H άγνωστη Ξανθιώτικη καταγωγή του χάλκινου ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Παύλου Καγιαλή

 

Μπορεί πριν από μερικές ημέρες να πανηγυρίζαμε το μετάλλιο των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή ως θρακιώτικο λόγω της χορηγικής τους στήριξης από το Lascaris Foundation του ξανθιώτη επιχειρηματία Νίκου Λάσκαρη, ωστόσο αποδεικνύεται ότι υπάρχει και θρακιώτικη καταγωγή για τον έναν από τους δύο χάλκινους Ολυμπιονίκες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο λόγος για τον Παύλο Καγιαλή, που όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε στο ThrakiSportS μετά την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, έχει καταγωγή από την Ξάνθη.

«Από ότι γνωρίζω εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς μου, από την πλευρά του πατέρα μου, οπότε μπορείτε να πείτε ότι κατά το ένα τέταρτο είμαι Θρακιώτης», σχολίασε ο ίδιος γελώντας, όταν δέχτηκε μάλλον αιφνιδιασμένος το σχετικό ερώτημα.

Η αρχική πληροφορία έφτασε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης, η οποία από την πλευρά της όσο και αν έψαξε το θέμα στην πόλη, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Άλλωστε, όνομα Καγιαλής δεν υπάρχει πλέον στους τηλεφωνικούς της καταλόγους.

Ωστόσο οι παλιότεροι κάτοικοι θυμούνται ότι υπήρξε τέτοιο όνομα. Κάνουν μάλιστα λόγο για τρία αδέρφια που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη της Ξάνθης, αλλά κάποια έφυγαν από την ζωή στην πορεία των ετών και για άλλα χάθηκαν τα ίχνη τους καθώς έφυγαν από την περιοχή.

Μια μικρή έρευνα στον τηλεφωνικό κατάλογο δίνει 48 επαφές σε όλη την Ελλάδα στο όνομα Καγιαλής. Οι περισσότερες από αυτές υπάρχουν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και το Ηράκλειο της Κρήτης.

«Η ρίζα του ονόματος είναι κοινή και πηγαίνει τέσσερις γενιές πίσω, στην Μικρά Ασία, όταν ένας ή πεερισσότεροι πρόγονοί μας ήρθαν στην Ελλάδα. Πλέον όποιος αναζητήσει πως έχει εξελιχθεί το γενεαλογικό δέντρο, θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν Καγιαλήδες και στην Γαλλία ή τις ΗΠΑ», σχολίασε στο ThrakiSportS ο Δημήτρης Καγιαλής που είχε αναλάβει να ψάξει τις δικές του ρίζες, είχε επικοινωνήσει με τον ιστιοπλόο πολύ πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό και μάλιστα επιχείρησε κάποια στιγμή να συγκεντρωθούν όλοι οι… Καγιαλήδες της χώρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού ήταν δύσκολο να βρεθεί ο κοινός τόπος και χρόνος.

Ο ίδιος ο Παύλος Καγιαλής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουλίου του 1984 αλλά μεγάλωσε στην Χαλκιδική, απ’ όπου ξεκίνησε και την ιστιοπλοΐα όταν είδε κάτι σκαφάκια στη θάλασσα. «Μετά στα 18 του κατέβηκε στην Αθήνα», αναφέρει το μίνι βιογραφικό του που παραθέτει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας στην ιστοσελίδα της.

«Είναι αλήθεια ότι στην Ξάνθη δεν θυμάμαι να έχω βρεθεί ποτέ παρά την καταγωγή από εκεί κάποιου πρόγονού μου», σχολίασε στην βιαστική κουβέντα με το ThrakiSportS ο Παύλος Καγιαλής φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή, με αυτήν την αφορμή, να επισκεφθεί έτσι και τα μέρη μας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι από την Ξάνθη κατάγεται και ο εκ των βασικών χορηγών του ιστιοπλοϊκού διδύμου που δόξασε την Ελλάδα στο Ρίο, η οικογένεια Λάσκαρη, ιδιοκτήτρια και της ΚΑΕ Άρης που θα τιμήσει τους Μάντη-Καγιαλή την προσεχή Κυριακή στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο της Θεσσαλονίκης στο περιθώριο του φιλικού αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το γεγονός ότι πλέον μιλάμε και για θρακιώτικο μετάλλιο, έστω και με μακρινή την καταγωγή του Παύλου Καγιαλή, ίσως είναι η καταλληλότερη αφορμή για να αφυπνιστούν από τον λήθαργο οι τοπικές αρχές της Ξάνθης, που είδαν τον Ξανθιώτη δέκατο ολυμπιονίκη της κολύμβησης Χρήστο Κατραντζή να έρχεται για διακοπές στην πατρίδα του μετά το Ρίο αλλά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και εξοργιστικά για την παρουσία του στην πόλη όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την κολύμβηση…