Ο κορυφαίος Θρακιώτης πρωταθλητής που εξακολουθεί να έχει κρεμασμένη στον τοίχο του την αφίσα του Κεντέρη

 

Η σημερινή μέρα είναι μια από τις πιο ιστορικές για τον Ελληνικό αθλητισμό. Ήταν μεσημέρι της 28ης Σεπτεμβρίου του 2000, 16 χρόνια πριν, όταν ένα Ελληνόπουλο κατακτούσε τη νίκη στα 200 μέτρα, ξεπερνώντας τους πάντες για να στεφθεί Ολυμπιονίκης.

Η τεράστια εκείνη νίκη του Κώστα Κεντέρη αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Αγώνων του Σίδνεϊ. Και ανεξάρτητα από το τι ακολούθησε, ήταν μια περήφανη επικράτηση, μια μοναδική κούρσα, ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Ελληνικού αθλητισμού σε Ολυμπιακούς Αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως και να το κάνουμε, ένα χρυσό μετάλλιο στον στίβο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιουδήποτε άλλου αθλήματος, αφού αφορά τον βασιλιά των σπορ. Όταν δε αυτό έρχεται σε ένα από τα πιο εμπορικά αγωνίσματα, όπως το σπριντ των 200 μέτρων και απέναντι σε αθλητές από παραδοσιακές δυνάμεις, γίνεται αντιληπτό ότι η επιτυχία αγγίζει τα όρια του θρύλου.

Όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε και πώς έγινε προσπάθεια από αρκετούς να απαξιωθεί αυτή η επιτυχία, που σε πείσμα όσων την αμφισβητούν, εξακολουθεί να λαμπρύνει τον Ελληνικό αθλητισμό. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι στους καιρούς που ζούμε, δύσκολα θα βρεις κάποιον να σου πει ότι θαύμαζε και πολύ περισσότερο ότι εξακολουθεί να θαυμάζει τον Κεντέρη. Έστω και αν όλοι έπιναν νερό στο όνομά του.

Δύσκολα θα βρεις, αλλά αν ψάξεις θα βρεις. Αρκεί αυτός που θα βρεις να μιλάει έξω από τα δόντια, να μην μασάει τα λόγια του. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Μπανιώτης.

mpaniotisΟ Κομοτηναίος πρωταθλητής του ύψους, που μετράει πλέον 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι ο κορυφαίος άλτης στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία, δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Κεντέρη.

Λίγο μετά την επιστροφή του από το Ρίο ντε Τζανέιρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportsfeed (από φωτογράφιση του οποίου και η διπλανή εικόνα), όταν ρωτήθηκε για τον αθλητή που θαύμαζε όταν ήταν μικρός, έδωσε την εξής απάντηση: «Η μόνη αφίσα αθλητή που έχω κρεμάσει μικρός στον τοίχο μου είναι του Κώστα Κεντέρη. Ακόμα και σήμερα η αφίσα αυτή βρίσκεται στην ίδια θέση».

Εκείνη η μαγική τριετία του Κεντέρη είχε ξεκινήσει με το χρυσό στο Σίδνεϊ, μια μέρα σαν και αυτήν, 16 χρόνια πριν. Ακολούθησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έτμοντον το 2001 και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου το 2002.

Ανεξάρτητα από όσα έγιναν στο περίφημο τροχαίο την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει (έστω και αν λίγοι το παραδέχονται) ότι ήταν ένας από τους κορυφαίος Έλληνες αθλητές της εποχής μας. Ίσως και ο κορυφαίος…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΣΤΗΝ 15η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΕΡΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ