Έναν ακόμα Ολυμπιονίκη έστω και με… οκτώ χρόνια καθυστέρηση απέκτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ με τους 16 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που τιμωρήθηκαν με οκτώ χρόνια καθυστέρηση λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών που ανιχνεύθηκε τώρα, δεν έκρυβε μόνο αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα, όπως με την αφαίρεση του μεταλλίου της Πηγής Δεβετζή.

Υπήρξε και μια θετικήεξέλιξη για αθλητή που εκπροσώπησε στο Πεκίνο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο λόγος για τον αρσιβαρίστα Νίκο Κουρτίδη, καβαλιώτη στην καταγωγή αλλά με συγγενικές σχέσεις και στην Θράκη, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του ολυμπιονίκη μετά τα αποτελέσματα των επανελέγχων στα δείγματα των αθλητών.

Ο Νίκος Κουρτίδης υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε η ελληνική Αρση Βαρών. Εφτασε στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στην Ταϊλάνδη. Δεν ήταν ανάμεσα στους αθλητές που βρέθηκαν «ντοπαρισμένοι» τον Απρίλιο του 2008, όταν και ουσιαστικά ξεκλυρίστηκε η ντριμ τιμ της ελληνικής άρσης βαρών που είχε χτίσει ο Χρήστος Ιακώβου.

Ουσιαστικά στις πλάτες του έπεσε η εκπροσώπηση του αθλήματος που μέχρι τότε ξελάσπωνε για τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες την Ελλάδα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, «ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε δείγμα του θετικό σε απαγορευμένη ουσία, στους Μεσογειακούς Αγώνες (2009)», ωστόσο «παρόλα αυτά, η υπόθεσή του δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαστικές εκκρεμότητες».

Η είδηση όμως πλέον είναι άλλη. Μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης από την ΔΟΕ, ο Νίκος Κουρτίδης κέρδισε μια θέση στην κατηγορία των 105κ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κι έτσι από 9ος κατετάγη 8ος και χαρακτηρίζεται πλέον Ολυμπιονίκης έχοντας δικαίωμα για όσα προβλέπει ο νόμος για αυτήν την επιτυχία.

Ανάμεσά στις υποθέσεις που τελεσιδίκησαν και ανακοινώθηκαν μαζί με αυτήν της Δεβετζή είναι και ο «χάλκινος» στα 105κ., ο Ρώσος Ντμίτρι Λαπίκοφ, που παραδίδει το μετάλλιό του στον Πολωνό Μάρτσιν Ντολέγκα. Κατά συνέπεια και όλοι οι επόμενοι κερδίζουν μια θέση. Έτσι ο 30χρονος πρωταθλητής του Ηρακλή Καβάλας κατέχει πλέον δικαιωματικά τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα, έστω και με καθυστέρηση οκτώ χρόνων.

Αντιστοίχως και η Βικτώρια Μαυρίδου που είχε χάσει για μία θέση (9η) τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, τον κέρδισε μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΔΟΕ. Η Μαυρίδου μετείχε στους Αγώνες σε ηλικία μόλις 17 ετών στην κατηγορία +75κ. της άρσης βαρών και έμεινε για λίγο εκτός οκτάδας, όμως με την  ακύρωση της Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια από το Καζακστάν που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, η Ελληνίδα που πλέον δεν ασχολείται με την άρση βαρών ανέβηκε επίσης μια θέση και έγινε 8η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου.

Θέσεις κέρδισαν και οι δύο έλληνες αρσιβαρίστες που μετείχαν στα 94 κιλά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο λόγος για τον Κώστα Γκαρίπη που είναι πλέον 12ος και τον Τάσο Τριανταφύλλου που ανέβηκε 13ος, καθώς βελτιώθηκε η κατάταξή τους μετά την ακύρωση του Ακάεφ (Ρωσία-χάλκινο μετάλλιο) και Πασάγεφ (Αζερμπαϊτζάν-5ος).