Ο Κοντονής «επισπεύδει» την έκπτωση Γκιρτζίκη, πιθανό πρόβλημα και με Καραβασίλη – Γαβριηλίδη

 

Αντίστροφα μετρά ο Ξανθιώτης πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης στον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδδίας, σύμφωνα με μπαράζ δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Το βούλευμα που τον παραπέμπει σε δίκη μαζί με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για την κάρτα υγείας έχει εκδοθεί.

Όπως είναι γνωστό, ο Γκιρτζίκης δεν είχε άμεση εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο, σε αντίθεση με άλλους πρώην προέδρους της ΕΠΟ, αλλά παρασύρεται σε δίκη εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν μέλος εκείνων των ΔΣ και συνεπώς συνυπέγραφε τις όποιες αποφάσεις, άλλωστε τότε ήταν ταμίας της ΕΠΟ. Ωστόσο ο αθλητικός νόμος είναι σαφής: όταν κάποιος παραπέμπεται σε δίκη για κακουργηματική πράξη, εκπίπτει από οποιοδήποτε αθλητικό αξίωμα, ακόμα και αν τελικά το δικαστήριο στο τέλος τον αθωώσει. Το θέμα λοιπόν είναι να μην παραπεμφθεί ή πότε θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με τους συνήθεις ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης, αυτό αναμενόταν να γίνει σε αρκετούς μήνες και πάντως όχι πριν τις εκλογές της ΕΠΟ, που έχουν οριστεί για την 1η Οκτωβρίου στα Χανιά. Ωστόσο φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα και ενδεχομένως ο Γιώργος Γκιρτζίκης να μην προλάβει καν να υποδεχθεί σαν πρόεδρος της ΕΠΟ τις αντιπροσωπίες της ΟΥΕΦΑ και να ψηφίσει στις εκλογές που θα γίνουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη για την ανάδειξη του διαδόχου του Μισέλ Πλατινί. Θα κηρυχθεί έκπτωτος νωρίτερα, αν δεν παραιτηθεί ο ίδιος ή δεν τον αντικαταστήσει το ΔΣ της ΕΠΟ, όπως τουλάχιστον αναφέρει ρεπορτάζ του sdna.

Σύμφωνα με αυτό, η πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου για την Κάρτα Υγείας υιοθετήθηκε πλήρως και παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή να σπεύδει να λάβει αντίγραφο της απόφασης και να κοινοποιεί σήμερα κιόλας (Παρασκευή 26/08) στην ΕΠΟ το βούλευμα του Δικαστή και Προέδρου του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, Αλέξανδρου Σάββα. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το βούλευμα κρίνεται αμετάκλητο, καθώς δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο κανείς από τους κακουργηματικά κατηγορούμενους.

Με την κοινοποίηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού καλεί εντός 15 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, να συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΟ, ώστε να οδηγηθούν εκτός της Ομοσπονδίας ο Γιώργος Γκιρτζίκης και τα υπόλοιπα μέλη που είναι κακουργηματικά κατηγορούμενοι. Κοινώς, πέρα από τον Ξανθιώτη παράγοντα και οι Βαγγέλης Τοπολιάτης (αναπληρωτής πρόεδρος), Βαγγέλης Μαζαράκης (β’ αντιπρόεδρος), Γιώργος Καραμελίδης (μέλος και πρόεδρος της ΚΕΔ), Γιάννης Οικονομίδης (μέλος), Νίκος Προύντζος (μέλος) και Σπύρος Καλογιάννης (μέλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Football League καθώς τον διαδέχθηκε ο Στέλιος Σφακιανάκης).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, λοιπόν, με διαδικασία Fast Track στέλνει στο… πυρ το εξώτερο από το ποδόσφαιρο όσους φέρονται να παρανόμησαν και να συνέβαλλαν ώστε να κάνουν φτερά 29 εκατομμύρια ευρώ από την Κάρτα Υγείας (γιατί επαναλαμβάνουμε, η παραπομπή σε δίκη δεν σημαίνει και καταδίκη καθώς ισχύει σε όλα τα ποινικά αδικήματα το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά άλλο το ζήτημα το ποινικό και άλλο αυτό του αθλητικού νόμου που απαγορεύει ακόμα και σε μη καταδικασμένους αλλά απλούς κατηγορούμενους να ασχολούνται με τον αθλητισμό).

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το υπόλοιπο ΔΣ της ΕΠΟ, ανάμεσά τους και οι πρόεδροι της ΕΠΣ Έβρου και ΕΠΣ Θράκης Βασίλης Καραβασίλης και Μάνος Γαβριηλίδης, καλείται να λάβει την σχετική απόφαση – που θα ταράξει τα νερά και θα αφήσει παντελώς ακέφαλο το ελληνικό ποδόσφαιρο για μερικές εβδομάδες, μέχρι και την ανάδειξη νέου ΔΣ στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχει συγκληθεί το Δ.Σ. της ΕΠΟ μέσα στο χρονικό διάστημα των 15 ημερών από την κοινοποίηση του αμετάκλητου βουλεύματος, το οποίο επαναλαμβάνουμε ότι με βάση το ρεπορτάζ σήμερα έσπευσε να κάνει ο Κοντονής, «τότε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συνοδινός έχει τη δυνατότητα και ήδη είναι στις προθέσεις του να κηρύξει έκπτωτο ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο για παραβίαση του νόμου».

Και εκεί θα είναι που θα δημιουργηθούν προβλήματα και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τις UEFA και FIFA αλλά και προσωπικά για τους άλλους δύο Θρακιώτες παράγοντες της ΕΠΟ, που αυτήν την στιγμή οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά ενδέχεται να βρεθούν προ απρόβλεπτων εξελίξεων που θα τους αφορούν και προσωπικά.