Σοκ για την Πηγή Δεβετζή! Της αφαιρείται το Ολυμπιακό μετάλλιο του Πεκίνου οκτώ χρόνια μετά….

 

Στην αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου της Πηγής Δεβετζή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οκτώ χρόνια πριν, προχωρά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή η είδηση -βόμβα έρχεται στο φως της δημοσιότητας και δυστυχώς δείχνει να είναι αληθινή.

Η Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε στην επανεξέταση των δειγμάτων της, έστω και τόσα χρόνια μετά, να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και θα χάσει το μετάλλιο, όπως υπάρχει από πέρυσι ο κίνδυνος να της αφαιρεθεί και εκείνο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2007 στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.

Σχετική ενημέρωση φέρεται να έχει γίνει και στην ίδια εδώ και αρκετές εβδομάδες για το θέμα και ενήμερο ήταν και το ThrakiSportS, αλλά προτιμήσαμε να μην αναφερθεί κάτι μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, πέρα από ένα “Μασάλι” για την “είδηση της χρονιάς για τον θρακιώτικο αθλητισμό που δεν θα είναι για καλό” πριν δέκα ημέρες, όταν δυστυχώς φάνηκε να επιβεβαιώνεται η δυσάρεστη εξέλιξη. Κανείς δεν θέλει την “πρωτιά” σε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που στιγματίστηκαν από το σκάνδαλο με τους «ντοπέ» Ρώσους αθλητές, πολλοί από τους οποίους αποκλείστηκαν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει την απόφασή της να ελέγξει ξανά τα δείγματα όλων των αθλητών που έχει αποθηκεύσει. Πάντως από την ΔΟΕ δεν υπάρχει για την ώρα καμία επίσημη ανακοίνωση για αφαίρεση μεταλλίου της Δεβετζή.

Το νέο δείγμα της Δεβετζή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», που θα κυκλοφορήσει αύριο στην Θράκη αλλά ήδη έχει κυκλοφορήσει στα αστικά κέντρα, επανεξετάστηκε από τα υψηλής ανάλυσης εργαστήρια και βρέθηκε πως η 40χρονη σήμερα πρώην άλτρια είχε κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 χρήση απαγορευμένης ουσίας, η οποία δεν είχε βρεθεί από τους ελέγχους που έγιναν τότε.

Ο νέος κανονισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επιβάλει όλα τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών από τις μεγάλες διοργανώσεις να ψύχονται και να παραμένουν στην κατάψυξη για οκτώ χρόνια ώστε μετά να ελέγχονται εκ νέου, με νέες τεχνολογίες. Αυτό συμβαίνει με την συγκεκριμένη περίπτωση, που θα έχει αναδρομικά και άλλες αρνητικές συνέπειες για την Εβρίτισσα Ολυμπιονίκη.

Η Πηγή Δεβετζή είχε βρεθεί να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και το 2007, μετά από επανέλεγχο που έγινε με την ίδια μέθοδο τον περασμένο Νοέμβριο. Και τότε, το δείγμα που είχε δώσει μετά το Παγκόσμιο Στίβου στην Οζάκα της Ιαπωνίας είχε καταψυχθεί και επανεξετάστηκε οκτώ χρόνια μετά, πέρυσι δηλαδή, με αποτέλεσμα να βρεθούν απαγορευμένες ουσίες. Τόσο στην Οζάκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όσο και στο Πεκίνο έναν χρόνο μετά, είχε κατακτήσει χάλκινα μετάλλια.

Τον Μάιο του 2009, στην Δύση της καριέρας της, η Πηγή Δεβετζή δεν βρέθηκε όταν αναζητήθηκε για έλεγχο ντόπινγκ σε προπονητικό κέντρο στη Γιάλτα της Ουκρανίας. Εξαιτίας αυτού, τον Δεκέμβριο του 2010 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) την τιμώρησε με δυο χρόνια αποκλεισμό. Κάπως έτσι έπεσαν και οι τίτλοι τέλους στην καριέρα της. Για την ακρίβεια πιο πριν, είχε η ίδια σπεύσει να αποσυρθεί από τα σκάμματα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με όσα δυστυχώς αναφέρει το ρεπορτάζ και είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το ThrakiSportS, η Πηγή Δεβετζή θα κληθεί να επιστρέψει (αν δεν το έχει ήδη κάνει) το χάλκινο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η Πηγή Δεβετζή, η οποία έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Οζάκα, θα κάνει κάτι αντίστοιχο και για τις νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το Πεκίνο. Αναμένεται πάντως τις επόμενες ώρες και από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα επίσημη τοποθέτησή της, πιθανότατα μέσω του δικηγόρου της.