Η αγκαλιά Τοροσίδη-Τζέκο, το πανό στο Καραϊσκάκη για την Σρεμπρένιτσα και οι Θρακιώτες που πήγαν… εθελοντές στην «σφαγή»

Από νωρίς το πρωί στα αθλητικά και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κυριαρχεί ένα πανό που σηκώθηκε από εθνικιστές έλληνες οπαδούς και θύμιζε στους Βόσνιους την σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

«Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την μεγάλη μου λύπη για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με αηδιαστικό και φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ανδρών Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο», σχολίασε σε επιστολή του προς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος.

«Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία και όλοι μας θα πράξουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων», συμπληρώνει ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΠΟ στην επιστολή του.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Ομάδας αναρτήθηκε μάλιστα και η ανωτέρω φωτογραφία, που εξηγεί ότι αθλητισμός δεν είναι τα πανό που αναρτήθηκαν τόσο από μερίδα Ελλήνων οπαδών όσο και από κάποιους Βόσνιους, αλλά η αγκαλιά που είχαμε στην έναρξη του αγώνα από τους αρχηγούς των δύο Εθνικών Ομάδων και πρώην συμπαικτών στην Ρόμα Τοροσίδη και Τζέκο.

Είχε προηγηθεί αναφορά του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες της ανάρτησης του πανό και να προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες οι αρχές, δηλαδή στην σύλληψή τους. Παράλληλα προανήγγειλε ότι οι συγκεκριμένοι «οπαδοί» δεν θα έχουν θέση από εδώ και στο εξής στις εξέδρες των γηπέδων.

Και όμως. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, είκοσι και κάτι χρόνια πριν,  υπήρχαν συμπατριώτες μας που όχι μόνο επικράτησαν αυτήν την σφαγή 8.000 μουσουλμάνων βόσνιων, αλλά και που πήγαν ως εθελοντές για να πολεμήσουν, συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη μαζική θανάτωση ανθρώπων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (νομικά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν είναι ορθό να χρησιμοποιείται για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν ο όρος «γενοκτονία»).

Σε εκείνες τις ενέργειες φέρονται να έχουν λάβει μέρος και αρκετοί Έλληνες, πολλοί από τους οποίους Θρακιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά που είχε λειτουργήσει ως εμποσθοφυλακή στις μάχες της Σρεμπρένιτσα και φέρονται να εμπλέκονται στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν.

Το θέμα είχε απασχολήσει και το ThrakiSportS πέρυσι το καλοκαίρι, με την αφορμή της συμπλήρωσης 20 ετών από την μαύρη εκείνη ημέρα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η έρευνα μάλιστα όχι απλά αποκάλυψε ονοματεπώνυμα από την Θράκη που πήγαν εθελοντικά να λάβουν μέρος στον πόλεμο της Βοσνίας και φέρονται να συμμετείχαν στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα, αλλά και σχέσεις τους με τα αθλητικά δρώμενα.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS «20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ: ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!!!»

20 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: οι θρακιώτες εθελοντές και οι σχέσεις τους με τον αθλητισμό!!!