Photos: Οι 60 καλύτερες εικόνες του Θρακιώτη που ήταν ο μόνος Έλληνας φωτογράφος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

 

Με την εκπνοή του Σεπτεμβρίου και την έλευση του Οκτωβρίου, περνάει πλέον στην ιστορία και το δίμηνο που το Ρίο ντε Τζανέιρο αποτέλεσε το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πλέον μένουν οι αναμνήσεις και οι εικόνες. Σαν και αυτές του Νίκου Καρανικόλα, του μόνου Έλληνα φωτογράφου που ταξίδεψε στην Βραζιλία για να καλύψει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Νίκος Καρανικόλας κατάγεται από τη Μαρώνεια Ροδόπης. Γεννήθηκε το 1979 και το πάθος του για την επεξεργασία εικόνων τον οδήγησε να σπουδάσει Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από το 1997 έως το 2008, όταν και ανέλαβε την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά για το θέατρο.

Από τότε έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, αλλά και με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας φωτογραφήσεις και δημιουργικό για θεατρικές παραγωγές, καθώς και μουσικών σχημάτων.

Φωτογραφίες του από το κέντρο της Αθήνας «έντυσαν» τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Rethink Athens». Έχει διδάξει στο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου και σε ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες κερδίζοντας έναν Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Παράλληλα όμως διακρίνεται και για την κάλυψη σημαντικών αθλητικών γεγονότων και διοργανώσεων. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας διαπιστευμένος φωτογράφος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» και φέτος, στο «Ρίο 2016».

Το euronews ζήτησε από τον Νίκο Καρανικόλα να επιλέξει ο ίδιος, μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξε τις περίπου 20 ημέρες της παραμονής του στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, αυτές που ο ίδιος κρίνει ότι είναι «οι αγαπημένες του», μέσω των οποίων θα μπορούσε να διηγηθεί σε όλους εμάς όσα έζησε στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Του πήρε πολλές ώρες να καταλήξει σε περίπου 60 εικόνες. Όχι τις απονομές των μεταλλίων, που έτσι και αλλιώς προβλήθηκαν παντού. Αλλά φωτογραφίες από τα παρασκήνια, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, μαζί με ένα σύντομο σχόλιο για την ιστορία της καθεμιάς.

Εικόνες που με βάση το γνωστό κινέζικο ρητό, ισοδυναμούν με χιλιάδες λέξεις, και όλες μαζί συνθέτουν την «άλλη» ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως την περιγράφει στο euronews (και αναδημοσιεύει το ThrakiSportS), μέσα από τα «κλικ» του, ο μοναδικός Έλληνας φωτογράφος που τους κάλυψε…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ EURONEWS ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΗΓΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ