες» Ελλάδας και Κύπρου στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

 

Μία σπουδαία φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται πλέον στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, η οποία μάλιστα ήρθε στο τμήμα ως «δώρο» από το «Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης». Πρόκειται για την έκθεση «Ολυμπιακές Συνεργασίες», η οποία αποτελείται από εικόνες της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την πρώτη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 έως και το 1976 στο Μόντρεαλ. 

Πριν το 1980 οι Κύπριοι αθλητές μετείχαν στις Ολυμπιάδες με τα χρώματα της Ελλάδας. Αυτό μάλιστα συνέβαινε πριν το 1960, όταν ακόμα η Κύπρος ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας αλλά συνεχίστηκε και μετέπειτα, ως το 1976. Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε το 1896, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Μοναδική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, στη βίβλο των Ολυμπιακών αγώνων έγραψε η Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου (Πρωταθλήτρια του Γ.Σ. Ολυμπία Λεμεσού). Η Λανίτου – Καβουνίδου ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 στο Βερολίνο και το 1948 στο Λονδίνο. Τη μεγαλύτερη διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες πέτυχε όμως ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο οποίος μετείχε με την Ελλάδα το 1972 στο Μόναχο στο αγώνισμα των 400 μ. με εμπόδια, όπου προκρίθηκε στον τελικό και τερμάτισε στην 6η θέση.

Από το 1980 στην Μόσχα η Κύπρος αγωνίζεται με δική της αυτόνομη αποστολή και φυσικά σε όλες τις επόμενες διοργανώσεις, το 1984 στο Λος Άντζελες, το 1988 στην Σεούλ, το 1992 στην Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα, το 2000 στο Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα, το 2008 στο Πεκίνο, το 2012 στο Λονδίνο και φέτος, το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το πρώτο αθλητικό σωματείο της μεγαλονήσου ήταν ο ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, στον οποίο ανήκε και και Δομν΄θτσα Λανίτου – Καβουνίδου, η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος σε Αγώνες. Το συγκεκριμένο σωματείο παραχώρησε και υλικό για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Η ιδέα της έκθεσης, αλλά και όλη η προσπάθεια για την υλοποίηση της ανήκει στο Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης και συγκεκριμένα στην Ελένη Χατζηγεωργίου. Αυτή ήταν που πριν από τέσσερα χρόνια περίπου είχε ξεκινήσει τη συλλογή φωτογραφιών και υλικού από τις οικογένειες των Κυπρίων αθλητών που είχαν συμμετάσχει σε αγώνες αλλά και με τα αθλητικά σωματεία του νησιού.

Όλο το υλικό που συγκέντρωσε η Χατζηγεωργίου αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της έκθεσης που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού η έρευνα της ήταν ιδιαιτέρως επισταμένη και η έκθεση ουσιαστικά ήταν και είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο της πορείας των Ολυμπιακών Αγώνων από την αναβίωσή τους και εντεύθεν.

Την συγκεκριμένη έκθεση την είχε δει τότε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Βασίλης Αλμπανίδης και το τμήμα την είχε φιλοξενήσει για κάποιο διάστημα σε μία τελετή αποφοίτησης, αλλά προσωρινά. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Χρόνος», πριν από λίγο καιρό όμως υπήρξε μία επαφή του Αλμπανίδη με την Χατζηγεωργίου και συμφωνήθηκε η μόνιμη παραχώρηση της Έκθεσης στο ΤΕΦΑΑ.

Οι πινακίδες θα αναρτηθούν σε ειδικό εκθεσιακό χώρο που διαθέτει η σχολή, ωστόσο ο σύλλογος Κυπρίων θα διατηρεί το δικαίωμα να πάρει για κάποιο διάστημα τις πινακίδες, όποτε χρειαστεί να παρουσιάσει κάπου αλλού την Έκθεση. 

«Για μας είναι μεγάλη χαρά που το ΤΕΦΑΑ θέλει να φιλοξενεί μόνιμα την έκθεση. Άλλωστε η συγκεκριμένη σχολή είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για την έκθεση, αφού σχετίζεται με τον αθλητισμό. Σε λίγες μέρες τελειώνουμε και τα διαδικαστικά και η έκθεση θα είναι διαθέσιμη. Σκεφτήκαμε με το σύλλογο, ότι δεν έχει νόημα να κρατάμε το υλικό πακεταρισμένο στην αποθήκη, αλλά είναι πολύ καλύτερα να εκτίθεται μόνιμα και μάλιστα σε έναν κατεξοχήν χώρο αθλητισμού», ανέφερε η Ελένη Χατζηγεωργίου.